Humus - namaz od leblebija

Klasičan, bogat i uvek drag – humus je onaj tihi saveznik svake kuhinje koji spaja jednostavno i hranljivo.

Humus - namaz od leblebija

Sastojci:
250 g nauta/leblebija
750 ml vode
1/2 šnite kombu algi
2 kašike soja sosa
4 kašike maslinovog ulja
3 kašike soka od limuna
4 kašike taana (susamovog putera)
3 čena belog luka
mleveni kim, čili, aleve paprike, karija po ukusu
još malo maslinovog ulja za aranžiranje

 

Način pripreme:   

1. Potopite sirove leblebije u tri puta više vode i ostavite da odstoje preko noći.
2. Odlijte vodu, dodajte novu (duplo više od zapremine nabubrelih leblebija) i ubacite kombu algu.
3. Kuvajte u ekspres loncu 45 minuta, ili u običnom loncu oko 1 i po sat.
4. Dodajte soja sos i kuvajte još 5 minuta.
5. Procedite, sačuvajte deo vode od kuvanja.
6. U blender stavite kuvane leblebije, limunov sok, maslinovo ulje, tahan (susamov puter), beli luk i deo vode od kuvanja.
7. Blendajte dok ne dobijete glatku, gustu masu, uz dodatak još vode po potrebi.
8. Poslužite posuto začinima i maslinovim uljem. Prijatno!
 

Kako se čuva:

U frižideru, u zatvorenoj posudi – do 5 dana. Može se i zamrznuti do 2 meseca.
 

Preporuka za posluživanje:

Servirajte humus posut prstohvatom mlevenog kima, čilija, aleve paprike ili karija, poprskan maslinovim uljem, uz čips od heljdinih kora, integralni hleb ili proju. Sjajan je kao namaz ili kao dodatak tanjiru svežeg povrća.
 

Zašto je ovaj humus dobar za vas?

Leblebije su odličan biljni izvor proteina i vlakana, tahini dodaje zdrave masti i kalcijum, a začini poput kima i čilija podstiču varenje. Kombu alga doprinosi mineralima i olakšava varenje mahunarki.