Humus - namaz od leblebija

Jednostavan za pripremu, a savršen kao samostalan namaz uz hleb ili dodatak uz razna jela. Pritom je i zdrav – humus prosto nema ko ne vol

Humus - namaz od leblebija

 

Ovaj klasičan, bogat i uvek drag namaz od leblebija je onaj tihi saveznik svake kuhinje koji spaja jednostavno i hranljivo. U nastavku saznajte kako da pripremite najbolji humus kod kuće.

 

Domaći humus - recept

Humus namaz je poznat širom sveta, ali je reč o bliskoistočnom specijalitetu koji iz dana u dan mami svojim ukusom svakog ko ga je probao.

 

Vrlo je jednostavan za pripremu i pravi se od svega nekoliko osnovnih sastojaka, ali zbog  raznovrsnih dodataka i začina, uvek može da izgleda  i da ukusom bude potpuno drugačiji.

 

Sastojci:

  • 250 g nauta (leblebija)

  • 750 ml vode

  • 1/2 šnite kombu algi

  • 2 kašike soja sosa

  • 4 kašike maslinovog ulja

  • 3 kašike soka od limuna

  • 4 kašike tahinija (susamovog putera)

  • 3 čena belog luka

  • Mleveni kim, čili, aleva paprika, kari – po ukusu

  • Još malo maslinovog ulja za serviranje

 

 

Kako se pravi domaći humus – korak po korak:

Iako deluje kao jelo koje traži veštinu, pravljenje domaćeg humusa je jednostavno ako imate osnovne sastojke i dobar blender.

 

Ključ dobrog humusa je u pravilno kuvanim leblebijama i balansu između kiselog (limun), masnog (tahini i ulje), slanog (soja sos) i aromatičnih nota (beli luk i začini).

  1. Leblebije potopite u hladnu vodu (najmanje tri puta veću količinu od same zapremine) i ostavite da odstoje preko noći – tako će se lakše skuvati i biti svarljivije.

  2. Sutradan odlijte vodu, dodajte novu (oko 750 ml), i stavite da se kuvaju uz dodatak kombu alge. Ova alga pomaže varenje mahunarki i obogaćuje jelo mineralima.

  3. Kuvajte u ekspres loncu oko 45 minuta, ili u običnom loncu oko 1,5 sat dok leblebije ne omekšaju.

  4. Pri kraju kuvanja dodajte soja sos i kuvajte još 5 minuta.

  5. Procedite leblebije i sačuvajte deo tečnosti od kuvanja – biće vam potrebna za blendanje.

  6. U blender stavite kuvane leblebije, limunov sok, maslinovo ulje, tahini, beli luk i deo vode. Miksajte dok ne dobijete glatku, kremastu teksturu. Po potrebi dodajte još tečnosti da dobijete željenu gustinu.

  7. Poslužite humus uz dodatak začina (po ukusu: kim, čili, kari, aleva paprika) i malo maslinovog ulja za dekoraciju i dodatni miris.

 

 

Dodatni saveti za savršen humus

Ukoliko želite da budete majstor u prirpemi ovog zdravog namaza, za ekstra kremastu strukturu možete da oljuštite kuvane leblebije pre blendanja (nije obavezno, ali će napraviti značajnu pravi razliku). Uz to, nikako ne zaboravite tahini.

 

On je nezaobilazan sastojak koji ovom namazu daje lični pečat - bogat, orašast ukus i strukturu.

 

Kod nas se često umesto soja sosa koristi himalajska so, ali soja dodatno pojačava umami efekat, tako da se ne bojte da ga koristite.

 

Ukoliko volite pikantnije verzije, slobodno možete da ubacite i malo svežeg čilija ili dimljene paprike koji će ovom namazu od leblebija dati posebnu dimenziju. Možete dodati i cveklu za roze verziju, bundevu za blago slatkast ukus, ili avokado za zelenu, kremastu varijantu. Istražujte i pronađite svoju savršenu kombinaciju.

 

Ovako pripremljen domaći humus, bez dodatih konzervansa, najbolje je da čuvate u frižideru u dobro zatvorenoj posudi do 5 dana.

 

Humus je idealan kao namaz za hleb, kao sos za povrće, dodatak sendvičima ili kao deo posluženja uz predjelo. Možete ga služiti uz čips od heljdinih ili raženih kora, sveže štapiće šargarepe i krastavca, integralne tortilje ili proju.

 

Lepota humusa je u njegovoj svestranosti – lepo se uklapa uz skoro svaki obrok, bilo da je doručak, užina ili večera što ovaj zdrav namaz čini savršenim za svakodnevnu konzumaciju.