Osnovne namirnice
Organski proizvodi
Zdravi napici
Posebna ishrana
Lekoviti dodaci
Kozmetika i higijena
Kuhinja i dom
Jednostavan za pripremu, a savršen kao samostalan namaz uz hleb ili dodatak uz razna jela. Pritom je i zdrav – humus prosto nema ko ne vol
Ovaj klasičan, bogat i uvek drag namaz od leblebija je onaj tihi saveznik svake kuhinje koji spaja jednostavno i hranljivo. U nastavku saznajte kako da pripremite najbolji humus kod kuće.
Humus namaz je poznat širom sveta, ali je reč o bliskoistočnom specijalitetu koji iz dana u dan mami svojim ukusom svakog ko ga je probao.
Vrlo je jednostavan za pripremu i pravi se od svega nekoliko osnovnih sastojaka, ali zbog raznovrsnih dodataka i začina, uvek može da izgleda i da ukusom bude potpuno drugačiji.
Sastojci:
250 g nauta (leblebija)
750 ml vode
1/2 šnite kombu algi
2 kašike soja sosa
4 kašike maslinovog ulja
3 kašike soka od limuna
4 kašike tahinija (susamovog putera)
3 čena belog luka
Mleveni kim, čili, aleva paprika, kari – po ukusu
Još malo maslinovog ulja za serviranje
Iako deluje kao jelo koje traži veštinu, pravljenje domaćeg humusa je jednostavno ako imate osnovne sastojke i dobar blender.
Ključ dobrog humusa je u pravilno kuvanim leblebijama i balansu između kiselog (limun), masnog (tahini i ulje), slanog (soja sos) i aromatičnih nota (beli luk i začini).
Leblebije potopite u hladnu vodu (najmanje tri puta veću količinu od same zapremine) i ostavite da odstoje preko noći – tako će se lakše skuvati i biti svarljivije.
Sutradan odlijte vodu, dodajte novu (oko 750 ml), i stavite da se kuvaju uz dodatak kombu alge. Ova alga pomaže varenje mahunarki i obogaćuje jelo mineralima.
Kuvajte u ekspres loncu oko 45 minuta, ili u običnom loncu oko 1,5 sat dok leblebije ne omekšaju.
Pri kraju kuvanja dodajte soja sos i kuvajte još 5 minuta.
Procedite leblebije i sačuvajte deo tečnosti od kuvanja – biće vam potrebna za blendanje.
U blender stavite kuvane leblebije, limunov sok, maslinovo ulje, tahini, beli luk i deo vode. Miksajte dok ne dobijete glatku, kremastu teksturu. Po potrebi dodajte još tečnosti da dobijete željenu gustinu.
Poslužite humus uz dodatak začina (po ukusu: kim, čili, kari, aleva paprika) i malo maslinovog ulja za dekoraciju i dodatni miris.
Ukoliko želite da budete majstor u prirpemi ovog zdravog namaza, za ekstra kremastu strukturu možete da oljuštite kuvane leblebije pre blendanja (nije obavezno, ali će napraviti značajnu pravi razliku). Uz to, nikako ne zaboravite tahini.
On je nezaobilazan sastojak koji ovom namazu daje lični pečat - bogat, orašast ukus i strukturu.
Kod nas se često umesto soja sosa koristi himalajska so, ali soja dodatno pojačava umami efekat, tako da se ne bojte da ga koristite.
Ukoliko volite pikantnije verzije, slobodno možete da ubacite i malo svežeg čilija ili dimljene paprike koji će ovom namazu od leblebija dati posebnu dimenziju. Možete dodati i cveklu za roze verziju, bundevu za blago slatkast ukus, ili avokado za zelenu, kremastu varijantu. Istražujte i pronađite svoju savršenu kombinaciju.
Ovako pripremljen domaći humus, bez dodatih konzervansa, najbolje je da čuvate u frižideru u dobro zatvorenoj posudi do 5 dana.
Humus je idealan kao namaz za hleb, kao sos za povrće, dodatak sendvičima ili kao deo posluženja uz predjelo. Možete ga služiti uz čips od heljdinih ili raženih kora, sveže štapiće šargarepe i krastavca, integralne tortilje ili proju.
Lepota humusa je u njegovoj svestranosti – lepo se uklapa uz skoro svaki obrok, bilo da je doručak, užina ili večera što ovaj zdrav namaz čini savršenim za svakodnevnu konzumaciju.
Preporučeno
Koristimo kurirsku službu BEX za dostavu paketa
paket od 0kg do 1kg 320 RSD
paket od 1kg do 5kg 340 RSD
paket od 5kg do 20kg 540 RSD
paket od 20kg do 50kg 900 RSD
Koristimo kurirsku službu GLS za dostavu paketa
paket < 2kg 384 RSD
paket < 3kg 409 RSD
paket < 5kg 449 RSD
paket < 10kg 409 RSD
paket < 15kg 579 RSD
paket < 20kg 639 RSD
paket < 25kg 694 RSD
paket < 30kg 749 RSD
paket < 40kg 809 RSD