Osnovne namirnice
Organski proizvodi
Zdravi napici
Posebna ishrana
Lekoviti dodaci
Kozmetika i higijena
Kuhinja i dom
Golica, odnosno semenke bundeve, prava su riznica hranljivih materija – sadrže visok procenat proteina, zdravih masti, dijetetskih vlakana, vitamina B1, B2, niacina, gvožđa i fosfora. U njima je koncentrisana sva energija biljke, pa se često nazivaju „superhranom“ iz prirode.
Bilo da ih koristiš sirove, tostirane ili kao dodatak jelima, semenke golice mogu biti odličan saveznik za bolji imunitet, zdravu probavu i dodatnu energiju – naročito u trenucima intelektualnog ili fizičkog napora.
Blagodeti sirove golice po zdravlje su mnogostruke. Neke od najznačajnih karakteristika koje je izdvajaju kao superhranu:
Sadrži čak 20 puta više fosfora od ribljeg mesa
Bogata je gvožđem, fitosterolima, pektinom i celulozom
Preporučuje se kod problema sa prostatom, digestivnih smetnji i reumatskih tegoba
Deluje kao prirodni antiparazitik – posebno kod dece
Pomaže u eliminaciji viška tečnosti iz organizma
U nastavku pogledajte na koje sve načine možete da iskoristite i kombinujete sirovu golicu. Eksperimentišite i uživajte u kombinaciji ukusa.
Pomešaj sirovu ili lagano prepečenu golicu sa suvim grožđem, kajsijama, bademima ili lešnicima. Ova kombinacija je idealna za užinu između obroka ili kao energija za sportsku aktivnost.
Dodaj jednu supenu kašiku tostirane golice preko ovsene kaše, kinoe ili pirea od prosa. Dobijaš dodatnu hrskavost i nutritivnu vrednost bez dodatnog truda.
Umešaj seckane semenke u testo za domaći hleb, integralne kifle ili slane mafine, ili ih pospi po vrhu pre pečenja. Hleb će biti bogatiji teksturom i ukusom.
Prepečena golica je sjajan dodatak jelima sa pirinčem ili rezancima – unosi kontrast između mekog i hrskavog.
Dodaj šaku golice u svežu salatu od zelene salate, rukole, spanaća ili blanširanog povrća – dopašće se i onima koji inače nisu ljubitelji „zdravih jela“.
Uz veganske sireve ili lagane mlečne verzije, dodaj kruške, smokve, kajsije i šaku semenki – savršen tanjir za predjelo ili laganu večeru.
Dodaj prstohvat pečene golice preko krem supe od bundeve, brokolija, šargarepe ili tikvica – dobijaš bogatiju strukturu i zanimljivu dekoraciju.
Ubaci golicu u svoj recept za granolu, energetske kuglice ili proteinske štanglice. Obrok će imati više gvožđa i zdravih masti, a biće i mnogo hrskaviji.
Umesto skupih pinjola, koristi golicu u pripremi domaćeg pesta. Odlično se slaže sa bosiljkom, maslinovim uljem i limunovim sokom.
Golica ujutru? Apsolutno! Pospite je preko smoothie činije uz bobičasto voće, puter od kikirikija i chia semenke za kompletan, balansiran doručak.
Ma koliko zdrava namirnica, ni sa jednom ne treba preterivati i potrebno ju je umereno konzumirati. Kada je u pitanju seme golice, dovoljno je 1–2 kašike dnevno za prevenciju i podršku zdravlju.
Važno je da ne preterujete i zbog visokog kalorijskog sadržaja. Ukoliko imate probleme sa prostatom, preporučuje se i veći unos, uz konsultaciju s lekarom.
Recepti sa sirovom golicom ne moraju biti komplikovani – dovoljno je samo dodati tamo gde želiš više hranljivih vrednosti, ukusa i teksture. Hrskava, zdrava i prepuna minerala – golica je mali saveznik velikog zdravlja.
Preporučeno
Koristimo kurirsku službu BEX za dostavu paketa
paket od 0kg do 1kg 320 RSD
paket od 1kg do 5kg 340 RSD
paket od 5kg do 20kg 540 RSD
paket od 20kg do 50kg 900 RSD
Koristimo kurirsku službu GLS za dostavu paketa
paket < 2kg 384 RSD
paket < 3kg 409 RSD
paket < 5kg 449 RSD
paket < 10kg 409 RSD
paket < 15kg 579 RSD
paket < 20kg 639 RSD
paket < 25kg 694 RSD
paket < 30kg 749 RSD
paket < 40kg 809 RSD