Ova fritata je jednostavna, hranljiva i potpuno biljna alternativa tradicionalnoj fritati. Zahvaljujući brašnu od leblebija i specifičnoj crnoj soli (kala namak), dobija se ukus koji podseća na jaja – ali bez ijedne životinjske namirnice. Savršena za doručak, lagani ručak ili užinu.
Sastojci:
-
116 g brašna od nauta/leblebija
-
¾ kašičice kala namaka (crne soli)
-
¼ kašičice praška za pecivo
-
180 ml vode
-
1 srednji paradajz, sitno iseckan
-
½ tikvice, narendane
-
70 g smrznutog zelenog graška
-
malo svežeg bosiljka, seckanog
-
1 kašika maslinovog ulja
-
½ avokada
-
120 ml sojinog jogurta ili bilo kog biljnog jogurta
-
Po želji ukrasite čilijem i svežim bosiljkom
Način pripreme:
-
U velikoj posudi pomešajte brašno od leblebija, kala namak i prašak za pecivo. Postepeno dodajte vodu i mutite dok ne dobijete glatku smesu bez grudvica.
-
Umešajte iseckani paradajz, tikvice, grašak i bosiljak. Dobro promešajte.
-
Zagrejte ulje u neprijanjajućem tiganju na srednjoj vatri. Sipajte celu smesu i poravnajte je. Poklopite i pecite 8–10 minuta, dok donja strana ne postane zlatna.
-
Pažljivo okrenite fritatu (možete podeliti na dva dela ako je lakše), poklopite ponovo i pecite još 5–8 minuta, dok se ne zapeče i druga strana.
-
Poslužite toplo, sa kriškama avokada i kašikom jogurta. Ukrasite po želji.
Napomena: Kala namak, takođe poznata kao himalajska crna so, jedinjenja je sumpora koji daju soli miris i ukus nalik na jaja, pa se zato preporučuje za ovaj recept.
Za koga je ova fritata?
-
Za sve koji izbegavaju jaja, ali vole njihov ukus
-
Vegane i vegetarijance koji žele bogat doručak
-
Osobe sa intolerancijom na gluten (brašno od leblebija ne sadrži gluten)
-
Ljude koji traže zasitne, proteinske obroke na biljnoj bazi
Zdravstvene koristi:
-
Brašno od leblebija: odličan izvor biljnih proteina, vlakana i gvožđa
-
Kala namak: pomaže u ravnoteži elektrolita i daje bogat ukus bez dodataka
-
Povrće: doprinosi unosu vitamina i vlakana
-
Avokado i biljni jogurt: izvor zdravih masti i probiotske podrške
Kada je poslužiti?
-
Kao doručak uz sveže povrće ili salatu
-
Za lagani ručak sa kriškom hleba ili tortiljom
-
Za poneti – može se jesti i hladna!
-
Uveče, kao hranljiv i lagan obrok koji se lako priprema