Jednostavna fritata od nauta/leblebija

Probajte vegansku fritatu koja je jednako ukusna koliko i hranljiva!

Jednostavna fritata od nauta/leblebija

Ova fritata je jednostavna, hranljiva i potpuno biljna alternativa tradicionalnoj fritati. Zahvaljujući brašnu od leblebija i specifičnoj crnoj soli (kala namak), dobija se ukus koji podseća na jaja – ali bez ijedne životinjske namirnice. Savršena za doručak, lagani ručak ili užinu.

 

Sastojci:

  • 116 g brašna od nauta/leblebija
  • ¾ kašičice kala namaka (crne soli)
  • ¼ kašičice praška za pecivo
  • 180 ml vode
  • 1 srednji paradajz, sitno iseckan
  • ½ tikvice, narendane
  • 70 g smrznutog zelenog graška
  • malo svežeg bosiljka, seckanog
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • ½ avokada
  • 120 ml sojinog jogurta ili bilo kog biljnog jogurta
  • Po želji ukrasite čilijem i svežim bosiljkom

 

Način pripreme:

  1. U velikoj posudi pomešajte brašno od leblebija, kala namak i prašak za pecivo. Postepeno dodajte vodu i mutite dok ne dobijete glatku smesu bez grudvica.
  2. Umešajte iseckani paradajz, tikvice, grašak i bosiljak. Dobro promešajte.
  3. Zagrejte ulje u neprijanjajućem tiganju na srednjoj vatri. Sipajte celu smesu i poravnajte je. Poklopite i pecite 8–10 minuta, dok donja strana ne postane zlatna.
  4. Pažljivo okrenite fritatu (možete podeliti na dva dela ako je lakše), poklopite ponovo i pecite još 5–8 minuta, dok se ne zapeče i druga strana.
  5. Poslužite toplo, sa kriškama avokada i kašikom jogurta. Ukrasite po želji.

Napomena: Kala namak, takođe poznata kao himalajska crna so, jedinjenja je sumpora  koji daju soli miris i ukus nalik na jaja, pa se zato preporučuje za ovaj recept.

 

Za koga je ova fritata?

  • Za sve koji izbegavaju jaja, ali vole njihov ukus
  • Vegane i vegetarijance koji žele bogat doručak
  • Osobe sa intolerancijom na gluten (brašno od leblebija ne sadrži gluten)
  • Ljude koji traže zasitne, proteinske obroke na biljnoj bazi
     

Zdravstvene koristi:

  • Brašno od leblebija: odličan izvor biljnih proteina, vlakana i gvožđa
  • Kala namak: pomaže u ravnoteži elektrolita i daje bogat ukus bez dodataka
  • Povrće: doprinosi unosu vitamina i vlakana
  • Avokado i biljni jogurt: izvor zdravih masti i probiotske podrške
     

Kada je poslužiti?

  • Kao doručak uz sveže povrće ili salatu
  • Za lagani ručak sa kriškom hleba ili tortiljom
  • Za poneti – može se jesti i hladna!
  • Uveče, kao hranljiv i lagan obrok koji se lako priprema