Kukuruzna pogača sa paradajzom

Ukusna i hranljiva kukuruzna pogača sa pečenim paradajzom i hrskavim suncokretovim semenkama – savršen izbor za svaki obrok.

Kukuruzna pogača sa paradajzom

Sastojci:

  • 2 velika paradajza
  • 60 ml suncokretovog ulja (testo za pogaču) + još za paradajz
  • 1/2 kašičice soli (testo za pogaču) + još po ukusu za paradajz
  • 30 g suncokretovih semenki, sirovih oljuštenih
  • 150 g kukuruznog brašna
  • 120 g kinoa brašna
  • 1 kašika praška za pecivo
  • 120 g nektara agave
  • 240 ml mleka od indijskog oraha

 

Način pripreme:

  1. Zagrejte rernu na 200°C. Na pleh stavite papir za pečenje i podmažite uljem.
  2. Narežite paradajz na komade i poređajte na pleh.
  3. Pospite obilno solju i stavite u rernu na 1 sat, izvadite jednom na pola i prevrnite.
  4. U tiganju tostirajte semenke suncokreta i mešajte kako ne bi zagorele. Sklonite sa vatre nakon nekoliko minuta, kada dobiju blago braon boju i zamirišu.
  5. U velikoj posudi pomešajte kukuruzno brašno, brašno od kinoe, prašak za pecivo i so.
  6. Zatim dodajte mokre sastojke (agavu, mleko od indijskog oraha i ulje) i mešajte dok se ne sjedine.
  7. Na kraju dodajte semenke suncokreta i promešajte da se sjedini.
  8. Nakon što je paradajz ispečen, podmažite okrugli pleh od 22 cm i sipajte testo.
  9. Stavite pečeni paradajz na testo i  vratite tepsiju u rernu (na 200°C). Pecite oko 25 minuta, i kada je pogača ispečena, ostavite je da se malo ohladi. Prijatno!

Kombinacija hrskavih tostiranih suncokretovih semenki i sočnih komada pečenog paradajza daje pogači poseban, bogat ukus. Blago slatka nota agavinog nektara i zemljani tonovi kinoinog brašna savršeno se uklapaju u toplu, aromatičnu pogaču koja mami na još.