Lenja pita sa jabukama i suvim grožđem – zdrav postan recept

Sočna lenja pita sa jabukama i suvim grožđem za uživanje u svakom zalogaju.

Lenja pita sa jabukama i suvim grožđem – zdrav postan recept

Ova lenja pita sa jabukama i suvim grožđem spaja jednostavnost pripreme i bogatstvo ukusa. Mekano testo, sočne jabuke i prirodna slatkoća suvog grožđa čine je savršenom poslasticom. Recept je brz, ne zahteva komplikovane tehnike i idealan je za sve koji žele ukusnu posnu poslasticu.

 

Sastojci za testo:

  • 300 g brašna
  • 150 g biljnog putera
  • 80 g kokosovog šećera
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 1 kašika biljnog mleka (po potrebi malo više)
  • Prstohvat soli

 

Sastojci za fil:

  • 700 g narendanih jabuka
  • 2 kašike kokosovog šećera
  • 1 kašičica cimeta
  • 1 šaka suvog grožđa
  • Sok od pola limuna

 

Način pripreme:

  1. U činiji sjedini brašno, kokosov šećer, prašak za pecivo i so. Dodaj omekšali biljni puter i umesi testo. Po potrebi dodaj kašiku mleka da se testo poveže. Podeli ga na dva dela.
  2. Jabuke oljušti i narendaj, pa dodaj kokosov šećer, cimet, limunov sok i suvo grožđe. Lagano promešaj i ostavi da puste sok.
  3. Polovinu testa rasporedi u podmazan pleh. Preko stavi fil od jabuka, pa prekrij drugom polovinom testa.
  4. Peci na 180°C oko 35–40 minuta, dok ne porumeni. Kada se ohladi, pospi prah šećerom i iseci na kocke.

 

Prednosti i napomene:

  • Ovaj recept je postan i veganski, što znači da ne sadrži namirnice životinjskog porekla.
  • Jabuke su bogate vlaknima i antioksidansima, pomažu varenju i jačaju imunitet.
  • Suvo grožđe daje prirodnu slatkoću, energiju i minerale poput gvožđa.

 

Ova posna poslastica donosi osećaj domaće, mirisne kuhinje i sećanja na slatke trenutke iz prošlih vremena.