Osnovne namirnice
Organski proizvodi
Zdravi napici
Posebna ishrana
Lekoviti dodaci
Kozmetika i higijena
Kuhinja i dom
Ukoliko ste u potrazi za zdravijim desertom koji je pun ukusa, a ujedno je hranljiv i neodoljivo sočan – ovo je idealan recept!
Torta od šargarepe, ananasa i suvog grožđa je savršen spoj prirodne slatkoće i aromatičnih začina, a pritom je i u potpunosti veganska.
Ova poslastica idealna je za sve prilike – od porodičnih okupljanja do rođendanskih slavlja, ali i kao slatka užina uz šolju biljnog mleka.
Ono što ovu tortu izdvaja jeste to što se pravi bez jaja i mlečnih proizvoda, ali sadrži sastojke koji je čine sočnom, punom ukusa i bogatom teksturom. Kombinacija šargarepe, ananasa, oraha i začina poput cimeta i đumbira daje ovoj poslastici neodoljivu toplinu i bogatstvo ukusa.
Priprema je jednostavna, sastojci dostupni u svakoj prodavnici zdrave hrane, a rezultat je izuzetno sočna, mirisna i vizuelno privlačna torta – idealna za proslave, ali i za svakodnevne slatke trenutke.
Za razliku od klasičnih torti koje sadrže jaja i puter, ova verzija koristi mleveni lan umesto jaja, biljno mleko i prirodne zaslađivače poput smeđeg šećera ili šećera od trske. Zbog toga je pogodna za vegane, osobe sa intolerancijom na laktozu, ali i za sve koji žele zdraviju alternativu desertima.
Zahvaljujući ananasu, rendanoj šargarepi i suvom grožđu, ova torta je prirodno slatka i sočna, bez potrebe za dodatnim uljima ili margarinima u velikim količinama.
410 g brašna
300 g smeđeg šećera
100 g belog šećera ili šećera od trske
1 kašičica soli
1¼ kašičice sode bikarbone
1 kašika praška za pecivo
3 kašike mlevenog lanenog semena
2 kašičice cimeta
1¼ kašičice mlevenog đumbira
½ kašičice muškatnog oraščića
½ kašičice mlevenih karanfilića
180 ml biljnog ulja (avokado, suncokretovo, kanola…)
240 ml biljnog mleka (npr. bademovo)
2 kašike jabukovog sirćeta
4 kašičice ekstrakta vanile
220 g oceđenog ananasa (svežeg ili iz konzerve)
240 g rendane šargarepe (oko 3 veće)
130 g iseckanih oraha ili pekan oraha
160 g suvog grožđa
Zagrejati rernu na 175°C i pripremiti dva kalupa prečnika 22 cm. Obložiti dno papirom za pečenje, a stranice premazati uljem.
U velikoj činiji pomešati sve suve sastojke.
U drugoj činiji pomešati tečne sastojke.
Dobro iscediti ananas, pa ga zajedno sa rendanom šargarepom, orasima i suvim grožđem dodati u činiju sa suvim sastojcima.
Uliti tečne sastojke i nežno promešati dok se sve ne sjedini – voditi računa da se testo ne premeša.
Podeliti smesu u dva kalupa i peći oko 45 minuta, dok čačkalica ne izađe čista. Ohladi kore u kalupima.
230 g veganskog krem sira
110 g veganskog putera
4 kašičice kukuruznog skroba
⅛ kašičice soli
1 kašičica ekstrakta vanile
500–600 g šećera u prahu
Umutiti puter, dodati krem sir i mutiti mikserom dok se ne dobije glatka tekstura. Potom dodati ostale sastojke i mutiti do željene gustine. Kremu ostaviti u frižider da se stegne pre filovanja.
Na tanjir za serviranje staviti jednu koru, namazati polovinu kreme, zatim staviti drugu koru i premazati tortu sa svih strana.
Ukoliko želite, možete tortu dodatno ukrasiti iseckanim orasima, rendanom šargarepom ili narendanom koricom pomorandže.
Ukoliko ste u potrazi za posnim kolačom koji bi mogao da se nađe na slavskoj trpezi, tokom posta ili pak za druženje s prijateljima, ovaj recept je više nego dobar izbor. Ne samo što je bez sastojaka životinjskog porekla, već je i veoma hranljiv jer obiluje orašastim plodovima i vlaknima iz šargarepe.
Torta od šargarepe i ananasa, osim što je savršenog ukusa, ona sadrži:
vlakna koja doprinose zdravlju sistema za varenje
prirodne antioksidanse iz začina (cimet, đumbir, karanfilić)
vitamin A iz šargarepe, važan za kožu i imunitet
zdrave masti iz oraha koje hrane mozak i srce
Kao što možete videti, ovo je desert uz koji će nepca i stomak uživati, a da nećete osetiti gružu savesti.
Tortu možete ukrasiti i svežom narandžinom korom, kokosom ili dodatnim seckanim orasima. Može da se čuva u frižideru do 5 dana. Za još bolji utisak, tortu možete poslužiti uz biljni napitak (npr. ovseno ili bademovo mleko) i dodati malo cejlonskog cimeta na tanjir.
Bez obzira na to da li si vegan, postiš ili jednostavno voliš da eksperimentišeš sa receptima bez klasičnih sastojaka, torta od šargarepe i suvog grožđa može postati tvoj novi favorit.
Osvežavajuća, bogata i kremasta, uz jednostavnu pripremu i sastojke koje već imaš kod kuće – šta više poželeti?
Preporučeno
Koristimo kurirsku službu BEX za dostavu paketa
paket od 0kg do 1kg 320 RSD
paket od 1kg do 5kg 340 RSD
paket od 5kg do 20kg 540 RSD
paket od 20kg do 50kg 900 RSD
Koristimo kurirsku službu GLS za dostavu paketa
paket < 2kg 384 RSD
paket < 3kg 409 RSD
paket < 5kg 449 RSD
paket < 10kg 409 RSD
paket < 15kg 579 RSD
paket < 20kg 639 RSD
paket < 25kg 694 RSD
paket < 30kg 749 RSD
paket < 40kg 809 RSD