Veganska Valdorf salata

Hrskava, osvežavajuća i nežno slatka – veganska verzija čuvene Valdorf salate koja spaja eleganciju i jednostavnost.

Veganska Valdorf salata

Valdorf salata potiče iz hotela "Waldorf Astoria" u Njujorku, gde je prvi put poslužena još 1890-ih godina. Originalno se pravila sa jabukama, celerom i majonezom, a kasnije su joj dodati orasi i grožđe. Danas je poznata kao simbol jednostavnog luksuza u kuhinji – jelo koje povezuje voće, povrće i orašaste plodove u savršen balans tekstura i ukusa.

 

Sastojci (za 4 porcije):

  • 2 kisele jabuke, isečene na kockice
  • 3–4 stabljike celera, isečene na kolutiće
  • 1 šolja grožđa (može crveno ili zeleno), prepolovljeno
  • ½ šolje oraha, grubo iseckanih (ako želiš bez orašastih: zameni sa ½ šolje semenki suncokreta)

 

Za preliv:

  • ⅔ šolje veganskog jogurta ili veganskog majoneza (ili miks oba)
  • 1 kašičica limunovog soka + prstohvat soli
  • 1–2 kašičice agava sirupa za blagu slatkoću 

 

Način pripreme:

  1. Operi i iseckaj jabuke i celer, prepolovi grožđe.
  2. U velikoj činiji, pomešaj jabuke, celer, grožđe i orahe/semenke.
  3. U manjoj posudi pomešaj veganski jogurt/majonez, limunov sok, so i agava sirup.
  4. Prelij preko salate i pažljivo promešaj da se sve sjedini.
  5. Stavi u frižider na 10–15 minuta pre služenja da se ukusi povežu.

 

Nutritivno bogatstvo i dobrobiti za telo:

Ova veganska verzija obiluje vlaknima, vitaminom C i zdravim mastima. Jabuke osvežavaju i jačaju imunitet, celer hidrira i pomaže varenju, a orasi (ili semenke) doprinose unosu omega-3 masnih kiselina i proteina. Zahvaljujući veganskom jogurtu ili majonezu, salata zadržava kremastu teksturu bez upotrebe mlečnih proizvoda.

 

Zamene i ideje za prilagođavanje recepta:

Umesto grožđa, možeš dodati suve brusnice ili nar za drugačiju notu slatkoće. Umesto oraha, probaj bademe, lešnike ili semenke bundeve. Ako želiš osvežavajući letnji ton, dodaj par listića nane. Veganski jogurt na bazi kokosa daje bogatiji ukus, dok onaj od soje pruža neutralniju osnovu.

 

Lagano, kremasto i bogato – pravo jelo koje dokazuje da jednostavnost ima svoj šarm.