• Proizvodi
  • Saveti
  • Recepti
  • Prodavnice
  • Naša priča
  • Kontakt
0
Kategorije
0
Korpa
Prijavi se
Bio Spajz/Recepti/Razna jela/ Beskvasni hleb s pirinčem

Beskvasni hleb s pirinčem

U makrobitičkoj pekari kvasac se ne koristi, jer on, ako se konzumira svakodnevno, nadima stomak, slabi imunitet i izaziva probleme sa sinusima. Testo sasvim lepo naraste ako se uporno mesi (oko 300 puta) i nakon toga pusti da dovoljno stoji i podlegne procesu fermentacije. Ovakav hleb pravi se sa dodatkom kuvanog integralnog pirinča .(ovo je takođe idealan način da iskoristite ostatke skuvanog pirinča ,,od juče'').  Zahvaljujući pirinču hleb će vam dugo trajati i biti svež, a budući da uključuje integralno zrno žitarice, predstavlja skoro kompletan obrok, koji uvek može da vam posluži kao užina.

Način pripreme:
Pomešajte 4 šolje integralnog pšeničnog brašna i pola kašičice usitnjene nerafinisane morske soli. Dodajte tome 2 kašike susamovog ili maslinovog ulja. Dodajte 4 šolje mlakog (ne iz frižidera) skuvanog integralnog pirinča, pa počnite da mesite. Dodajte vode, malo po malo, tek koliko je potrebno da formirate loptu. Količina vode zavisi od toga koliko vam je bio vlažan pirinač. Mesite testo oko 300 puta najmanje, a možete i više, ako ste raspoloženi. Ako testo postane suviše lepljivo, dodajte malo brašna, ali ne preterujte, testo treba da je na ivici lepljivosti.

Namažite četvrtasti ili okrugli pleh uljem i stavite u njega oblikovanu veknu hleba. Neka hleb bude više kao pogača, ne previše debeo (oko 5 cm). Probodite testo na više mesta drškom od varjače, pa ga pokrijte vlažnom kuhinjskom krpom i ostavite na toplom mestu oko 8 do 12 sati. Pecite u rerni na 150 stepeni oko 20 minuta, a zatim na 180 stepeni, oko sat i 15 minuta.