• Proizvodi
  • Saveti
  • Recepti
  • Prodavnice
  • Naša priča
  • Kontakt
0
Kategorije
0
Korpa
Prijavi se
Bio Spajz/Recepti/Razna jela/ Ideje za recepte sa sirovom golicom

Ideje za recepte sa sirovom golicom

Golica ili semenke bundeve, sadrže dosta belančevina, ugljenih hidrata i masti, zatim vitamin B1, B2 i nijacin, minerale (najviše ima fosfora i gvožda), kao i niz zaštitnih i lekovitih sastojaka, od celuloze i pektina do fitosterina itd.

Semenke bundeve (koštice), oguljene ili pečene odlično su sredstvo protiv crevnih parazita. Seme bundeve je, takođe, lekovito i najčešće se preporučuje kao efikasno i neškodljivo sredstvo protiv dečjih glista i pantljičare.
Seme bundeve olakšava tegobe obolelih od prostate koji treba da ga jedu svakodnevno.

Plod bundeve preporučuje kao diuretik, za izbacivanje suvišne vode iz organizma, naročito kod ljudi obolelih od reume, gihta, zapaljenja bubrega ili bešike. Smatra se i da je odlična dijetalna hrana za gojazne osobe, dijabetičare (ako se tokom pripreme ne zaslađuje), kao i osobe sa oboljenjima želuca i tankog creva ili one koji pate od krvavih proliva.

U semenu je sva energija biljke i tu su koncentrisani svi hranljivi sastojci koji su neophodni biljci za rast i razvoj, pa su semenke energetski veoma bogate i posebno se preporučuju kod mentalnih naprezanja i korišćenja kompjutera, učenicima i studentima i kod izuzetnih intelektualnih aktivnosti. Semenje generalno sadrži visok procenat fosfora, čak 20 puta više od ribljeg mesa, koje je poznato po visokom sadržaju fosfora.

Grckalica za sportski predah:
Savršena u mešavinama sušenog voća i orašastih plodova. Odlična kada se pomeša sa suvim grožđem, suvim kajsijama i drugim orašastim plodovima.

U kašama od žitarica: 
Pospite jednu supenu kašiku tostiranih semenki bundeve preko vaše omiljene kaše.

Hleb i mafini: 
Iseckane semenke golice dodajte u testo za hleb i mafine ili samo pospite odozgo pre pečenja. 

Pilavi i jela sa rezancima: 
Prepečena golica, predstavlja lep dodatak pilavima i jelima sa rezancima.

Dodatak za salate:
Šaka semenki razbacanih po listovima zelene salate će dodati neobičan preokret ukusa uz ukusno hrskanje, a takođe ih možete dodati povrću kuvanog na pari.

Tanjiri sa sirom i voćem: 
Prošarajte tanjir veganskim sirevima i kruškama, kajsijama i smokvama. 

Garnir za krem supu: 
Ukrasite krem supe pečenim semenkama i dodajte im zanimljivu hrskavost.

Sastojak granole i energetske kuglice: 
Semenke bundeve su odličan dodatak vašem omiljenom receptu za domaću granolu, energetske kuglice i štanglice.

Pesto: 
Zamenite pinjole iz tradicionalnog pesta sa golicom i napravite omiljenu testeninu, dodajte u sendviče ili poslužite preko povrća kuvanog na pari.