• Proizvodi
  • Saveti
  • Recepti
  • Prodavnice
  • Naša priča
  • Kontakt
0
Kategorije
0
Korpa
Prijavi se
Bio Spajz/Recepti/Razna jela/ Kako da pravilno spremite integralni pirinač

Kako da pravilno spremite integralni pirinač

Kuvanje integralnog pirinča je osnova makrobiotičke kuhinje. Moglo bi se reći da se pažnja posvećuje svakom koraku pripreme pirinča i da je skuvati pirinač na odgovarajući način prava nauka. Koji pirinač jesti u kojoj situaciji, koliko ga namakati, na koliko jakoj vatri ga kuvati i koliko dugo, koliko sačekati pre posluživanja - sve su ovo pitanja koja interesuju ljude koji se zdravo hrane i često jedu pirinač. Ovde vam donosimo osnovni recept za kuvanje integralnog pirinča.

Sastojci:
1 šolje integralnog pirinča kratkog ili srednjeg zrna, 2 - 2.5 šolje izvorske vodi po šolji pirinča, prstohvat soli po šolji pirinča

Način pripreme:
Nežno isperite pirinač i stavite ga u lonac. Izravnajte površinu pirinča tako da bude ravna. Lagano dolivajte vodu u lonac kako bi površina pirinča ostala sasvim ravna. Pre kuvanja, ukoliko je to moguće dobro je da pirinač ostane namočen najmanje 2 -3 sata. Ekspres lonac stavite na vatru otklopljen ili poluotklopljen i kuvanje počnite na tihoj vatri. Nakon 10 do 15 minuta, kada voda provri, dodajte morsku so. Tek tada zatvorite poklopac ekspres lonca. Temperaturu podesite tako da pritisak raste polako. Kada ventil ekspres lonca počne da pišti i okreće se iz sve snage, stavite metalni prigušivač vatre ispod lonca i smanjite vatru te tako kuvajte pirinač još oko 50 minuta.

Kada je pirinač gotov sklonite lonac sa vatre, ali ga još ne otvarajte nego pustite da odstoji najmanje 5 minuta, a poželjno je do 15  minuta. Tim čekanjem pirinač dobija dodatnu snagu i omekšava se pržen ili zagoreo pirinač sa dna lonca. Drvenom kašikom prespite pirinač u zdelu i izmešajte, kako bi u posudi ravnomerno, izbalansirano bio rasporeden kuvaniji pirinač sa dna i laganiji, pahuljastiji pirinač sa vrha lonca.
Pirinač kuvan pod pritiskom na ovaj način ima lep, prirodno slatkast ukus i izaziva veoma jak i skladan osećaj.

(Recept je preuzet iz knjige Evelin Kuši ,,Kompletan vodič za makrobiotičko kuvanje - za zdravlje, harmoniju i mir'')