Mešenje i ukrašavanje slavskog kolača
•redosled poslova:
prvo se zamesi testo za kolač i stavi u rernu da raste i da se peče
potom se zamesi testo za ukrase i prave se ukrasi dok se kolač peče
prohlađen kolač se ukrasi i dopeku se ukrasi
na kraju se kolač ukrasi bosiljkom
•testo za kolač:
400 ml mlakog mleka
30 gr svežeg kvasca ili 10 gr suvog
2 kašike šećera
Ostaviti na toplom mestu da se kvasac rastopi i počne da peni.
u ovo se doda:
2 kašike ulja
1 jaje
1 kašićica soli
700 gr brašna (ako je brašno suvo, dugo stajalo, što je bolje, doda se još malo mlakog mleka da testo ne bude tvrdo)
Smesiti testo i mešati ga da bude glatko, da se odvaja od ruke i zidova suda u kome se mesi.
•način pripreme:
Od testa se načini 5 približno jednakih lopti i svaka se još promesi da bude okrugla i glatka. Četiri lopte se stave na dno šerpe prečnika oko 25 cm namazane uljem (ili mašću, puterom) i malo potisnu od sredine ka zidu šerpe. Peta lopta se stavi odozgo, preko njih u sredinu.
Sve se stavi u rernu zagrejanu na 50C i tu drži 45 minuta do 1 sat, tj. dok testo ne poraste skoro do vrha šerpe. Pri narastanju lopte se spoje.
Potom se temperatura podigne na 200C i kolač se ispeče za oko 30 minuta.
Pečen kolač se izvadi iz šerpe, stavi na pleh, prohladi i ukrašava.