• Proizvodi
  • Saveti
  • Recepti
  • Prodavnice
  • Naša priča
  • Kontakt
0
Kategorije
0
Korpa
Prijavi se
Bio Spajz/Recepti/Zimski recepti/ Mešenje i ukrašavanje slavskog kolača

Mešenje i ukrašavanje slavskog kolača

•redosled poslova: prvo se zamesi testo za kolač i stavi u rernu da raste i da se peče potom se zamesi testo za ukrase i prave se ukrasi dok se kolač peče prohlađen kolač se ukrasi i dopeku se ukrasi na kraju se kolač ukrasi bosiljkom •testo za kolač: 400 ml mlakog mleka 30 gr svežeg kvasca ili 10 gr suvog 2 kašike šećera Ostaviti na toplom mestu da se kvasac rastopi i počne da peni. u ovo se doda: 2 kašike ulja 1 jaje 1 kašićica soli 700 gr brašna (ako je brašno suvo, dugo stajalo, što je bolje, doda se još malo mlakog mleka da testo ne bude tvrdo) Smesiti testo i mešati ga da bude glatko, da se odvaja od ruke i zidova suda u kome se mesi. •način pripreme: Od testa se načini 5 približno jednakih lopti i svaka se još promesi da bude okrugla i glatka. Četiri lopte se stave na dno šerpe prečnika oko 25 cm namazane uljem (ili mašću, puterom) i malo potisnu od sredine ka zidu šerpe. Peta lopta se stavi odozgo, preko njih u sredinu. Sve se stavi u rernu zagrejanu na 50C i tu drži 45 minuta do 1 sat, tj. dok testo ne poraste skoro do vrha šerpe. Pri narastanju lopte se spoje. Potom se temperatura podigne na 200C i kolač se ispeče za oko 30 minuta. Pečen kolač se izvadi iz šerpe, stavi na pleh, prohladi i ukrašava.