• Proizvodi
  • Saveti
  • Recepti
  • Prodavnice
  • Naša priča
  • Kontakt
0
Kategorije
0
Korpa
Prijavi se
Bio Spajz/Recepti/Razna jela/ Mungo pasulj, pirinač i gi - odličan recept (bez glutena)

Mungo pasulj, pirinač i gi - odličan recept (bez glutena)

Evo jednog izuzetno jednostavnog, ali veoma hranljivog, tradicionalnog indijskog jela.

Sastojci:
Mungo pasulj, basmati pirinač, gi prečišćeni puter, razni začini.

Način pripreme:   

Naziv jela je kičari (kitchari). Jelo se sastoji iz tri sastojka: mungo pasulj, basmati pirinač (beli, neglazirani) i gi prečišćeni puter. Odnos mungo pasulja i basmati pirinča je 1:2, dakle duplo više pirinča. Kada se ova dva sastojka "spoje", nastaje savršeni protein, kompletniji i daleko svarljiviji od onog iz mesa. Gi puter i začini dodatno olakšavaju varenje i poboljšavaju absorbciju.

Pola šolje mungo pasulja se potopi preko noći. Jedna šolja basmati belog (neglaziranog) pirinča se potopi ili preko noći, ili pola sata izjutra a u krajnjem slučaju može i bez potapanja.

Za pasulj se stavlja 4 puta više vode, za basmati pirinač tri. To je dakle pola šolje x 4 = 2 šolje vode + 1 šolja x 3 = 3 šolje vode.

Pasulj se stavi u šerpu (pozeljno inoks, 18/10 čelik) zajedno sa 5 čaše filtrirane vode. Kada proključa, temperatura se smanji i pasulj se kuva sam 15 minuta. Nakon toga, ubacuje se pirinač, meša se i kuva još petnaest minuta. Kada se servira, jedna kašika gi putera se stavi preko jela, da se otopi samo od sebe na hrani. To je to, jelo je gotovo. 

Od dodataka mogu se koristiti morske alge (kombu) za dodatno olakšano varenje, a tu su naravno i razni začini (kurkuma, đumbir, komorač, slačica, biber, karanfilić, cimet, himajalska so, itd itd, zavisno kakav ukus želite).

Ovo jelo se u Indiji smatra jelom za sve tipove ljudi. Daje se bebama kao prva čvrsta hrana, starima i slabima jer se lako vari, sportistima i onima koji rade teške fizičke poslove... Gojaznim ljudima preporučuje se jer pomaže mršavljenje, a neuhranjenima jer daje snagu...

Postoji čak i "kičari post" pri kojem se nedelju-dve (pa i više) jede samo i isključivo kičari, za svaki obrok, doručak, ručak, večera. To je takozvana mono-dijeta. Ideja koja stoji iza svih mono-dijeta je da kada telo dobija jednu istu hranu, ono luči samo ono što je potrebno da svari tu (i tako lako svarljivu hranu) dok ostatak energije čuva i koristi za čišćenje tela i lečenje.

Kičari je odličan izvor proteina i ugljenih hidrata, savršen izvor vlakana, masti, sve spojeno u ukusnom, lako svarljivom jelu koje se sprema za 30 minuta i koje je slobodno se može reći jeftino.