Osnovne namirnice
Organski proizvodi
Zdravi napici
Posebna ishrana
Lekoviti dodaci
Kozmetika i higijena
Kuhinja i dom
Giht, bolest poznata je još od davnina pod nazivom "bolest kraljeva".
Ona predstavlja oblik artritisa koji izaziva iznenadne, jake napade bola, oticanje i crvenilo zglobova.
Iako se ne može potpuno izlečiti, pravilnom ishranom i terapijom može se efikasno kontrolisati i smanjiti broj i intenzitet napada.
U svemu tome veliku ulogu igra adekvatna ishrana kod gihta. Jelovnik kod ovog stanja nije samo deo lečenja,on je njegov kamen temeljac. U nastavku pročitajte sve detalje vezane za giht i kako ishrana može da pomogne u ublažavanju neprijatnosti koje on donosi.
Giht je metabolički poremećaj uzrokovan prekomernom količinom ureje (mokraćne kiseline) u krvi, stanje poznato kao hiperurikemija. Mokraćna kiselina nastaje razgradnjom purina - jedinjenja koje se prirodno nalaze u našem telu, ali i u određenoj hrani.
Kada se previše mokraćne kiseline nakupi u organizmu, formiraju se sitni, oštri kristali u obliku iglice koji se talože u zglobovima i okolnim tkivima, izazivajući upalu, intenzivnu bol i oticanje. Najčešće su pogodeni palac na nozi, gležnjevi, zglobovi stopala, kolena i zglobovi šaka.
Simptomi gihta se obično javljaju u napadima, često noću, i često se manifestuju kao:
Jak bol u zglobovima: bol je najintenzivniji tokom prvih 4 do 12 sati.
Upalni simptomi: zglob postaje otečen, topao, crven i ekstremno osetljiv na dodir.
Ograničena pokretljivost: kako napad napreduje, pokreti zgloba postaju otežani i bolni.
Nelagodnost: nakon što najjači bol prođe, nelagoda i bol mogu trajati danima ili nedeljama, a kasniji napadi mogu biti duži i pogoditi više zglobova.
Cilj ishrane kod gihta je trostruki: smanjiti unos purina, povećati izlučivanje mokraćne kiseline i postići ili održati zdravu telesnu težinu.
Kako biste sve to postigli, potrebno je da ispratite nekoliko jednostavnih koraka u ishrani.
Ukoliko imate giht, potrebno je da ispratite koje namirnice treba da koristite, čiju upotrebu da ograničite, a koje u potpunosti da izbacite iz ishrane.
Namirnice koje se ne preporučuju ukoliko imate giht su: meso, unutrašnji organi (jetra, bubrezi, mozak, jezik), divljač, mesne prerađevine i koncentrovani bujoni. Uz to, potrebno je da iz ishrane izbacite plodove mora kao što su sardele, skuša, haringe, školjke (dagnje, kamenice), losos, ikra. Što se tiče pića, zabranjeni su svi oblici piva, slatki sokovi i gazirana pića sa dodatom fruktozom.
Crveno meso (govedina, svinjetina, jagnjetina), živinarstvo (piletina, ćuretina) mogu se konzumirati umereno (do 100-150g, nekoliko puta nedeljno). Ostale ribe osim onih na "zabranjenoj" listi (npr. pastrmka, bakalar) takođe mogu ponekad da se nađu na trpezi. Uz to, dozvoljeno je povrće kao što su spanać, karfiol, pečurke, mahunarke (pasulj, sočivo, grašak).
Iako neke studije pokazuju da povrće bogato purinima ne utiče značajno na rizik od gihta, početna preporuka je da se one konzumiraju sa oprezom. Oprez i umerenost, savetuju se i kada su u pitanju žestoka alkoholna pića i vino.
Voće i povrće su nezaobilazne namirnice. Sve vrste su generalno dobre. Posebno su korisne višnje, za koje se smatra da snižavaju nivo mokraćne kiseline i smanjuju upalu. Uz to, konzumirajte celovite žitarice, hleb, testeninu, pirinač i proso. Mleko, jogurt, sir su posebno korisni jer pomažu u izlučivanju mokraćne kiseline. Odličan izbor su biljna ulja (maslinovo, suncokretovo), avokado i orašasti plodovi. Kad je u pitanju piće, preporučuju se voda, kafa i biljni čajevi.
Ishrana je komplementarna medicinskom lečenju. Lekovi propisani od strane lekara imaju ključnu ulogu u kontroli nivoa mokraćne kiseline i ublažavanju bolova.
Međutim, bez promene životnih navika, uključujući ishranu, efikasnost lekova može biti umanjena, a doze potrebne za kontrolu bolesti veće. Pravilna ishrana može pomoći u smanjenju potrebne doze lekova i produžiti periode remisije između napada.
Ovaj primer jelovnika služi kao opšti vodič i trebalo bi ga prilagoditi individualnim potrebama, ukusima i savetima lekara ili nutricioniste.
Doručak (08:00)
Kaša od ovsa sa mlekom (1,5% mm) i šoljica svežih ili zamrznutih višanja.
Šoljica zelenog čaja.
Ovas je odličan izvor vlakana, a mleko i višnje pomažu u kontroli mokraćne kiseline.
Užina (11:00)
Jedna banana i mala šolja jogurta.
Lagani obrok koji daje energiju i obezbeđuje kalijum.
Ručak (14:00)
Pileći file sa roštilja (100g) – pripremljen sa minimalno ulja.
Prilog: Velika porcija kuvane kvinoje ili pirinča.
Salata: Sveža salata od paradajza, krastavca i paprike sa prelivom od jabukovog sirćeta i maslinovog ulja.
.webp)
Kombinacija proteina iz piletine (umereni purini) sa kompleksnim ugljenim hidratima i alkalizujućim povrćem čini uravnotežen i bezbedan obrok.
Užina (17:00)
Šaka badema ili oraha.
Orašasti plodovi su dobar izvor zdravih masti i proteina.
Večera (19:30)
Omlet od 2 jajeta sa povrćem
Kriška celoznog hleba.
Jaja su izvor proteina sa niskim sadržajem purina, a povrće dodaje hranljive materije i vlakna. Večera je laka i lako svarljiva.
Tokom celog dana:
Voda: Kontinuirano pijenje vode, najmanje 2 litre.
Imajte u vidu da su izbalansirana ishrana i male promene u životnim navikama često veliki korak ka ublažavanju simtoma i zdravlju organizma.
Život sa gihtom zahteva svest o tome šta se stavlja na tanjir, zato kreirajte plan ishrane koji savršeno odgovara vašim potrebama.
Preporučeno
Koristimo kurirsku službu BEX za dostavu paketa
paket od 0kg do 1kg 320 RSD
paket od 1kg do 5kg 340 RSD
paket od 5kg do 20kg 540 RSD
paket od 20kg do 50kg 900 RSD
Koristimo kurirsku službu GLS za dostavu paketa
paket < 2kg 384 RSD
paket < 3kg 409 RSD
paket < 5kg 449 RSD
paket < 10kg 409 RSD
paket < 15kg 579 RSD
paket < 20kg 639 RSD
paket < 25kg 694 RSD
paket < 30kg 749 RSD
paket < 40kg 809 RSD