Osnovne namirnice
Organski proizvodi
Zdravi napici
Posebna ishrana
Lekoviti dodaci
Kozmetika i higijena
Kuhinja i dom
Kamen u žuči je veoma čest digestivni poremećaj koji može da izazove jak bol i druge komplikacije.
Iako ishrana ne može da "rastvori" već formirane kamence, ona je ključna u preveniranju njihovog stvaranja, smanjenju simptoma i sprečavanju da se on ponovo pojavi nakon lečenja.
Ishrana kod kamena u žuči može da smanji opterećenje žučne kese i žučnih puteva, omogućavajući im da normalno funkcionišu. U nastavku saznajte sve o kamenu u žuči, šta je, od čega se stvara i kako i na koji način odgovarajuća ishrana može da pomogne, ublaži I neutrališe neprijatne simptome.
Žučna kesa je mali, kruškoliki organ smešten ispod jetre. Njena uloga je da skladišti i koncentriše žuč, tečnost koju proizvodi jetra, a koja pomaže u varenju masti.
Kamenac u žuči (holelitijaza) predstavljaju tvorevine nalik kamenju koje se formiraju unutar žučne kese. Nastaju kada sastojci žuči, pre svega holesterol, žučna so i kalcijum, nisu u ravnoteži.
Postoje dve glavne vrstežučnih kamenaca:
Holesterolski kamenci (najčešći, oko 80% slučajeva): Nastaju kada jetra izlučuje previše holesterola u žuč, koji se onda kristališe i formira kamence.
Pigmentni kamenci (manje česti): Nastaju kada žuč sadrži previše bilirubina (pigmenta koji nastaje razgradnjom crvenih krvnih zrnaca).
Faktori rizika za stvaranje kamena mogu biti gojaznost, brzo gubljenje težine, ishrana bogata holesterolom, starije životno doba, ženskí pol, trudnoća, nasledni faktor i određeni lekovi.
Mnogi ljudi imaju "tihe" kamence koji ne izazivaju simptome i otkrivaju se slučajno. Međutim, kada kamenje počne da blokira žučni kanal, javljaju se karakteristični simptomi, poznati kao žučne kolike:
Iznenadni bol u gornjem desnom delu abdomena, ispod rebara koji se pogoršava za kratko vreme.
Bol koji “gađa” u desno rame ili između lopatica.
Mučnina i povraćanje.
Nadutost, podrigivanje i gasovi.
Indigestija, naročito nakon masnih obroka.
Žutica (požutelost kože i očiju) ako je blokada potpuna.
Važno je naglasiti da, ukoliko imate simptome žučnih kolika, obavezno treba da posetite lekara.
Prirodni lekovi ili "čišćenja" žučne kese mogu da budu opasni jer mogu da potisnu kamenac i izazovu ozbiljnu blokadu.
Prirodni pristup se ovde odnosi pre svega na prevenciju i smanjenje simptoma kroz promenu životnih navika, to podrazumeva:
Redovne obroke - Preskakanje obroka, posebno doručka, dovodi do zastajanja žuči u kesi, što povećava rizik od stvaranja kamenca.
Postepeno gubljenje težine - Brzo mršavljenje je jedan od glavnih faktora rizika, jer jetra tada luči više holesterola u žuč.
Umerenu fizičku aktivnost - Pomaže u održavanju zdrave težine i smanjuje nivo holesterola.
Izbegavanje "okidačkih" namirnica - Masna i pržena hrana najčešće izazivaju napad.
Cilj ishrane je smanjiti opterećenje žučne kese, održavati glad žuči pod kontrolom i sprečiti preterano zgušnjavanje žuči.
Vlakna: celovite žitarice (ovas, smeđi pirinač, ječam), povrće (brokoli, karfiol, šargarepa) i voće (jabuka, breskva, bobičasto voće). Vlakna pomažu vezivanju i izlučivanju holesterola iz creva.
Masti dobrog kvaliteta (umereno): maslinovo ulje, ulje od avokada, orašasti plodovi (bademi, orasi) i semena (lan, čia). Ove masti su lakše svarive i mogu blago stimulisati žučnu kesu na pražnjenje, sprečavajući zastoj. Ključna reč je umereno.
Proteini sa niskim udelom masti: belo živinsko meso (piletina, ćuretina bez kože), riba (osim masnih vrsta, osim ako nisu kuvane na pari), obrano mleko i mlečni proizvodi, sočivo, grašak, pasulj.
Povrće i voće: Sve vrste su dobrodošle, jer su siromašne mastima i bogate vitaminima i antioksidansima.
Duboko pržena hrana: pomfrit, kroketi, pohovana mesa.
Masna mesa: svinjetina, jagnjetina, slanina, kobasice, salame.
Jaka i teška jela: jela sa mnogo mesa i masti.
Jaja (preterana konzumacija): žumance je posebno bogato holesterolom, pa ga treba ograničiti.
Dodaci: Puter, mast, margarin, majonez, teške pavlake i sosovi.
Preradjena hrana i brza hrana: sve iz konzerve, kutije, kesice.
Alkohol: može opteretiti jetru i pogoršati stanje.
U nastavku vam donosimo primer jelovnika je siromašan mastima, a bogat vlaknima, što je idealno za prevenciju i smanjenje simptoma.
.webp)
Doručak (08:00)
Kaša od ovsa kuvana na vodi ili obranom mleku, sa dodatom kašikom lana i malim parčetom sečene jabuke.
Vlakna iz ovsa i jabuke pomažu vezivanju žuči, a seme lana daje zdrave masti u bezbednoj količini.
Užina (11:00)
Jabuka ili mali jogurt (0,9% mm).
Lagani obrok koji održava rad žučne kese.
Ručak (14:00)
Pileća supa sa povrćem: Piletina, šargarepa, celer, brokoli, karfiol.
Prilog: Par krekera od celovitih žitarica.
Topao i lak obrok koji ne opterećuje sistem za varenje.
Užina (17:00)
Šoljica kuvanih leblebija (posuta kašikom lanene semena).
Izvor proteina i vlakana koji daje energiju.
Večera (19:30)
Riba na pari (npr. bakalar) sa prilogom od kuvanog karfiola i šargarepe.
Preliv: Kašika maslinovog ulja, sok od limuna i mirođija.
Proteini iz ribe se lako vare, a povrće i maslinovo ulje čine obrok ukusnim i bezbednim.
Ishrana kod kamena u žuči nije stroga dijeta gladovanja, već racionalan i svestan izbor namirnica koje ne opterećuju sistem za varenje masti.
Usredsređivanje na vlakna, proteine sa niskim udelom masti i umeren unos zdravih masti, uz izbegavanje "teških" i prženih jela, može dramatično da smanji rizik od napada i poboljša vaš kvalitet života.
Preporučeno
Koristimo kurirsku službu BEX za dostavu paketa
paket od 0kg do 1kg 320 RSD
paket od 1kg do 5kg 340 RSD
paket od 5kg do 20kg 540 RSD
paket od 20kg do 50kg 900 RSD
Koristimo kurirsku službu GLS za dostavu paketa
paket < 2kg 384 RSD
paket < 3kg 409 RSD
paket < 5kg 449 RSD
paket < 10kg 409 RSD
paket < 15kg 579 RSD
paket < 20kg 639 RSD
paket < 25kg 694 RSD
paket < 30kg 749 RSD
paket < 40kg 809 RSD