Ishrana kod mononukleoze

Pomislili ste da je samo još jedna prehlada u nizu, ali ste nakon nekoliko dana primetili da vas je nešto savladalo i da vas “ne pušta” nedeljama?

Ishrana kod mononukleoze

Mononukleoza, poznata kao bolest poljupca, najčešće se javlja kod tinejdžera i mladih, ali može da pogodi i decu i odrasle.

 

Ona često počinje kao obična prehlada, ali umor koji traje nedeljama, uvećani limfni čvorovi i upala grla mogu jasno da stave do znanja da se telo bori sa nečim težim.

 

Iako mononukleozu izaziva Epstein-Barr virus (EBV) i ne može da se leči antibioticima, ishrana ima veoma važnu ulogu u podršci imunitetu i obnovi organizma.

 

Odgovarajuća ishrana kod mononulekoze pomaže da se smanji upala, ojačaju jetra i limfni čvorovi, povrati energija i olakšaju simptomi koji mogu da budu veoma uporni.

 

 

Šta je mononukleoza i kako nastaje?

Mononukleoza je virusna infekcija koju najčešće izaziva Epstein-Barr virus, jedan od najrasprostranjenijih virusa u svetu.

 

Nakon infekcije, virus ostaje u organizmu za ceo život, ali problemi nastaju kada se aktivira u periodima kada imunitet oslabi, bilo koji da je uzrok.

 

Bolest se prenosi pljuvačkom, poljupcem, deljenjem čaša, flašica, pribora za jelo ili bliskim kontaktom. Deca se, takođe, često zaraze u vrtiću ili školi, odrasli u kontaktu sa već obolelim članom porodice.

 

Mononukleoza najviše pogađa imuni sistem i jetru, dva sistema koja već rade “ubrzano “ kada se borite sa virusima. Zato je važno da birate hranu koja ne opterećuje organizam, već ga podržava i pomaže mu da se oporavi.

 

 

Koji su simptomi mononukleoze?

Kada govorimo o simptomima, ne postoji jedna univerzalna klinička slika koja može da se primeni na sve zaražene. Simptomi se razlikuju od osobe do osobe, ali najčešće počinju blago, kao jača prehlada ili iscrpljenost.

 

Nakon nekoliko dana do dve nedelje, simptomi postaju jasniji:

 

  • izražen umor koji traje nedeljama

  • visoka temperatura

  • jača upala grla, ponekad sa otokom krajnika

  • uvećani limfni čvorovi

  • bol u mišićima

  • glavobolja

  • gubitak apetita

  • ponekad uvećana jetra ili slezina

 

Umor je najznačajniji simptom mononukleoze, on može da traje nedeljama i da utiče na svakodnevni život. Zato ishrana ima ključnu ulogu u vraćanju energije.

 

 

Koja hrana je najbolja kod mononukleoze?

Kod mononukleoze se telo bori sa jakom upalom i iscrpljenošću, pa hrana treba da bude:

 

  • laka za varenje, kako ne bi dodatno opteretila jetru

  • bogata vitaminima i mineralima, posebno vitaminom C, cinkom i antioksidansima

  • hranljiva, ali blaga, jer upala grla često otežava gutanje

 

Dakle, u trenucima kada se virus u telu “probudi”, vašem telu će najviše prijati topli, mekani obroci koji vraćaju snagu bez dodatne iscrpljenosti, kao što su supe, čorbe, kaše, pirinač, blago kuvano povrće i blagi izvori proteina.

 

Veliki benefit donose i namirnice koje podržavaju imunitet i jetru, poput citrusa (ako grlo dozvoljava), borovnica, meda, đumbira, kurkume i maslinovog ulja.

 

Iako nemate apetit, imajte u vidu da su čak i mali, česti obroci bolji od velikih i neredovnih, jer sprečavaju pad energije i umor.

 

Dozvoljena hrana kod mononukleoze – šta prija telu dok traje oporavak

Kod ove infekcije jetra je često blago uvećana ili opterećena, pa je najbolja hrana ona koja ne zahteva mnogo energije za varenje. Kao što smo napomenuli, to su topli obroci, kuvane namirnice i proteini.

 

Doručak može da vam bude ovsena kaša, griz, ili jogurt sa bananom. Ručak neka bude supa, pirinač, neki izvor proteina uz kuvano povrće. Uveče prija nešto lako, kao što su čorbica, pire, kuvano povrće, kompot ili kefir.

 

Krompir pire u drvenoj činiji

 

Ukoliko vas jako boli grlo, idealne opcije mogu biti:

 

  • supice, potaži, bistre čorbe

  • pire krompir ili bundeva

  • banana ili pečena jabuka

  • jogurt, kefir, pudinzi na biljnoj bazi

 

Prirodni čajevi,kamilica, žalfija, nana i đumbir, takođe veoma efikasno mogu da pomognu , smire upalu grla i donesu toplotu koja će da umiri telo.

 

Mononukleoza – ishrana kod dece

Kod dece je najvažnije:

 

  • da jedu male, blage, tople obroke

  • da ne preskaču unos tečnosti

  • da se ne forsiraju da jedu kada imaju bolno grlo.

 

Deca uglavnom najbolje podnose:

 

  • supice, potaže i bistre čorbe

  • pirinač, krompir, tikvice, bundeve

  • banane, pečene jabuke, kuvane šljive

  • jogurt, kefir, blage kaše

 

Deca sa mononukleozomčesto imaju smanjen apetit nekoliko dana, i to je normalno. Važno je da bude akcenat na tome da im obezbedite dovoljno tečnosti i blage obroke. Apetit će se vratiti kako se upala bude smanjivala.

 

 

Koja hrana smeta kod mononukleoze?

Mononukleoza posebno opterećuje jetru. Zato hrana koja je teška, masna ili industrijski obrađena može dodatno da produži vreme koje je potrebno da se telo oporavi.

 

Organizmu neće prijati ništa sve što je teško za varenje: brza hrana, pržena i masna jela, mesne prerađevine, masni sirevi, industrijske grickalice, gazirana pića, alkohol i slatkiši.

 

Ni ovde nije reč o dijeti i da se nešto “strogo zabranjuje“, već da telo nema energije da se istovremeno bori sa virusom i vari obrok koji mu ne prija. Zato isključivo birajte obroke koji će podržavati imunitet, a ne one koji ga dodatno opteretiti.

 

Mononukleoza iscrpljuje, ali uz blagu, toplu i pametno sastavljenu ishranu oporavak može da bude mnogo lakši. Čak i male promene, više supa, manje masne hrane, više tečnosti, lagani proteini, povrće i voće, donose veliku razliku u tome kako ćete se osećati iz dana u dan.

 

Oporavak možda traje i neće se dogoditi preko noći, ali uz pravu podršku iz tanjira, telo će da dobije sve što mu treba da se vrati u ravnotežu.