Kako se koristi guščija mast?

Narodna medicina i alternativne metode lečenja različitih oboljenja i stanja predstavljaju riznicu melema,

Kako se koristi guščija mast?

lekovitog bilja i brojnih drugih darova prirode koji svojim sastavom mogu da ublaže, ali i izleče mnoge zdravstvene tegobe.

Jedan od ovih, narodnoj medicini vekovima poznatih, prirodnih proizvoda, jeste i guščija mast, koja pored toga što je odlična za pripremu hrane, predstavlja jedan od najšire zastupljenih tradicionalnih, narodnih lekova u mnogim kulturama.

 

U nastavku teksta otkrićemo vam za šta je dobra guščija mast, na koji način se koristi u kuhinji, a kako kao lek, kao i koje sve zdravstvene probleme može da ublaži i izleči.

 

 

Guščija mast -  upotreba

Guščija mast je prisutna u ljudskoj upotrebi vekovima. Još u drevnom Egiptu guske su uzgajane kako zbog svog mesa, tako i zbog masti. Ova praksa uzgajanja gusaka zbog mesa, masti i perja se kasnije prenela i u stari Rim, a održala se, preko srednjeg veka, sve do savremenog doba.

 

Guščija mast je najpre korišćena pretežno u kulinarstvu, a onda su otkrivene i njene druge blagodeti, pa se danas koristi dvostruko:

 

  • u ishrani za pripremu i čuvanje namirnica
  • kao lek za razna respiratorna i kožna stanja.

 

U pripremi hrane guščija mast predstavlja prvi izbor velikog broja vrhunskih kuvara, zbog toga što hrani daje sočan i nezamenljiv ukus. Iako se koristi u pripremi raznih jela, mnogima su omiljeni krompiri spremljeni na guščijoj masti.

Osim toga, ističe se prednost guščije masti u odnosu na druge masti zbog njene stabilnosti na visokim temperaturama. Ova mast je bogata mononezasićenim masnoćama koje se smatraju blagotvornim za kardiovaskularni sistem, jer doprinose snižavanju takozvanog ‚‚lošeg’’ holesterola.

 

Sa druge strane, njena lekovita svojstva najizraženija su u tretiranju plućnih oboljenja, ali je jednako potentna i kod ublažavanja određenih kožnih problema – ekcema, opekotina i promrzlina. Posebno se ističe njen značaj u nezi osetljive i iritacijama sklone kože beba i dece.

 

 

Nutritivni sastav guščije masti

Guščija mast se dobija topljenjem masnog tkiva guske na nižim temperaturama, kako bi se očuvala njena nutritivna i lekovita svojstva.

Ono što guščiju mast čini univerzalno korišćenom širom sveta u zdravstvene i kulinarske svrhe, jeste njen nutritivni sastav, koji ima blagotvorne efekte na respiratorni i kardiovaskularni sistem čoveka:

 

  • Oleinska, palmitinska, stearinska i linolna kiselina – ovo su mononezaisećene i polinezasićene masne kiseline koje predstavljaju zdraviju alternativu drugim vrstama masti, jer ne utiču nepovoljno na kardiovaskularni sistem, poput zasićenih masti. Čak 50% sastava guščije masti čini oleinska kiselina, ista ona koja se nalazi u avokadu i maslinama i koja je poznata po svojim benefitima za zdravlje kardiovaskularnog sistema. Sve je više naučnih istraživanja koja potvrđuju značaj ove mononezasićene masne kiseline, a posebno se ističu njena protivupalna svojstva i uticaj na poboljšanje imunog odgovora organizma.
  • Vitamini A, E, D i K – značajnu ulogu imaju u održavanju zdravlja kostiju, očiju, kože, a takođe povoljno utiču i na imuni sistem.
  • Omega-6 i omega-3 masne kiseline – moćni saveznici u podsticanju i održavaju energije, zdravlja srca, kose, kože i kostiju. Omega-3 masne kiseline pomažu u smanjenju masnoće jetre, telesne težine, ali podstiču i mentalno zdravlje i imaju protivupalno dejstvo.
  • Antioksidansi koji štite ćelije od oštećenja i oksidativnog stresa.

 

 

Guščija mast kao lek

Guščija mast se najčešće upotrebljava kao narodni lek za lečenje respiratornih tegoba, poput kašlja ili upale grla, bronhitisa i astme. U ovu svrhu se može primenjivati na dva načina:

 

  1. spolja - u vidu obloge, koristi se tako što se prethodno zagrejana mast utrlja u kožu grudi ili leđa, a potom pokrije pamučnom ili lanenom tkaninom. Ovaj melem od guščije masti treba da stoji na koži bolesnika otprilike sat vremena, a preporuka je da se stavlja tri puta dnevno – ujutru, preko dana i uveče kada je dobro prespavati sa njim. Smatra se da na ovaj način guščija mast prodire kroz kožu, zagreva disajne puteve, rastvara sekret nagomilan u bronhijama i potpomaže njegovo iskašljavanje.
  2. oralno – ovako se najčešće upotrebljava gušćija mast za kašalj i grlo koje je bolno i upaljeno. U zavisnosti od toga da li se daje detetu ili odrasloj osobi odmeriti dozu (za decu kašičica, za odrasle kašika guščije masti) i pomešati sa mlekom i medom kako bi se lakše progutalo i ublažio kašalj, a upala smanjila.

 

 

Guščija mast za bebe  

Svoje zdravstvene benefite guščija mast najbolje ispoljava u tretiranju respiratornih problema kod beba i male dece sklone oboljevanju od bronhitisa. Postoje brojna svedočenja da je kombinacija guščije masti i prirodnog meda u kašičici na prazan stomak, pomogla deci oboleloj od bronhitisa da iskašlju nakupljeni sekret.

 

Antibiotici koji se koriste za lečenje ovog oboljenja kod odraslih, neretko imaju previše neželjenih efekata na fragilan imuni sistem beba, pa guščija mast može biti dobra prirodna alternativa za tretiranje ovih stanja. Naravno, uz napomenu da konsultujete lekara pre primene bilo koje vrste terapije na svoju ruku.

 

 

Guščija mast za kožu – kako se upotrebljava?

Iako se guščija mast kao lek pretežno koristi za lečenje oboljenja disajnih organa, ne treba zanemariti ni blagotvorno dejstvo koje ona ima u tretiranju različitih kožnih problema.

 

Zahvaljujući vitaminu E i nezasićenim masnim kiselinama kojima obiluje, guščija mast neguje, hidrira i hrani suvu i ispucalu kožu. U zimskim uslovima može se koristiti kao zaštita kože od promrzlina, jer stvara dobru zaštitnu barijeru i omogućava da se održi toplota.

 

Pored toga, ova mast ublažava i pelenski osip, smiruje iritiranu kožu i kožu oštećenu dekubitisom. Jednako je efikasna i kod oporavka kože izložene opekotinama.

 

Za negu i hidrataciju kože može se dodavati kremama koje inače koristite, a ukoliko se kombinuje sa borovim uljem i to u razmeri 2:1 (dve kašike masti, jedna kašičica ulja) guščija mast čini čuda u lečenju kože oštećene osipom, dekubitisom ili ekcemom.

 

Mnogim ljudima korišćenje guščije masti pomaže u tretiranju hemoroida, a postoje indicije da je efikasna i u tretiranju određenih ginekoloških problema, poput upale endometrijuma i erozije grlića materice.

 

Osoba koristi guščiju mast kao kremu za kožu

 

 

Guščija mast za bolove u zglobovima i mišićima

Još jedna primena guščije masti u narodnom lečenju jesu i obloge napravljene od kombinacije ove masti sa lekovitim biljem ili rakijom, koje ublažavaju bol u zglobovima, reumatske tegobe ili ukočenost.

 

Ljudi koji se bave sportom i izlažu svoje mišiće intenzivnom treningu i upalama, ponekad koriste guščiju mast da ublaže napetost i stres u opterećenim mišićima.

 

 

Guščija mast – rok trajanja

Rok trajanja guščije masti zavisi od nekoliko faktora – načina pripreme, pakovanja i uslova čuvanja, ali i od toga da li se radi o masti spremljenoj u domaćoj ili industrijskoj radinosti.

  • Domaća guščija mast ukoliko se pravilno čuva, u dobro zatvorenoj, staklenoj posudi, u frižideru, načelno može trajati 3 do 6 meseci, dok u zamrzivaču može da se čuva i do 12 meseci.
  • Industrijska mast uglavnom dolazi sa rokom trajanja naznačenom na pakovanju koji je obično od 6 do 12 meseci pre otvaranja, a nakon otvaranja trebalo bi je iskoristiti u naredna 3 meseca, kako se ne bi pokvarila.

 

Alternativna i narodna medicina čuvaju u svojim kuvarima, kutijicama i alhemičarskim teglicama, blagotvorne meleme, lekovite trave, i brojne druge darove prirode, koje će nauka tek otkriti i inkorporirati u svoje zvanične metode lečenja.

Guščija mast je jedan od tih dragocenih prirodnih proizvoda koji je odavno u narodu ustoličen kao moćan saveznik u tretiranju različitih zdravstvenih stanja.

 

Guščija mast je potpuno prirodan proizvod poznat od davnina po svojim nutritivnim i lekovitim svojstvima. Pretežno je korišćena u lečenju respiratornih oboljenja, ali pokazuje i brojne benefite u tretiranju kože oštećene opekotinama, promrzlinama, ekcememom i osipima.

 

U kulinarstvu je nezamenljiva zbog punog ukusa koji daje jelima, dok istovremeno blagotvorno deluje na kardiovaskularni sistem, zahvaljujući svom sastavu u kojem preovlađuju mononezasićene masne kiseline.

 

Bilo da guščiju mast koristite kao lek ili za pripremu hrane, lekarske smernice i vaše konkretne zdravstvene potrebe ili ograničenja su nešto što najpre treba uzeti u obzir, kao i kod bilo kojeg drugog leka, odnosno hrane, kako biste na pravi način iskoristili blagodeti ovog dragocenog prirodnog melema.