Spelta – za šta je dobra i kako se koristi?

Spelta je stara vrsta pšenice koja sve više nalazi svoje mesto na trpezama onih koji biraju zdraviju ishranu.

Spelta – za šta je dobra i kako se koristi?

 

Zahvaljujući bogatom nutritivnom sastavu i lakšoj svarljivosti, spelta se smatra odličnom alternativom običnoj pšenici, kako za kuvanje i pečenje, tako i za svakodnevnu upotrebu u različitim obrocima.

 

U nastavku pročitajte za šta je sve dobra spelta, koji su njeni benefiti po organizam i na koje sve spelta može da se koristi.

 

 

Šta je spelta?

Spelta (Triticum spelta) je drevna žitarica koja potiče još iz vremena starih civilizacija. Pripada porodici trava i bliski je srodnik savremene pšenice, ali sa jednom važnom razlikom - krupnik ili spelta je žitarica koja ima debelu opnu, koja je bolje štiti od insekata, ali i od pesticida i drugih otrovnih materija. Metaforički, ta debela opna, ukuzuje na sposobnost ove žitarice da jača imunitet.

 

Spelta poznata je po svom blago orašastom ukusu i prijatnoj teksturi, a svom sastavu ima razne materije koje pomažu u očuvanju ljudskog zdravlja.

 

Neke od njih su:

  • Proteini

  • Složeni ugljeni hidrati

  • Biljna vlakna

  • Vitamine B-kompleksa (posebno B1, B3 i B6)

  • Minerali kao što su gvožđe, magnezijum, fosfor i cink

 

 

 

Spelta – za šta je dobra?

Sorte krupnika imaju bitno viši sadržaj belančevina, masti i dijetetskih vlakana od drugih žitarica.

 

Zrno krupnika u idealnom odnosu sadrži belančevine, ugljene hidrate, masti, mineralne materije, vitamine i celulozu. Naročito je zanimljivo i to da su dijetetska vlakna krupnika vrlo lako rastvorljiva u vodi, što omogućava dobru resorpciju hranljivih materija u organizmu.

 

Uz to, zrno krupnika sadrži znatno više esencijalnih aminokiselina leucina, metionina i fenilalanina u poređenju sa običnom pšenicom.

 

Od fenilalanina stvara se dopamin i dva hormona noradrenalin i adrenalin. Nedostatak dopamina - pod određenim uslovima - može izazvati Parkinsonovu bolest. Noradrenalin i adrenalin su odgovorni za dobro raspoloženje. Njihov nedostatak može dovesti do teške depresije. Oba hormona su odgovorna za regulaciju nivoa šećera u krvi.

 

Triptofan pospešuje sintezu serotonina, odnosno hormona koji utiče na raspoloženje i psihičku ravnotežu. Zato korišćenje krupnika u ishrani preventivno, čuva ljudski organizam od tih bolesti, a osim toga jača i imunitet. Krupnik je veoma bogat mineralnim materijama, mikroelementima i vitaminima. Ima znatno veći sadržaj vitamina Bi i B2 i nijacina od obične pšenice.

 

Značajan je veoma visok sadržaj selena, čiji nedostatak doprinosi pojavi raka.

 

Spelta nudi niz zdravstvenih prednosti:

  • Poboljšava varenje zahvaljujući visokom sadržaju vlakana

  • Podržava zdravlje srca smanjenjem lošeg holesterola

  • Stabilizuje nivo šećera u krvi zbog složenih ugljenih hidrata

  • Jača imunitet bogatstvom cinka, magnezijuma i drugih minerala

  • Pomaže u održavanju telesne težine zahvaljujući osećaju sitosti koji pruža

Takođe, redovno konzumiranje spelte može doprineti boljem raspoloženju zbog prisustva vitamina B-kompleksa.

 

Hleb od spelte na dasci za sečenje

 

 

Spelta-lekovitost

O lekovitom dejstvu krupnika ima mnogo podataka u literaturi i na internetu. Hranljive materije u krupniku ne opterećuju probavni sistem, organizam ih lako usvaja, i brzo ulaze u krvotok.

 

Na taj način ćelije organizma su optimalno ishranjene i sposobne za visoke učinke. Krupnikov hleb preporučuje se i sportistima. Svojim sastavom spelta može pozitivno uticati na podizanje imuniteta.

 

,,Dijeta" od krupnika je efikasna za lečenje crevnih oboljenja, smetnji metabolizma, oboljenja bubrega, kod preteranog korišćenja lekova i raznih alergijskih simptoma prouzrokovanih ishranom. Podrazumeva se da je kod lečenja pojedinačnih bolesti potrebno konsultovati lekara i ne teba prestati sa uzimanjem lekova u toku lečenja.

 

U Nemačkoj je  na nekim klinikama spelta uvrštena u program lečenja u slučaju mnogih poremećaja: hroničnih infekcija kao što su herpes i SIDA, oboljenja kostiju i nerava (Parkinsonova bolest, Alchajmer, artritis), rak i posledice dužeg korišćenja antibiotika 

 

Kako se koristi spelta?

Spelta može da zameni običnu pšenicu u gotovo svim receptima, uz male prilagodbe.

 

Najčešći načini upotrebe:

  • Za kuvanje – prethodno potopiti u vodi nekoliko sati da bi se skratilo vreme kuvanja

  • Za pečenje – koristi se brašno od spelte samostalno ili u kombinaciji sa drugim vrstama brašna

  • U smutijima i kašama – pahuljice od spelte brzo se pripremaju i lako kombinuju sa voćem i orašastim plodovima

Preporučuje se blago prilagođavanje količine tečnosti u receptima kada koristite brašno od spelte, jer upija više vode nego obična pšenica.

 

 

Spelta – recepti i ideje

Spelta je izuzetno zahvalna kada je priprema zdravih obroka u pitanju. Veoma se lako priprema, ali i savršeno uklapa u skoro svaku vrstu obroka – od doručka, salate, čorbe, pa preko glavnog jela do raznih peciva i poslastica.   

 

Neki načini korišćenja uključuju:

  • Kuvano zrno spelte kao dodatak salatama, čorbama i jelima na kašiku

  • Brašno od spelte za pravljenje hleba, kolača, palačinki i testa za picu

  • Pahuljice od spelte kao zdrav doručak sa jogurtom ili biljnim mlekom

  • Spelta testenina kao nutritivno bogatija zamena za klasičnu testeninu

Zrno se obično kuva 40–60 minuta, dok se brašno ponaša slično običnom pšeničnom brašnu, ali često daje laganiju i vlažniju teksturu testu.

 

 

Da li spelta sadrži gluten?

Da, spelta sadrži gluten, iako u nešto drugačijoj formi nego moderna pšenica. Gluten u spelti ima:

  • Manju molekularnu težinu, pa ga neki ljudi lakše vare

  • Veći udeo rastvorljivih proteina, što doprinosi boljoj digestiji

Međutim, osobe sa celijakijom ili ozbiljnom intolerancijom na gluten treba da izbegavaju speltu. Ona nije bezglutenska žitarica i može da izazove probleme kod osetljivih osoba.

 

Ukoliko želite da pomognete svom organizmu, da sačuvate svoje zdravlje, a ujedno da jedete nešto ukusno – spelta je pravi izbor.

 

Uvrstite ovu žitaricu u svakodnevnu ishranu, isprobavajte razne recepte i uživajte u svim benefitima koje ona pruža.