Šta je Yaemon Tamari soja sos?

Clearspring već više od 25 godina pruža najbolje od japanskog organskog Tamari soja sosa kupcima širom sveta.

Šta je Yaemon Tamari soja sos?

Naš organski Yaemon Tamari soja sos je jedinstven i jedan je od retkih Tamari soja soseva ovog tipa dostupnih u svetu.

 

Pored toga što je omiljen među kupcima zbog svog bogatog ukusa, on se može pohvaliti i nasleđem i tradicijom koja slavi pravo majstorstvo i umešnost.

 

S obzirom na to da tržište postaje prezasićeno brendovima koji lansiraju Tamari ili druge varijacije sojinih soseva, važno je da vam ispričamo odakle tačno dolazi vaš omiljeni Tamari.

 

 

Šta je tačno Yaemon?

Naš prepoznatljivi „Organski japanski Yaemon Tamari dvostruke jačine“ osnovala je porodica Aoki Yaemon 1871. godine i proizvodi ga već skoro 150 godina u prefekturi Aiči, Japan.

 

Veština pravljenja našeg autentičnog japanskog Tamari sosa uključuje ručni rad, cela zrna organske soje, Koji kulturu, vodu i morsku so. Ova tradicija je usavršavana i prenošena s kolena na koleno generacijama. Rezultat je Tamari zaista vrhunskog kvaliteta, organski i bez glutena – što ga izdvaja u moru drugih soseva.

 

 

Zašto je Clearspring Yaemon Tamari soja sos poseban?

Tajna bogatog i baršunastog ukusa Yaemon Tamari sosa leži u njegovom vekovima starom receptu „Go-Bu Tamari“, koji datira iz 13. veka. Recept se bazira na odnosu 10 celih sojinih zrna na 5 jedinica vode. Ovaj odnos je dvostruko jači u poređenju sa drugim Tamari sojinim sosevima.

 

Proizvodnja Yaemon Tamari soja sosa zahteva veštine koje se mogu naučiti samo kroz generacije i prenose se s jednog Touji majstora na drugog.

 

Yaemon Tamari je takođe jedan od retkih preostalih Tamari sojinih soseva koji prirodno stari u buradima od kedrovine tokom dva leta (oko 18–20 meseci).

 

 

Šta je Tamari soja sos dvostruke jačine?

Jedinstveni Yaemon Tamari danas niko ne može proizvesti na ovaj autentični način sa odnosom 10 (soja) : 5 (voda).

 

Većina Tamari soseva dostupnih na tržištu danas ima odnos 10 (soja) : 10/12 (voda), što ih čini Tamari sosevima jednostruke jačine. Period fermentacije je takođe kraći, jer se oni prave samo 6–9 meseci.

 

Retko koji se prave korišćenjem tradicionalnih metoda fermentacije, a većina se proizvodi van Japana.

 

Važno je znati da se neki neorganski Tamari sosevi prave od hemijski odmašćenih sojinih zrna, a čak se i neki organski prave od lomljenih sojinih zrna kako bi se ubrzao proces proizvodnje.

 

Pažnja i manuelni rad uloženi u naš Yaemon Tamari soja sos očigledni su ne samo u razlici u boji gotovog Tamari sosa, već i u dubini i složenosti Umami ukusa koji pruža.

 

 

Kako se pravi Tamari?

Proizvodnja Tamari sosa obično počinje zimi kada su uslovi idealni za pravljenje Koji kulture. Proces počinje potapanjem celih sojinih zrna u bunarsku vodu. Zatim se kuvaju na pari dok ne omekšaju, drobe i prave u male kuglice zvane „Miso Dama“.

 

Da bi se započela fermentacija Koji (Aspergillus spora) na sojinim zrncima, dodaje se prstohvat pečenog ječmenog brašna kako bi se aktivirala. Dobijena smesa se zatim posipa po  Miso kuglicama i stavlja u prostoriju sa kontrolisanom temperaturom na 3–4 dana.

 

Ovo je najkritičnije vreme za fermentaciju, jer ovaj proces određuje kvalitet Tamari sosa. Umetnost majstora je u negovanju i nadgledanju Koji procesa do savršenstva.

 

Koji i zrna se zatim mešaju sa slanom marinadom (morska so i voda) i stavljaju u velike buradi od kedrovog drveta. Ova smesa se naziva „Moromi“ i tu će mešavina provesti najmanje dva leta u fermentaciji.

 

Nakon dugog procesa starenja, Moromi se stavlja u platnene vreće i presuje kako bi se izvukla tamna tečnost, što je sirovi Tamari.

 

Sojino ulje iz tečnosti se uklanja, a dodaje se Mikawa Mirin kako bi se sprečio dalji rast prirodnog Koji kvasca. Mikawa Mirin doprinosi aromi i dubokom bogatom ukusu Tamari sosa. Zatim se flašira i spreman je za upotrebu.

 

 

Kako da se koristi Tamari sos?

Osoba sipa soja sos iz flaše u činiju

 

Višestruko nagrađivani Clearspring organski japanski Tamari soja sos ima ukus koji je bogat, složen i koncentrisan – ali nikada preovlađujući.

 

Savršen je kao sos za umakanje i kao tradicionalni dodatak japanskim jelima. Može se koristiti kao začin koji daruje dubinu slanog Umami ukusa, u prelivima za salate, marinade, kao i u sosevima, prženim ili kuvanim jelima.

 

 

Da li je zaista bez glutena?

Mala količina pečenog ječmenog brašna koristi se u procesu pravljenja Clearspring Yaemon organskog Tamari soja sosa.

 

Ipak, kada je sprovedeno testiranje na gluten, otkriveno je da dugi proces fermentacije i starenja kroz koji prolazi naš organski Tamari soja sos eliminiše glutenske proteine prisutne u ječmu.

 

Nakon ovih rezultata, Društvo za celijakiju odlučilo je da uključi Clearspring Yaemon organski Tamari soja sos u svoj direktorijum bezglutenskih proizvoda.