Čaj banča 100 g Mitoku

Novo

Banča je blagi japanski zeleni čaj, poznat po tome što se pravi od krupnijih listova i peteljki sa donjih delova biljke. Zbog niskog sadržaja teina, odličan je izbor i za decu, kao i za one koji izbegavaju kofein.

700,00 RSD
Za komad. PDV je uključen u cenu.
-
+
kom
Total:
700,00 RSD

Besplatna dostava za narudžbine iznad 5.000 RSD!

Rok dostave unutar Srbije je kroz 1-3 radna dana.

Naruči telefonom

064 6412721

Šifra proizvoda: 1524004

Brend: Mitoku

Zemlja porekla: Japan

Pakovanje: 100.00 g

Svojstva

Tostirani listići zelenog banča čaja bogati su kalcijumom – sadrže ga čak tri puta više nego mleko – što ga čini dragocenim saveznikom za žene u menopauzi, kao i za sve koji žele da očuvaju zdravlje kostiju i smanje rizik od osteoporoze.

Pored toga, banča čaj je prirodan izvor vitamina A, B1, B2, B3, C i gvožđa, što doprinosi jačanju imuniteta i opštem osećaju vitalnosti.

Poreklom iz Japana, ovaj čaj se proizvodi po tradicionalnoj metodi, ručno se bere i blago prži, što mu daje prepoznatljivu blagu aromu i zemljani ukus. Zahvaljujući niskom sadržaju teina, pogodan je za svakodnevnu konzumaciju, čak i u večernjim satima.

Za one koji bi da znaju više

Postoje dve velike vrste čajeva. To su:

  • čaj, koji se dobija od biljke čaj (Camelia sinesis) i
  • biljni čaj, koji se dobija od različitih lekovitih biljaka.


Namena i karakter ovih čajeva je različita. Pravi čaj ima u sebi kofeina i koristi se kao stimulativno, detoksikujuće ili umirujuće sredstvo dok se biljni čajevi u najvećoj meri koriste kao lekovita sredstva narodne medicine ili kao prijatni dnevni napici.
U srpskom jeziku rečju ,čaj’ najčešće se označava bilo koji napitak nastao prelivanjem kipuće vode preko neke, obično sušene, biljke. Ipak, preciznije posmatrano, čaj (Camellia sinesis) je biljka i tek prelivanjem vrućom vodom obrađenih listova, pupoljaka, peteljki upravo ove biljke i ostavljanjem da smeša nekoliko trenutaka odstoji dobija se napitak "čaj"!


Obrada listova, pupoljaka i peteljki biljke čaj može podrazumevati oksidaciju, pečenje, sušenje ili dodavanje drugih cvetova, začina, voća, biljaka...
Četiri osnovne vrste čaja su zeleni, crni, ulong i beli čaj.
Biljka čaj, u divljini, naraste i do 10 m visine. Na plantažama se, radi lakšeg branja, orezuje na visinu od 1-2 m. U žarkim i vlažnim predelima, gde čajno drvo brzo raste, berba traje cele godine, svakih desetak dana. Listovi se, pošto se uberu, tretiraju na različite načine i trpe mnogobrojne promene i tako nastaje zeleni, beli, crni ili crveni čaj. Najvažniji od tih procesa je fermentacija, reakcija koja se odvija uz pomoć enzima sadržanih u svežim listovima biljke. Koriste se različiti delovi biljke čaj a najboljeg kvaliteta su pupoljak i prvi list ispod njega.


Osnovni sastojci zelenog čaja, čija harmonična kombinacija povoljno deluje na ljudski organizam, su: kofein, tanin, esencijalna ulja i vitamini. Kofein koji unosimo pijući zeleni čaj deluje na naš organizam nešto drugačije nego kofein koji unosimo pijući kafu.


U Japanu je ispijanje čaja važan deo kulturnog identiteta. Ceremonija čaja je iskustvo za sva čula, telo i duh i svaki detalj pripremanja zelenog čaja ovom ceremonijom je doveden do nivoa vrhunskog doživljaja. Najpoznatije vrste japanskog zelenog čaja su: gjokuro, mača, senča, genmaiča, banča, kukiča...

Procenat kofeina u kafi i različitim vrstama čaja:

  • kafa – 0.05%
  • crni čaj – 0.05%
  • gjokuro čaj – 0.02%
  • senča – 0.015%
  • genmaiča – 0.008%

Način pripreme

Prstohvat čaja preliti sa 2 dl vode temperature oko 80 stepeni Celzijusa i ostaviti da odstoji poklopljeno 3-5 min.
Pripremanje čaja u Japanu je dostiglo nivo vrhunske umetnosti i svakako da je način pripreme veoma važan za ukus i kvalitet napitka.
Suviše vruća voda uništiće dragoceni deo lekovitih sastojaka čaja i učiniti ga gorkim, tako da je najbolje da koristite vodu do 80 stepeni Celzijusa.
Čaj je blagog ukusa, a možete ga pojačati ako listove čaja ostavite malo duže potopljene u vreloj vodi (nekoliko minuta).
Tradicionalno, japanskim zelenim čajevima ne dodaje se ni mleko ni šećer.

Pogledajte još i...

Alpro

Napitak od badema bez dodatog šećera 1 l Alpro
511,00 RSD

Uživajte u suptilnom ukusu prženih badema i osvežite se. 100% na biljnoj bazi. Prirodno nizak sadržaj masti. Izvor vitamina E, koji je antioksidans.

The Bridge

Napitak od ovsa natural (organski proizvod) 1 l The Bridge
339,00 RSD

Sertifikovani organski proizvod. Bez laktoze, bez dodatog šećera. Izvorska voda iz Prirodnog rezervata Lesini planina, severna Italija sa 450 metara nadmorske visine.

Artfood

Sirup od koprive light 750 ml Artfood
414,00 RSD

Niskokalorični sirup za osvežavajuće bezalkoholno piće sa ukusom koprive. 30 % manje kalorija u odnosu na tradicionalni sirup. Bez konzervansa.

IPLB Dr Josif Pančić

Čaj očajnica 80 g IPLB Dr Josif Pančić
323,00 RSD

Koristi se za ublažavanje tegoba kod poremećaja u varenju i za povećanje apetita. Ne koristi se za vreme trudnoće i dojenja.

Čaj od hibiskusa
2.590,00 RSD / kg

Čaj od hibiskusa ima prednosti kod ublažavanja problema digestivnog trakta, imunološkim sistemom i upalama. Ubrzava metabolizam, bogat je vitaminom C.

IPLB Dr Josif Pančić

Filter čaj od pitome nane 20 kesica IPLB Dr Josif Pančić
339,00 RSD
Preporučuje se kod akutne i hronične upale želudačne i crevne sluzokože, za olakšanje varenja i ublažavanje žučnih tegoba.

Beyond

Brezina voda natural (organski proizvod) 0.33 l Beyond
346,00 RSD

Prirodan napitak dobijen istakanjem iz stabla breze. Hidrira i osvežava. Organski proizvod.

IPLB Dr Josif Pančić

Uvin čaj 50 g IPLB Dr Josif Pančić
451,00 RSD

Čaj koji se koristi za oblažavanje tegoba kod upale mokraćnih kanala.

IPLB Dr Josif Pančić

Koren gaveza 80 g IPLB Dr Josif Pančić
388,00 RSD

Koristi se samo spolja za regeneraciju tkiva (otoka kod zapaljenja zglobova, preloma kostiju, artritisa, distorzija, hematoma, tromboflebita, čireva i slično).
Ne preporučuje se primena na mestima gde je povređena koža, otvorene rane. Primenu ograničiti na 4-6 nedelja.