Čaj banča 100 g Mitoku

Banča je blagi japanski zeleni čaj, poznat po tome što se pravi od krupnijih listova i peteljki sa donjih delova biljke. Zbog niskog sadržaja teina, odličan je izbor i za decu, kao i za one koji izbegavaju kofein.

700,00 RSD
Za komad. PDV je uključen u cenu.
-
+
kom
Total:
700,00 RSD

Besplatna dostava za narudžbine iznad 5.000 RSD!

Rok dostave unutar Srbije je kroz 1-3 radna dana.

Naruči telefonom

064 6412721

Šifra proizvoda: 1524004

Brend: Mitoku

Zemlja porekla: Japan

Pakovanje: 100.00 g

Svojstva

Tostirani listići zelenog banča čaja bogati su kalcijumom – sadrže ga čak tri puta više nego mleko – što ga čini dragocenim saveznikom za žene u menopauzi, kao i za sve koji žele da očuvaju zdravlje kostiju i smanje rizik od osteoporoze.

Pored toga, banča čaj je prirodan izvor vitamina A, B1, B2, B3, C i gvožđa, što doprinosi jačanju imuniteta i opštem osećaju vitalnosti.

Poreklom iz Japana, ovaj čaj se proizvodi po tradicionalnoj metodi, ručno se bere i blago prži, što mu daje prepoznatljivu blagu aromu i zemljani ukus. Zahvaljujući niskom sadržaju teina, pogodan je za svakodnevnu konzumaciju, čak i u večernjim satima.

Za one koji bi da znaju više

Postoje dve velike vrste čajeva. To su:

  • čaj, koji se dobija od biljke čaj (Camelia sinesis) i
  • biljni čaj, koji se dobija od različitih lekovitih biljaka.


Namena i karakter ovih čajeva je različita. Pravi čaj ima u sebi kofeina i koristi se kao stimulativno, detoksikujuće ili umirujuće sredstvo dok se biljni čajevi u najvećoj meri koriste kao lekovita sredstva narodne medicine ili kao prijatni dnevni napici.
U srpskom jeziku rečju ,čaj’ najčešće se označava bilo koji napitak nastao prelivanjem kipuće vode preko neke, obično sušene, biljke. Ipak, preciznije posmatrano, čaj (Camellia sinesis) je biljka i tek prelivanjem vrućom vodom obrađenih listova, pupoljaka, peteljki upravo ove biljke i ostavljanjem da smeša nekoliko trenutaka odstoji dobija se napitak "čaj"!


Obrada listova, pupoljaka i peteljki biljke čaj može podrazumevati oksidaciju, pečenje, sušenje ili dodavanje drugih cvetova, začina, voća, biljaka...
Četiri osnovne vrste čaja su zeleni, crni, ulong i beli čaj.
Biljka čaj, u divljini, naraste i do 10 m visine. Na plantažama se, radi lakšeg branja, orezuje na visinu od 1-2 m. U žarkim i vlažnim predelima, gde čajno drvo brzo raste, berba traje cele godine, svakih desetak dana. Listovi se, pošto se uberu, tretiraju na različite načine i trpe mnogobrojne promene i tako nastaje zeleni, beli, crni ili crveni čaj. Najvažniji od tih procesa je fermentacija, reakcija koja se odvija uz pomoć enzima sadržanih u svežim listovima biljke. Koriste se različiti delovi biljke čaj a najboljeg kvaliteta su pupoljak i prvi list ispod njega.


Osnovni sastojci zelenog čaja, čija harmonična kombinacija povoljno deluje na ljudski organizam, su: kofein, tanin, esencijalna ulja i vitamini. Kofein koji unosimo pijući zeleni čaj deluje na naš organizam nešto drugačije nego kofein koji unosimo pijući kafu.


U Japanu je ispijanje čaja važan deo kulturnog identiteta. Ceremonija čaja je iskustvo za sva čula, telo i duh i svaki detalj pripremanja zelenog čaja ovom ceremonijom je doveden do nivoa vrhunskog doživljaja. Najpoznatije vrste japanskog zelenog čaja su: gjokuro, mača, senča, genmaiča, banča, kukiča...

Procenat kofeina u kafi i različitim vrstama čaja:

  • kafa – 0.05%
  • crni čaj – 0.05%
  • gjokuro čaj – 0.02%
  • senča – 0.015%
  • genmaiča – 0.008%

Način pripreme

Prstohvat čaja preliti sa 2 dl vode temperature oko 80 stepeni Celzijusa i ostaviti da odstoji poklopljeno 3-5 min.
Pripremanje čaja u Japanu je dostiglo nivo vrhunske umetnosti i svakako da je način pripreme veoma važan za ukus i kvalitet napitka.
Suviše vruća voda uništiće dragoceni deo lekovitih sastojaka čaja i učiniti ga gorkim, tako da je najbolje da koristite vodu do 80 stepeni Celzijusa.
Čaj je blagog ukusa, a možete ga pojačati ako listove čaja ostavite malo duže potopljene u vreloj vodi (nekoliko minuta).
Tradicionalno, japanskim zelenim čajevima ne dodaje se ni mleko ni šećer.

Pogledajte još i...

IPLB Dr Josif Pančić

List breze 80 g IPLB Dr Josif Pančić
291,00 RSD

Koristi se za ublažavanje tegoba kod infekcija urogenitalnog trakta, reumatizma i artritisa.

Kraft

Kombuha breskva 330 ml Kraft
312,00 RSD

Ništa neprirodno. Malo gazirano. Skroz zdravo.

Alpro

Napitak od badema Original 1 l Alpro
505,00 RSD

Sterilisan napitak na bazi badema, bademovo mleko, sa dodatkom kalcijuma. Izvor vitamina E, sa dodatkom kalcijuma i vitamina B2, B12, D. Samo 24 kalorije u 100 ml proizvoda. Bez mlečnih belančevina i glutena.

IPLB Dr Josif Pančić

Filter čaj od lista koprive 20 kesica IPLB Dr Josif Pančić
282,00 RSD
Za ublažavanje pojačanih menstrualnih krvarenja i krvarenja iz hemoroida, kao i kod povišenog nivoa šećera u krvi.

Artfood

Napitak od višnje sa plodom 250 ml Artfood
188,00 RSD

Negazirano osvežavajuće bezalkoholno piće sa voćnim sokom višnje i plodom. Voćni sadržaj min 10 %. Pasterizovano. Bez dodatka konzervansa, boja ili aroma.

-10%

Macrobiotic Prom

Sojin napitak u prahu Blend 240 g Macrobiotic Prom
325,80 RSD 362,00 RSD

Sojin napitak u prahu. Posno, bez laktoze, pun ukus, vegan, bez kazeina, bez palmine masti.

Biotta

Sok od celera (organski proizvod) 500 ml Biotta
692,00 RSD

Organski. Prirodan izvor kalijuma.

Adonis d.o.o.

Čaj uvin filter 20 kesica Adonis
86,00 RSD

Biljni čaj od lista uve (lat. Uvae ursi folium). Uvin čaj pomaže u lečenju infekcija mokraćnih puteva i podržava zdravlje mokraćnog sistema.

Fructus

Čaj Laku noć 25 filter kesica Fructus
209,00 RSD

Muči vas nesanica? Recite joj laku noć ! Samo jedna neprospavana noć, može da izazove uznemirenost narednog dana i ume da naruši zdravlje. Recite nesanici LAKU NOĆ uz pomoć prirodnih sastojaka koji efikasno rešavaju problem, a da pri tome ne stvaraju zavisnost! Za najbolje rezultate je neophodna kontinuirana upotreba čaja LAKU NOĆ.

IPLB Dr Josif Pančić

Čaj protiv zapaljenja prostate (čaj br.6) 100 g IPLB Dr Josif Pančić
562,00 RSD

Za ublažavanje tegoba kod upale i benignog uvećanja prostate.