Čaj banča 100 g Mitoku

Banča je blagi japanski zeleni čaj, poznat po tome što se pravi od krupnijih listova i peteljki sa donjih delova biljke. Zbog niskog sadržaja teina, odličan je izbor i za decu, kao i za one koji izbegavaju kofein.

700,00 RSD
Za komad. PDV je uključen u cenu.
-
+
kom
Total:
700,00 RSD

Besplatna dostava za narudžbine iznad 5.000 RSD!

Rok dostave unutar Srbije je kroz 1-3 radna dana.

Naruči telefonom

064 6412721

Šifra proizvoda: 1524004

Brend: Mitoku

Zemlja porekla: Japan

Pakovanje: 100.00 g

Svojstva

Tostirani listići zelenog banča čaja bogati su kalcijumom – sadrže ga čak tri puta više nego mleko – što ga čini dragocenim saveznikom za žene u menopauzi, kao i za sve koji žele da očuvaju zdravlje kostiju i smanje rizik od osteoporoze.

Pored toga, banča čaj je prirodan izvor vitamina A, B1, B2, B3, C i gvožđa, što doprinosi jačanju imuniteta i opštem osećaju vitalnosti.

Poreklom iz Japana, ovaj čaj se proizvodi po tradicionalnoj metodi, ručno se bere i blago prži, što mu daje prepoznatljivu blagu aromu i zemljani ukus. Zahvaljujući niskom sadržaju teina, pogodan je za svakodnevnu konzumaciju, čak i u večernjim satima.

Za one koji bi da znaju više

Postoje dve velike vrste čajeva. To su:

  • čaj, koji se dobija od biljke čaj (Camelia sinesis) i
  • biljni čaj, koji se dobija od različitih lekovitih biljaka.


Namena i karakter ovih čajeva je različita. Pravi čaj ima u sebi kofeina i koristi se kao stimulativno, detoksikujuće ili umirujuće sredstvo dok se biljni čajevi u najvećoj meri koriste kao lekovita sredstva narodne medicine ili kao prijatni dnevni napici.
U srpskom jeziku rečju ,čaj’ najčešće se označava bilo koji napitak nastao prelivanjem kipuće vode preko neke, obično sušene, biljke. Ipak, preciznije posmatrano, čaj (Camellia sinesis) je biljka i tek prelivanjem vrućom vodom obrađenih listova, pupoljaka, peteljki upravo ove biljke i ostavljanjem da smeša nekoliko trenutaka odstoji dobija se napitak "čaj"!


Obrada listova, pupoljaka i peteljki biljke čaj može podrazumevati oksidaciju, pečenje, sušenje ili dodavanje drugih cvetova, začina, voća, biljaka...
Četiri osnovne vrste čaja su zeleni, crni, ulong i beli čaj.
Biljka čaj, u divljini, naraste i do 10 m visine. Na plantažama se, radi lakšeg branja, orezuje na visinu od 1-2 m. U žarkim i vlažnim predelima, gde čajno drvo brzo raste, berba traje cele godine, svakih desetak dana. Listovi se, pošto se uberu, tretiraju na različite načine i trpe mnogobrojne promene i tako nastaje zeleni, beli, crni ili crveni čaj. Najvažniji od tih procesa je fermentacija, reakcija koja se odvija uz pomoć enzima sadržanih u svežim listovima biljke. Koriste se različiti delovi biljke čaj a najboljeg kvaliteta su pupoljak i prvi list ispod njega.


Osnovni sastojci zelenog čaja, čija harmonična kombinacija povoljno deluje na ljudski organizam, su: kofein, tanin, esencijalna ulja i vitamini. Kofein koji unosimo pijući zeleni čaj deluje na naš organizam nešto drugačije nego kofein koji unosimo pijući kafu.


U Japanu je ispijanje čaja važan deo kulturnog identiteta. Ceremonija čaja je iskustvo za sva čula, telo i duh i svaki detalj pripremanja zelenog čaja ovom ceremonijom je doveden do nivoa vrhunskog doživljaja. Najpoznatije vrste japanskog zelenog čaja su: gjokuro, mača, senča, genmaiča, banča, kukiča...

Procenat kofeina u kafi i različitim vrstama čaja:

  • kafa – 0.05%
  • crni čaj – 0.05%
  • gjokuro čaj – 0.02%
  • senča – 0.015%
  • genmaiča – 0.008%

Način pripreme

Prstohvat čaja preliti sa 2 dl vode temperature oko 80 stepeni Celzijusa i ostaviti da odstoji poklopljeno 3-5 min.
Pripremanje čaja u Japanu je dostiglo nivo vrhunske umetnosti i svakako da je način pripreme veoma važan za ukus i kvalitet napitka.
Suviše vruća voda uništiće dragoceni deo lekovitih sastojaka čaja i učiniti ga gorkim, tako da je najbolje da koristite vodu do 80 stepeni Celzijusa.
Čaj je blagog ukusa, a možete ga pojačati ako listove čaja ostavite malo duže potopljene u vreloj vodi (nekoliko minuta).
Tradicionalno, japanskim zelenim čajevima ne dodaje se ni mleko ni šećer.

Pogledajte još i...

IPLB Dr Josif Pančić

Rtanjski čaj 80 g IPLB Dr Josif Pančić
336,00 RSD

Koristi se za ublažavanje tegoba kod upale mokraćnih kanala, organa za disanje i varenje. Spolja protiv upale kože i sluzokože.

Biosil

Sok od cvekle (organski proizvod) 250 ml Biosil
195,00 RSD

Sok od cvekle je idealan za lečenje anemije, jer je pun gvožđa i vitamina B12. Sok od cvekle se takođe preporučuje za lečenje jetre, bubrega i srca. Zbog svoje nutritivne vrednosti sok od cvekle se preporučuje za vreme i posle hemoterapije.

Loveberry

Sok Detox 1 l Loveberry
556,00 RSD

Hladno ceđeni mešani kašasti sok od voća i povrća. Proizvod je pasterizovan, bez dodatka vode, šećera, konzervansa, veštačkih boja i aroma.

-10%

Fructus

Čaj Urinal 25 filter kesica Fructus
188,10 RSD 209,00 RSD

Mešavina biljnog čaja. Dodatak ishrani - doprinosi održavanju normalne funkcije urinarnog sistema.

Lookin'fit

Men's Tea 28 dana 200 g Lookin'fit
1.590,00 RSD

Čaj za povećanje testosterona i ublažavanje simptoma uvećane prostate.

IPLB Dr Josif Pančić

Filter čaj od lista koprive 20 kesica IPLB Dr Josif Pančić
282,00 RSD
Za ublažavanje pojačanih menstrualnih krvarenja i krvarenja iz hemoroida, kao i kod povišenog nivoa šećera u krvi.

Mitoku

Lotos koren čaj 50 g Mitoku
1.824,00 RSD

Koren lotosa olakšava brojne zdravstvene tegobe, posebno kada su u pitanju gornji respiratorni putevi. Podstiče eliminaciju sluzi iz pluća i bronhijalnih puteva, ublažava kašalj i povoljno deluje na bubrege jer omogućava izbacivanje viška tečnosti.

Adonis d.o.o.

Čaj kantarion cvet 50 g Adonis
143,00 RSD

Biljni čaj od cveta kantariona (lat. Hyperici flos). Pomaže u ublažavanju stresa, anksioznosti i poboljšava raspoloženje.

Artfood

Napitak od aronije sa plodom 250 ml Artfood
175,00 RSD

Negazirano osvežavajuće bezalkoholno piće sa voćnim sokom aronije i plodom. Voćni sadržaj min 10 %. Pasterizovano. Bez dodatka konzervansa, boja ili aroma.