Osnovne namirnice
Organski proizvodi
Zdravi napici
Posebna ishrana
Lekoviti dodaci
Kozmetika i higijena
Kuhinja i dom
Susam (Sesamum Indicum L) se smatra najstarijom uljaricom u ljudskoj upotrebi i uzgaja se preko 5000 godina. U pitanju je veoma otporna biljka sposobna da se prilagodi najrazličitijim promenama i teškim uslovima. Susam ima izuzetno visok sadržaj masti.
Semenke crnog susama sadrže čak 60% više kalcijuma od oljuštenih, žutih semenki susama i imaju jači ukus. Crni susam odličan je izvor magnezijma. Kalcijum i magnezijum pomažu regulisanje krvnog pritiska, preventivno deluju na pojavu migrena (kao posledica lošeg stanja krvnih sudova), sprečavaju pojavu astmatičnih grčeva, poboljšavaju san (naročito kod nesanica izazvanih menopauzom).
Crni susam veoma je dobar izvor bakra i cinka. Dovoljan unos bakar omogućava aktivaciju enzima koji aktiviraju stvaranje elastina i kolagena, koji su neophodni za dobro funkcionisanje zglobova i kostiju. Dovoljan unos cinka obezbeđuje dobru čvrstinu kostiju i sprečava prelome i osteoporozu, a ima važnu ulogu i u održavanju imuniteta.
Crni susam sadrži sezamin i sezamolin koji spadaju u grupu lignana (odličan izvor lignana je i laneno seme). Lignani su fitoestrogeni, dobar su izvor dijetetskih vlakana, pozitivno deluju na obaranje lošeg holesterola i imaju antioksidativno dejstvo, a smatra se i da imaju preventivno dejstvo kod kancera: antioksidativno dejstvo smanjuje dejstvo aktivnosti slobodnih radikala koji uništavaju ćelije.
Crni susam pogodan je za tostiranje, što oslobođa blagotvorne hranljive materije iz semenki i pojačava aromu. Crni susam bogat je masnim kiselinama i sadrži antioksidante koji mu omogućavaju i dug rok trajanja.
Ove semenke nisu oljuštene od svoje opne. Crni susam se najviše koristi u kuhinji i medicini dalekog Istoka.
Seme crnog susama.
Alergen info: susam.
Minerali: Kalcijum (Ca) 975 mg, Kalijum (K) 468 mg, Gvožđe (Fe) 14.55 mg.
Alanin 0.927 gr, arginin 2.63 gr, kalcijum 975 mg, ugljenihidrati 23.45 gr, beta karoten 5 mcg, bakar 4.082 mg, glutaminska kiselina 3.955 gr, histidin 0.522 gr, gvožđe 14.55 gr, lizin 0.569 gr, magnezijum 351 mg, mangan 2.460 gr, nijacin 4.515 mg, fosfor 629 mg, kalijum 468 mg, riboflavin 0.247 mg,selen 5.7 mcg, natrijum 11 mg, vitamin A 9 IU, vitamin B6 0.79 mg, vitamin E 0.25 mg, cink 7,75 mg.
Dijetetska vlakna 11.8 gr .
Mono zasićene masne kiseline 18.759 gr a polizasićene masne kiseline 21.773 gr.
Čuvena izreka ,,Otvori se sezame'' potiče upravo od biljke susama koja se rasprsne kada su semenke sasvim zrele.
Najveći svetski proizvođač susam u 2010. godini bila je država MIjanmar.
Susam oprati, pa tostirati na tiganju uz stalno mešanje. Samleti ga u avanu ili mlinu. Posipati po jelima i salatama. Preporučena količina je 3 kašike dnevno.
Energetska vrednost (kcal): 573
Masti: 49.7 g
Zasićene masti: 7 g
Ugljeni hidrati: 23.5 g
Ugljeni hidrati (šećeri): 0.3 g
Vlakna: 11.8 g
Proteini: 17.7 g
So: 0.03 g
Koristimo kurirsku službu BEX za dostavu paketa
paket od 0kg do 1kg 320 RSD
paket od 1kg do 5kg 340 RSD
paket od 5kg do 20kg 540 RSD
paket od 20kg do 50kg 900 RSD
Koristimo kurirsku službu GLS za dostavu paketa
paket < 2kg 384 RSD
paket < 3kg 409 RSD
paket < 5kg 449 RSD
paket < 10kg 409 RSD
paket < 15kg 579 RSD
paket < 20kg 639 RSD
paket < 25kg 694 RSD
paket < 30kg 749 RSD
paket < 40kg 809 RSD