• Proizvodi
 • Saveti
 • Recepti
 • Prodavnice
 • Naša priča
 • Kontakt
0
Kategorije
0
Korpa
Prijavi se
Bio Spajz
/Lekoviti dodaci
/
Crvena maka u prahu (organski proizvod) 150 g Just Superior
  Šifra: 3314022

  Crvena maka u prahu (organski proizvod) 150 g Just Superior

  1,320 RSDkom

  Robna marka: Just Superior Zemlja porekla: Peru Pakovanje: g

  nutritivne vrednosti

  na 100g
  energetska Vrednost Kcal
  344
  energetska Vrednost KJ
  1445
  masti
  0.8g
  - mononezasićene masti
  --
  - polinezasićene masti
  --
  - zasićene masti
  0.32g
  ugljeni hidrati
  73g
  - šećeri
  17g
  vlakna
  8.5g
  proteini
  11g
  Bakar
  5.9g

  o proizvodu

  Otkrijte potencijal koji ima garantovano 100% čista crvena maka! Poboljšajte libido, energiju, raspoloženje, zdravlje kostiju i prostate sa jednom od najkvalitetnijih crvenih maka na svetu.

  svojstva

  Crvena maka dejstvo – po čemu se izdvaja od ostalih:
  Postoji preko 13 različitih ekotipova make, čiji su plodovi od skoro skroz bele pa sve do crne boje. Ali se uglavnom grupišu u 3 ‘glavna’ ekotipa odnosno 3 glavne boje make – žuta, crvena i crna. Razlika ovih plodova je u boji opne – a unutrašnjost svih maka je iste krem boje. Sve vrste (boje) make dolaze od istog semena, i sve zajedno rastu na plantažama u prirodnoj srazmeri otprilike 60% žuta, 25% crvena i 15% crna. Tradicionalno, maka se nikad nije odvajala i sve boje korena su se jele zajedno. Međutim, kada su istraživanja pokazala da se odnos količina biološki aktivnih komponenata blago razlikuje u žutoj, crnoj i crvenoj maki, proizvođači su počeli da nude odvojene vrste make. Sadržaj makro i mikro nutrijenata u svim ekotipovima je skoro isti. Ograničen broj naučnih istraživanja je pokazao da ukoliko se izdvoji samo neka vrsta (boja), ona može imati neka specifična dejstva ili neka dejstva malo izraženija u odnosu na druge dve make, kada je u pitanju način funkcionisanja organizma.

  Upotreba različitih ekotipova (boja) make:
  Smatra se da je crna maka za muškarce, dok crvena dejstvo pokazuje na ženama, a zlatna maka je za starije osobe i decu. Ova tvdrnja nikako nije podržana naučnom ni drugom literaturom. Ono što je za sada nauka pokazala je da su sve tri boje make korisne za oba pola, zavisno od toga koji zdravstveni efekat se želi postići. Što se tiče količine aktivnih bioloških komponenti koje svakoj maki daju njena zdravstvena svosjtva, naučna istraživanja daju vrlo oprečne rezultate, međutim, činjenica je da stvarno čista crvena i crna maka imaju intenzivniji ukus od miksa sve 3 make, tako da se može pretpostaviti da sadrže nešto veći koncentrat nekih fitonutijenata (ali se ne zna još uvek kojih).

  Da se ne može reći da je crna maka samo za jači pol a crvena za nežniji, najbolje ilustruju činjenice da su kliničke studije pokazale da je jedino maka crvene boje efikasna za poboljšanje funkcije prostate, kao i da je efikasna za umanjenje anksioznosti i stresa podjednako kod oba pola.

  Za većinu ljudi je optimalno rešenje da redovno koristi miks sve tri boje make, onako kako je priroda namenila, a crvenu maku možete koristiti umesto miksa ili kao dodatak miksu ukoliko postoji neki određeni benefit za koji je ona pokazala najjače efekte, poput činjenice da povećava seksualnu želju ili šanse za začeće (uticaj na plodnosnot), uticaj na zdravlje kostiju itd., ili ukoliko jednostavno hoćete da koristite jaču maku.

  Za koga je korisna maka crvene boje?
  - Za muškarce koji imaju problem sa prostatom
  - Za žene i muškarce koji žele da podignu libido, energiju i raspoloženje
  - Za žene i muškarce kojima je potrebna podrška za zdravlje i gustinu kostiju (smatra se važnijim benefitom za žene zbog osteoporoze  i smatra se da zbog ovog efekta pomaže u regulaciju hormona ali to nije proučavano u istraživanjima, kao i za žene koje imaju poremećaj štitne žlezde (koji se lako može otkriti u krvi) gde je potrebno da se stabilizuje lučenje njenih hormona u krvotok, i samim tim reguliše rad štitne žlezde)
  - Za sve one koji žele da poboljšaju kognitivne funkcije (crna maka ima nešto jače efekte za ovaj benefit)
  - Za muškarce koji žele da povećaju broj spermatozodima u semovodu (crna maka ima nešto jače i sveobuhvatnije efekte na ovu temu)

  Zašto odabrati Superior crvenu maku?
  Superior maka crvene boje dolazi sa istih plantaža kao i naša maka miks, za koju garantujemo da je jedna od najkvalitetnijih maka u svetu. 
  - sve naše make se gaje na svega nekoliko manjih plantaža u najplodnijem delu Anda (oblast koja se smatra postojbinom make i daje najkvalitetniju maku zbog nadmorske visine i kvaliteta zemljišta)
  - suše se prirodno na suncu na tradicionalan način koji se pokazao u istraživanjima kao najefektniji za očuvanje biološki aktivnih komponenti u maki
  - sertifikovano su organske
  - sarađujemo direktno sa plantažerima i uvozimo direktno iz Perua
  - komuna na Andima sa kojom sarađujemo se bavi isključivom uzgojem i prodajom make na malo, i maku uvozimo svake godine, što znači da uvek imamo najsvežiji rod (maka može u velikim firmama da se čuva osušena nekoliko godina pre mlevenja)
  - radimo duple vrlo detaljne analize, čime garantujemo 100% čistoću make

  sastojci

  100% organski maka prah i z Perua (crveni biljke Lepidium meyenii u prahu).
  Alergen info: Maka po svojoj prirodi ne sadrži gluten, ali proizvod nije kontrolisan na psisutvo glutena.

  način primene

  Crvenu maku u prahu uzimajte u količini od 3g (jedna puna kafena kašičica). Možete je uzimati umesto miksa neko vreme, ili dodati malu količinu crne make (1-2g) uz miks sve 3 make.

  Kada se konzumira ovaj tip make, upotreba je najjednostavnija ukoliko je pomešate sa čašom vode i popijete. Možete je dodati i u čašu tople vode, iscedite pola limuna, i kašičicu meda ili nekog biljnog zaslađivača. Ako crvenu maku umešate u toplo (ne vruće) pirinčano mleko, dobićete sasvim ukusan napitak.

  napomena

  Preporučena dnevna doza se ne sme prekoračiti. Dodaci ishrani nisu zamena za uravnoteženu ishranu i zdrav način života.

  Ne preporučuje se deci mlađoj od 3 godine. Trudnice i dojilje, kao i osobe sa specifičnim oboljenjima pre upotrebe treba da se posavetuju sa lekarom.

  Čuvati na suvom i hladnom mestu van domašaja dece.

  za one koje žele da znaju više

  Naučna istraživanja o crvenoj maki

  Benefiti za prostatu:
  Prostata je pomoćna polna žlezda kod muškaraca, čiji produkti čine do 30% ukupnog sastava semene tečnosti. Sekreti prostate imaju funkciju pružanja oplodnog kapaciteta spermatozoidima, što znači da se samim tim povećava šansa za začeće ploda. Od 40. godine, kod skoro polovine muškaraca, primećuje se povećanje prostate poznato kao benigna hiperplazija prostate (BPH), koju karakterišu znaci i simptomi donjeg urinarnog trakta koji utiču na kvalitet života. Zbog nuspojava lekova koji se koriste za benigno uvećanje prostate, poslednjih godina pojavljuju se informacije o upotrebi fitoterapije za ovu namenu. Među njima je istaknuta maka u crvenoj boji koja utiče na ovu vrstu problema.

  Rezultati istraživanja pozitivnog uticaja crvene make benigno uvećanje prostate dosta obećavaju, pokazajući da je efektnija i od finasterida (leka koji se koristi za lečenje benignog uvećanja prostate). Napominje se da treba uraditi tj ponoviti ova istraživanja i van Perua, kao i na ljudima.

  Iako je maka crvene boje pokazala mnogo veći efekat na smanjenje veličine prostate od crne i žute make, razlog tome možda ipak nije sadržaj glukozinolata (kako se inicijalno pretpostavljalo), jer razlika u sadržaju ovih biološki aktivnih komponenti nije značajna među različitim ekotipovima (bojama) make. Tako da je mehanizam putem koga ova vrsta make deluje na smanjenje prostate ostao nepoznat do danas.

  U studiji koja je analizirala efekat kratkoročnih i dugoročnih tretmana sa tri ekotipa make na spermatogenezu kod pacova je pokazano da ova maka nije uticala na težinu testisa, ni na pokretljivost i broj spermatozoida ali je ona jedina imala efekat na smanjenje težine prostate.

  Druga studija je potvrdila da samo maka crvene boje značajno smanjuje veličinu prostate kod pacova. U ovoj studiji nijedan od ekotipova make nije uticao na nivoe testosterona i estradiola u serumu. Maka u crvenoj boji je takođe smanjila porast težine prostate veštački izazvan injekcijama testosterona, nakon 42 dana tretmana. U drugoj studiji ova maka je smanjila težinu prostate nakon 21 dana lečenja. Lečenje koje podrazumeva crveni maka prah nije uticalo na težinu semenskih vrećica i testisa. Prostata se smanjila 1,59 puta.

  Jedna studija je pokazala pozitivnu korelaciju imeđu smanjenja prostate i doze benzil glukozinolata iz make. Ovo je potvrdila i i druga studija gde je kao pozitivan kotrolni test korišćen lek za smanjenje prostate finasterid. Ova studija je pokazala i da je 0,1 i 0,5 g/kg crvene make (0,64% benzilglukozinolata) efikasnije u suzbijanju rasta prostate bez uticaja na težinu semenskih vrećica od 0,6 mg/kg finasterida.

  Jačina i gustina kostiju  (osteoporoza):
  U 2010. godini tim od 6 istraživača poredilo je efekat sve tri boje make kao i leka estradiola na strukturu kostiju kod miševa kojima su odstranjeni jajnici. Utvrđeno je da su crvena i crna maka podjednako efikasne kao i lek za osteoporozu u poboljšanju i zaštiti koštane strukture (ali bez ispoljavanja estrogenih efekata i bez uvećanja težine materice do kojih dolazi pri uzimanju estradiola).

  Ostala istraživanja na ovu temu rađena su sa miksom sve tri boje make. Međutim, naučnici pretpostavljaju da maka crvene boje može imati dodatne pozitivne efekte na kosti zbog njenog dejstva na smanjenje prostate. Prostata je organ regulisan ravnotežom steroidnih hormona, pri čemu je aktivnost estrogena od velike važnosti, pa se pretpostavlja da maka u crvenoj boji igra važnu ulogu u homeostatskoj ravnoteži ostalih funkcija regulisanih steroidnim hormonima u koje spada i metabolizam kostiju. Ovu pretpostavku da maka ima uticaja na hormonalni balans je neophodno istražiti i eventualno potvrditi.

  Raspoloženje i energija:
  Randomizovana, dvostuko slepa, placebom kontrolisana studija sa ukupno 175 učesnika koji su dobijali 3 g placeba koji su bili dodaci ishrani, u vidu crne ili crvene make dnevno, pokazala je da obe make značajno utiču na raspoloženje i kvalitet života sa zdravstvenog aspekta. Međutim nakon više nedelja ocena raspoloženja bila je bolja kod subjekata koji su uzimali crvenu maku, a samim tim i nivo energije. U 12. nedelji, više od 90% ispitanika koji su konzumirali crvenu maku manifestovalo je porast energije i vitalnosti.

  U studiji koja je proučavala uticaj sve tri vrste make na učenje i pamćenje, kao sporedni rezultat pokazano je da sve tri make pojedinačno ispoljavaju antidepresivnu aktivnost (kao i miks sve tri make). 
  Libido

  Randomizovana, dvostuko slepa, placebom kontrolisana studija sa ukupno 175 učesnika koji su dobijali 3 g placeba, crne ili crvene make dnevno, pokazala je da obe make jednako povećavaju percepciju seksualne želje tokom vremena.

  Kognitivne funkcije (učenje i fokus):
  Jedna uporedna studija na ženskim pacovima pokazala je da sva tri oblika make (crna, crvena i zlatna maka) poboljšavaju kognitivne funkcije, što je procenjeno zadatkom pronalaska vode, ali crna maka je imala najveći efekat.

  Zaključak:
  Ne treba izgubiti iz vida da sve ove benefite pruža i miks sve 3 boje make, naročito kada se koriste kao dodaci ishrani. Štaviše, nema istraživanja koje upoređuje delotvornost miksa i crvene make za iste benefite. To ne znači da maka crvene boje nema neka drugačija ili jača svojstva, ali znači da ih nauka nije dokazala, pa ih ne možemo pisati kao činjenice. Treba naravno imati u vidu i obrnuto – sve benefite koje pruža miks, verovatno pruža i svaka vrsta (boja) pojedinačno. Takođe, iako postoji jako malo istraživanja za crnu i crvenu maku, one su objektivno intenzivnijeg ukusa (što se može osetiti kod stvarno čiste i kvalitetne crne i crvene make) a to verovatno znači da sadrže nekih fitonutrijenata više od žute ili miksa.

  Što se tiče nauke, i postojećih istraživanja u ovom trenutku, važi tabela ispod, a čak je i ona formirana za neke benefite samo na osnovu jednog istraživanja. Jedini benefiti koji su izučavani u višestrukim studijama su pozitivan uticaj crne make na broj i pokretljivost spermatozoida kao in a kognitivne funkcije, i pozitivan uticaj crvene make na prostatu, zbog čega može biti značajan dodatak u ishrani, naročito ako je zdrava hrana ono na čemu insistirate.