Mača (matcha) čaj (organski proizvod) 20 g Mitoku

Organski proizvod

Mača (matcha) vrhunski japanski zeleni čaj u prahu. Dobar je izbor za detoksikaciju i mršavljenje.

490,00 RSD
Za komad. PDV je uključen u cenu.
-
+
kom
Total:
490,00 RSD

Besplatna dostava za narudžbine iznad 5.000 RSD!

Rok dostave unutar Srbije je kroz 1-3 radna dana.

Naruči telefonom

064 6412721

Šifra proizvoda: 1524033

Brend: Mitoku

Zemlja porekla: Japan

Pakovanje: 20.00 g

Svojstva

Mitokuov mača čaj je najfiniji zeleni japanski čaj u prahu. Mača čaj je poznat zbog svog izuzetnog ukusa i izvrsnih lekovitih svojstava. On sadrži katehin, karotin i vitamine A, B, C i E. Osim što sadrži veliku količinu antioksidansa, mača čaj podstiče probavu i metabolizam, podstiče sagorevanje kalorija. Mača čaj je idealan izbor za detoksifikaciju i mršavljenje.

Za one koji bi da znaju više

Mača čaj je poslednjih godina izuzetno popularan zbog svojih lekovitih svojstava. A šta je to mača?
Mača je zapravo fino samleveni zeleni čaj (Camelia sinesis) koji se tradicionalno koristi u japanskim ceremonijama čaja. U pitanju je drevan način pripremanja čaja od praha dobijenog mlevenjem listova čaja. To naravno ne znači da je moguće samleti bilo koji list zelenog čaja. Za kvalitetnu maču, potreban je kvalitetan zeleni čaj. Najčešće se koristi jabuki, asahi, samidori zeleni čaj. Oblast u kojoj se čaj gaji je takođe važna. Tačno se znaju prefekture u Japanu koje gaje najkvalitetniji zeleni čaj daju i najbolju mača mešavinu.


Mača se dobija tako što se početkom ili sredinom maja, dvadesetak dana pre nego što će se čaj brati, biljke zaklanjaju od sunca. Nekada su se koristili trska i slama a danas tkanina ili crni vinil. Tokom tih dvadesetak dana, broj i debljina prekrivača se postepno povećavaju zbog čega biljka raste u sve većoj pomračini. Biljka zbog toga ,,poludi” i počinje da proizvodi visok nivo teanina, što sve utiče na lekovita svojstva mače. Čaj se tada bere, popari se 15-20 sekundi a onda suši. Jedna od osnovnih razlika između japanskih čajeva i drugih čajeva kao što su crni čaj, ulog čaj i kineski zeleni čaj je upravo to što se listovi japanskog zelenog čaja nakon branja popare. Parenje sprečava oksidiranje čaja. U ovoj fazi, kada je proces na polovini, čaj se naziva arača (listovi i peteljke nisu razdvojeni). Peteljke i žilice sa listova se potom skidaju kako bi ostali samo mesnati delovi lista. U toj fazi čaj se naziva tenča.


Tada je vreme za majstora za čaj koji dolazi da proba tenču, proceni njen kvalitet i odredi koju mešavinu treba praviti. Tenča se potom melje na kamenom mlinu, na niskoj temperaturi i polako kako bi kroz rupu na sredini kamena ispadao fin prah tamno zelene boje. Ovaj proces je veoma spor i za jedan sat mlevenja dobije se svega 30 grama mače!
Postoje tri vrste mače - ceremonijalna, standardna i mača za kuvanje. Kvalitet mače zavisi od procesa proizvodnje. Ukoliko se neki od koraka preskoči ili skrati ili se koristi mašina umesto kamenog mlina, dobija se mača slabijeg kvaliteta. Mača za kuvanje koristi se, na primer, kako bi se posula po sladoledu. Standardna mača je prah solidnog kvaliteta dok ceremonijalna mora da ispuni baš sve uslove tradicionalne proizvodnje ovog praha.
Kada kupujete maču, obavezno pitajte da li su listovi testirani na radijaciju. Posle katastrofe u Fukušimi, listovi moraju da budu testirani. Zbog pesticida i đubriva kojim se tretiraju usevi čaja, preporučuje se i kupovina organske mače koja je danas mnogo kvalitetnija nego pre 10 godina. Mača koju kupujete mora da bude fino samlevena, jarke, tamno zelene boje budući da se u Kini proizvodi mača lošijeg kvaliteta koja je žućkaste boje.


Izuzetno je važno i kako čuvate maču. Budući da je veoma reaktivna, mača ne bi trebalo da se čuva u providnim, staklenim teglama gde može da bude u kontaktu sa vazduhom. Bolje je koristiti lagane, limene konzerve koje se dobro zatvaraju. Takođe,  preporuka je da se mača pije u narednih godinu dana od kada je ubrana jer lako reaguje i brzo stari.


Prednosti mače su velike. Konzumira se ceo list a ne, kao kod drugih čajeva, nekih tridesetak procenata lista. To znači da su sve prednosti zelenog čaja pojačane - dobijate superdozu antioksidansa i visok nivo vitamina C, B i minerala iz zelenog čaja. Takođe, nivo glutamata L-teanina (L-theanin) u mači je veoma visok. Teanin je aminokiselina koja čaju daje slatkast ukus. Veoma je zdrav i postoji samo u čaju i jednoj vrsti pečuraka. Utiče na hemiju mozga i smanjuje nivo stresa, poboljšava raspoloženje dizanjem dopamina, poboljšava kognitivne sposobnosti jer radikalno stimuliše alfa talase u mozgu i bllagotvoran je za imunitet.


Postoje i neke stvari na koje treba obratiti pažnju prilikom konzumiranja mača čaja. Nivo kofeina je u mači viši nego u bilo kom čaju pa je, u slučaju da ste osetljivi, bolje početi sa manjim količinama čaja. Mnogi maču koriste kao espreso da ih ,,podigne'' ujutru.  Takođe, kod nekih ljudi mača može da izazove mučninu ako se konzumira ujutru na prazan stomak. Kod nekih ta mučnina nestane posle nekoliko dana konzumacije dok drugi najpre nesto pojedu pa tek onda popiju čaj.
Pravi mača čaj se priprema samo sa vodom i ima divnu kremastu, baršunastu strukturu i prepoznatljiv ukus.

Način pripreme

Prosejati jednu kašičicu mača čaja u željenu šolju (oko 2-5 grama). Sipati vrelu, ali ne kipuću vodu. Dobro promešati (najbolje je koristiti metlicu za mešanje). Vaš čaj je spreman!
Dodavanjem malo biljnog mleka, preporučujemo pirinčano ili bademovo mleko, dobićete popularni matcha latte napitak.

Pogledajte još i...

Bio Špajz

Ekstra devičansko kokosovo ulje (organski proizvod) 200 g Bio Špajz
541,00 RSD

Nerafinisano, hladno ceđeno organsko kokosovo ulje - i miris i ukus srca kokosa. Bio Špajz organsko ekstra devičansko hladno ceđeno kokosovo ulje se pravi od svežih kokosa (Cocos nucifera) koji su oljušteni, iseckani, hladno presovani i filtrirani. Kokosovo ulje je bogato visokovrednom laurinskom masnom kiselinom.

Sinefarm

Kopriva kapi 30 ml Sinefarm
283,00 RSD

Kopriva sadrži različite minerale, hlorofil, vitamine i biljne hormone. Posebno je značajna za poboljšanje krvne slike (naročito gvožđa), te nakon hemoterapija  i terapija zračenja. Može se koristiti i za negu kose.

Bio Špajz

Ovsene pahuljice (organski proizvod) 450 g Bio Špajz
390,00 RSD

Ovsene pahuljice su od davnina deo ljudske ishrane. Mogu se koristiti u kašama, supama, hlebovima, poslasticama.

Biosil

Sok od cvekle (organski proizvod) 250 ml Biosil
195,00 RSD

Sok od cvekle je idealan za lečenje anemije, jer je pun gvožđa i vitamina B12. Sok od cvekle se takođe preporučuje za lečenje jetre, bubrega i srca. Zbog svoje nutritivne vrednosti sok od cvekle se preporučuje za vreme i posle hemoterapije.

IPLB Dr Josif Pančić

Filter čaj - narodni čaj 20 kesica IPLB Dr Josif Pančić
282,00 RSD
Preporučuje se tokom jesenjih i zimskih meseci, kao preventiva ili za olakšanje tegoba kod bakterijskih ili virusnih infekcija.

For Natura

Djumbir 2GO 2 g For Natura
27,00 RSD

Jačaj imunitet!

Nisha

Namaz od šumske kupine (organski proizvod) 200 g Nisha
482,00 RSD
Organski voćni namaz od divlje kupine.
-15% Organski proizvod

Aronija vita

Matični sok od aronije (organski proizvod) 500 ml
826,20 RSD 972,00 RSD

Da bi dobili pola litre matičnog soka Harmonija potrebno je iscediti otprilike 1830 bobica. Sok je blago pasterizovan, bez dodatka vode, šećera, boja, konzervansa i aroma, potpuno prirodan. Preporučuje se uzimanje ujutro pre obroka 0,3-0,5 dl. Kontrolu kvaliteta, mikrobiološke i zdravstvene ispravnosti vrši nadležna služba.

Bio Špajz

Ovsena kaša sa komadićima čokolade (organski proizvod) 60 g Bio Špajz
137,00 RSD

Organska ovsena kaša. Posno, bogata vlaknima, izvor proteina, sa Vitaminom C, bez laktoze.