Mleveni lan (organski proizvod) 100 g Bio Špajz
250 RSD212 RSDkom
nutritivne vrednosti
na 100go proizvodu
svojstva
Pored vitamina (tiamin, pirodoksin, folna kiselina) i minerala ( bakar, magnezijum, mangan) on sadrži i alfa-linolensku kiselinu i lignane (vrsta vlakana). Lignani imaju antioksidativno dejstvo, a smatra se i da imaju preventivno dejstvo kod kancera - antioksidativno dejstvo smanjuje dejstvo aktivnosti slobodnih radikala koji uništavaju ćelije.
Nedavna istraživanja su pokazala da se kod osoba obolelih od raka prostate usled dijete koja uključuje lan smanjuje napredovanje raka.
Alfa-linolenska kiselina, koju naš organizam ne proizvodi (omega 3-kiselina) smanjuje zgrušavanje krvi i smanjuje rizik od srčanog udara.
sastojci
Fino mleveno laneno seme.
Alergen info: ne sadrži alergene.
način primene
Lan se može koristiti u raznim slatkim i slanim jelima i pecivima. Laneno seme ima široku upotrebu i u jednostavnim kozmetičkim preparatima.
recept: Integralni keksići
sastojci: 500 g integralnog brašna, 1½ kašičice soli, po ukusu mlevenog bibera, ½ kašičice kari praha, 1 kašičica mlevene paprike, po ukusu mlevenog sušenog ruzmarina, 40 g susama, 50 g lanenog semena, 30 g suncokretovog semena, 175 ml belog vina, 175 ml ulja.
Rerna se uključi na 250°C. U posudu se prvo stavljaju suvi sastojci (sve sem vina i ulja) koje dobro promešamo da se ujednačeno rasporede, a zatim tome dodamo ulje i vino i zamesimo. Kada to završimo formiramo kuglu koju razvijemo po većem plehu. Nakon toga nakvasimo ruke vodom, pa pređemo preko testa par puta, a zatim isečemo testo kao tablu za šah. Kada se rerna zagreje spustiti na 220°C i staviti keksiće na srednji nivo. Nakon 25 minuta ako su keksići čvrsti, izvadite ih iz rerne. Prijatno!
napomena
Čuvati na suvom i tamnom mestu. Nakon otvaranja proizvod čuvati u frižideru. Ne sadrži alergene.