• Proizvodi
 • Saveti
 • Recepti
 • Prodavnice
 • Naša priča
 • Kontakt
0
Kategorije
0
Korpa
Prijavi se
Bio Spajz
/Lekoviti dodaci
/
Spirulina u prahu (organski proizvod) 100 g Superhrana
Bio Spajz/
Spirulina u prahu (organski proizvod) 100 g Superhrana
  popust
  Šifra: 1212086

  Spirulina u prahu (organski proizvod) 100 g Superhrana

  1,118 RSD

  1,006 RSDkom

  Robna marka: Superhrana Zemlja porekla: Kina Pakovanje: g

  nutritivne vrednosti

  na 100g
  energetska Vrednost Kcal
  336
  energetska Vrednost KJ
  1420
  masti
  1g
  - mononezasićene masti
  --
  - polinezasićene masti
  --
  - zasićene masti
  0.5g
  ugljeni hidrati
  13.1g
  - šećeri
  < 0.1g
  vlakna
  5.1g
  proteini
  65.9g

  svojstva

  Spirulina je mikroskopska višećelijska cijanobakterija (modro-zelena bakterija ili modro-zelena alga) koja se prirodno nalazi u jezerima i rekama širom Afrike, Azije i Južne Amerike. Ona je vrlo jednostavan drevni oblik života koji proizvodi svoju energiju od sunčeve svetlosti kroz fotosintezu koristeći plavi pigment fikocijanin, pa se spirulina ponekad naziva i „plavozelena alga“. Međutim, spirulina zapravo nije alga, niti biljka – već nešto između, koja se prvi put razvila pre oko 3,6 milijardi godina.

  Cijanobakterije kao spirulina mogu da prežive u ekstremnim uslovima koje drugi mikroorganizmi ne mogu da tolerišu – alkalnu pH vrednost 11 i temperature do +45° C.

  Takođe spadaju u grupu fotoautotrofnih bakterija – koriste ugljen-dioksid iz atmosfere i sunčeve svetlosti za stvaranje energije, i iz tih razloga se veruje da su jedan od prvih organizama koji su se nastanili na zemlji. Takođe se smatra da je doprinela promeni atmosfere od ugljen-dioksida u kiseonik, omogucavajuci drugim oblicima života da se razvijaju.

  Pošto spirulina ima tako visoku toleranciju na soli i napreduje u vodama koje su snažno alkalne, ona obično raste u monokulturi u kojoj većina mikroorganizama ne može da opstane, a spirulina voli takvo okruženje. To znači da organski uzgajana spirulina ne zahteva upotrebu bilo kakvih hemijskih pesticida da je štite, jer su uslovi za rast prirodno negostoljubivo okruženje za druge organizme.

  Ova spirulina se uzgaja na poluostrvu u Južnom kineskom moru. Ova lokacija je idealna za gajenje spiruline jer nudi dosledno tople temperature i duge sunčane sate koji su neophodni za produktivne stope rasta. Farma je okružena netaknutom prirodnom šumom i potpuno je izolovana od urbanih područja i izvora poljoprivrednog zagađenja. Naša spirulina je rutinski testirana na prisustvo žive, olova i drugih zagađivača, radi sigurnosti da je gotov proizvod potpuno čist i ne predstavlja opasnost od trovanja teškim metalima.

  Pored toga, svakodnevno se uzorkuju ribnjaci i testiraju na pH vrednost i optičko čitanje gustine, koja meri koncentraciju spiruline u vodi i govori nam kada je spremna za branje. Potrebno je oko 2 meseca neprekidnog rasta da može da se bere po prvi put, ali nakon toga raste tako brzo da može da se bere svake nedelje.

  Spirulina se uklanja iz vode prolazeći kroz finu mrežu koja hvata mala vlakna. Skupljena spirulina se zatim prosejava, prebacuje se u bazen za pranje, a zatim čisti rukom preko otvora sita kako bi se osiguralo da samo čista spirulina ide na dalju preradu. Mokra spirulina se smešta u komoru za sušenje koja brzo uklanja vlagu isparavanjem, a čuva sadržaj hranljivih materija ostavljajući fini zeleni prah koji se može odmah upakovati, ili presovati u spirulina tablete.

  Za razliku od biljaka koje rastu na zemlji, spirulina nema težak celulozni ćelijski zid, tako da se lako vari. On ima visok sadržaj proteina, oko 65%, a sadrži svih 9 esencijalnih aminokiselina (koje ljudsko telo ne može da proizvede tako da se moraju unositi kroz ishranu). Aminokiseline su gradivni blokovi za proteine koji su od vitalnog značaja za proizvodnju mišića i svih enzima. Spirulina je takođe bogata kalcijumom, magnezijumom i gvožđem.

  Kalcijum igra ulogu u mnogim funkcijama u telu, uključujući i doprinos normalnoj funkciji mišića, prenos informacija putem nervnog sistema, kao i održavanje zdravih kostiju i zuba. Magnezijum doprinosi održavanju normalnih kostiju i zuba, normalnoj funkciji mišića, metabolizmu, smanjuje iscrpljenost i umor.
  Gvožđe doprinosi normalnom transportu kiseonika u telu; takođe doprinosi normalnim kognitivnim funkcijama, normalnom funkcionisanju imunog sistema i smanjenju iscrpljenosti i umora.

  Spirulina u velikim količinama sadrži beta karoten (vitamin A) – snažan antioksidant koga ima 25 puta više nego u šargarepi. Sadrži sve vitamine B grupe, a posebno je bogata vitaminom B-12, vitaminom B-1, B-2 (riboflavin), B-3 (nijacin), B-5, B-6 , B-7 (biontin), B-9 (folna kiselina) i vitaminima C i K. Spirulina sadrži neophodne Omega 3 i 6 masne kiseline, uključujuci i GLA (gama linoleinska kiselina), koja se u tom obliku nalazi samo u majčinom mleku. Ima u izobilju i hlorofila koji je odličan antioksidant i naziva se ,,zelena krv” zbog sličnog sastava hemoglobinu u ljudskoj krvi.

  Sadrži: kalcijum 333 mg, magnezijum 300 mg, gvožđe 6.58 mg.

  sastojci

  100% organska spirulina u prahu.

  način primene

  Organska spirulina u prahu može da se pomeša u čaši vode, soka, jogurta ili sa svežim voćem u hranljivom frapeu. Prah može da se posipa preko salate i supe dodajući moćnu dozu proteina, vitamina i minerala u vašoj svakodnevnoj ishrani.
  Preporučeni dnevni unos je od 1 do 3 kafene kašičice (3-10 g).