Mekani mača keksi

Mirisni mača keksi sa blagim zelenim čajem – zdrav i veganski desert za svaku priliku.

Mekani mača keksi

Ovi keksi sa mača prahom kombinuju blagi ukus zelenog čaja sa slatkoćom kokosovog šećera, idealni za uživanje uz čaj.

 

Sastojci:

  • 200 g brašna
  • 1-2 kašičice mača praha
  • 100 g kokosovog šećera (ili smeđeg)
  • 1/2 kašičice sode bikarbone
  • 1/4 kašičice soli
  • 80 g biljnog margarina, omekšalog
  • zamena za 1 jaje: 1 kašika mlevenog lana + 3 kašike vode, odstoji 5 minuta
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • 2-3 kašike biljnog mleka, po potrebi za testo

 

Priprema:

  1. U velikoj činiji pomešaj brašno, mača prah, šećer, sodu bikarbonu i so.
  2. U drugoj činiji umuti biljni margarin sa mešavinom lana i ekstraktom vanile.
  3. Dodaj mokre sastojke u suve i promešaj da se sjedine. Po potrebi dodaj mleko da dobiješ mekše testo.
  4. Oblikuj kuglice od testa i slaži na pleh obložen papirom za pečenje, blago ih spljošti.
  5. Peci u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 10-12 minuta. Keksi treba da ostanu mekani.
  6. Ohladi ih na rešetki pre služenja.

 

Zašto su ovi keksi savršen spoj ukusa i zdravlja

Ovi keksi koriste moćne i zdrave sastojke. Mača prah je bogat antioksidansima i energijom, kokosov šećer pruža prirodnu slatkoću sa nižim glikemijskim indeksom, a jaje od lana i biljno mleko čine recept veganskim blagom za nepca. Sve zajedno čini zdravi i hranljivi desert koji lako može postati deo tvoje svakodnevne rutine.

 

Probaj ove mekane mača kekse i uživaj u svakom zalogaju – savršen spoj ukusa i zdravlja!