Osnovne namirnice
Organski proizvodi
Zdravi napici
Posebna ishrana
Lekoviti dodaci
Kozmetika i higijena
Kuhinja i dom
Osnovne namirnice
Organski proizvodi
Zdravi napici
Posebna ishrana
Lekoviti dodaci
Kozmetika i higijena
Kuhinja i dom
Bilo da ste ga jeli u detinjstvu, ili da pripremate svojoj deci i rado “kradete” koju kašiku...
Sutlijaš je bezvremensko jelo i dezert za koji ne treba posebna prilika. On svaki dan pravi posebnim uz miris će će širiti domom i ukus koji će probuditi sva čula.
Uz to, ukoliko sutlijaš napravite sa integralnim pirinčem, dobićete verziju koja će biti mnogo zdravija, a da neće izgubiti na svom prepoznatljivom ukusu.
U nastavku otkrijte koje sve trikove treba da primenite kako biste napravili svoj savršeni zdravi sutlijaš.
Sutlijaš je klasik među poslasticama – topao, kremast i nostalgičan. Iako se tradicionalno priprema sa belim pirinčem, sutlijaš sa integralnim pirinčem je nutritivno bogatija verzija koja pruža puniji ukus, više vlakana i duže drži sitim.
Idealan je za one koji žele zdraviji desert, ali ne žele da se odreknu domaćih mirisa i ukusa.
Sastojci:
200 g integralnog pirinča kratkog zrna
500 ml biljnog mleka (npr. bademovo, ovseno, pirinčano)
Kašičica zaslađivača po želji (med, agavin sirup, javorov sirup ili brezin šećer)
Cimet po ukusu
Integralni pirinač zahteva malo dužu pripremu u poređenju sa belim, ali krajnji rezultat je vredan truda.
Evo koraka za kremasti i ukusni sutlijaš:
Pirinač isprati nekoliko puta dok voda ne postane bistra. To uklanja višak skroba i doprinosi boljoj teksturi.
Potopiti pirinač u hladnoj vodi i ostaviti da odstoji minimum sat vremena, a idealno preko noći. Ovo skraćuje vreme kuvanja i pomaže varenju.
Ocediti i staviti u dublju šerpu sa 500 ml biljnog mleka.
Kuvati na jačoj temperaturi dok mleko ne provri, zatim smanjiti na najmanju jačinu, poklopiti i kuvati 12 minuta.
Isključiti ringlu i ostaviti da odstoji poklopljeno još 30 minuta – tokom tog vremena pirinač će upiti mleko i omekšati.
Pred serviranje dodajte zaslađivač po želji i pospite cimetom.
Ukoliko volite malo tečniju strukturu, po potrebi možete da dodate još malo mleka.
Za razliku od rafinisanog belog pirinča, integralni pirinač zadržava spoljašnji omotač (mekunju) bogat vlaknima, mineralima i antioksidansima.
To znači da ovakva verzija sutlijaša:
Daje duži osećaj sitosti
Stabilizuje nivo šećera u krvi
Pomaže boljoj probavi
Ima više magnezijuma, selena i vitamina B kompleksa
Takođe, integralni pirinač ima prijatnu orašastu aromu koja se sjajno slaže sa cimetom i biljnim mlekom, što ovu poslasticu čini ne samo zdravijom već i ukusnijom.
Bademovo mleko daje nežnu, slatkastu notu, ali možete da koristite i mleko od lešnika, kokosa, ovsa ili pirinča. Mnogi često greše što odmah zaslade. Umesto toga zaslađivač dodajte na kraju, kada se sutlijaš prohladi - kako bi ukus bio izraženiji.
Ukoliko koristite med, pazite da ga ne dodajete dok je sutlijaš vreo, da ne bi izgubio korisna svojstva.
Ako volite da eksperimentišete, možete u sutlijaš da dodate i vanilu, narendanu koru limuna ili pomorandže za osvežavajuću notu. Možete dodati i voće – komadiće jabuke, kruške, urme ili grožđice za prirodnu slatkoću i raznolikost.
Da li da ga poslužite kao hladan ili topao dezert? Izbor je na vama. U obe varijente biće savršen. Osim kao dezert, sutlijaš sa integralnim pirinčem savršen je i za doručak ili užinu, kako za decu, tako i za celu porodicu.
Povezane priče
Koristimo kurirsku službu BEX za dostavu paketa
paket od 0kg do 1kg 320 RSD
paket od 1kg do 5kg 340 RSD
paket od 5kg do 20kg 540 RSD
paket od 20kg do 50kg 900 RSD
Dostava za područja opština u Beogradu - dodatno 60 RSD na iznos poštarine
Dostava za ruralna područja koja su navedena u ovom cenovniku - dodatno 120 RSD na iznos poštarine
Koristimo kurirsku službu GLS za dostavu paketa
paket < 2kg 384 RSD
paket < 3kg 409 RSD
paket < 5kg 449 RSD
paket < 10kg 409 RSD
paket < 15kg 579 RSD
paket < 20kg 639 RSD
paket < 25kg 694 RSD
paket < 30kg 749 RSD
paket < 40kg 809 RSD