Sutlijaš sa integralnim pirinčem

Bilo da ste ga jeli u detinjstvu, ili da pripremate svojoj deci i rado “kradete” koju kašiku...

Sutlijaš sa integralnim pirinčem

Sutlijaš je bezvremensko jelo i dezert za koji ne treba posebna prilika. On svaki dan pravi posebnim uz miris će će širiti domom i ukus koji će probuditi sva čula.

 

Uz to, ukoliko sutlijaš napravite sa integralnim pirinčem, dobićete verziju koja će biti mnogo zdravija, a da neće izgubiti na svom prepoznatljivom ukusu.

 

U nastavku otkrijte koje sve trikove treba da primenite kako biste napravili svoj savršeni zdravi sutlijaš.

 

 

Sutlijaš sa integralnim pirinčem recept

Sutlijaš je klasik među poslasticama – topao, kremast i nostalgičan. Iako se tradicionalno priprema sa belim pirinčem, sutlijaš sa integralnim pirinčem je nutritivno bogatija verzija koja pruža puniji ukus, više vlakana i duže drži sitim.

 

Idealan je za one koji žele zdraviji desert, ali ne žele da se odreknu domaćih mirisa i ukusa.

Sastojci:

  • 200 g integralnog pirinča kratkog zrna

  • 500 ml biljnog mleka (npr. bademovo, ovseno, pirinčano)

  • Kašičica zaslađivača po želji (med, agavin sirup, javorov sirup ili brezin šećer)

  • Cimet po ukusu

 

Kako se pravi sutlijaš sa integralnim pirinčem – korak po korak

Integralni pirinač zahteva malo dužu pripremu u poređenju sa belim, ali krajnji rezultat je vredan truda.

 

Evo koraka za kremasti i ukusni sutlijaš:

  1. Pirinač isprati nekoliko puta dok voda ne postane bistra. To uklanja višak skroba i doprinosi boljoj teksturi.

  2. Potopiti pirinač u hladnoj vodi i ostaviti da odstoji minimum sat vremena, a idealno preko noći. Ovo skraćuje vreme kuvanja i pomaže varenju.

  3. Ocediti i staviti u dublju šerpu sa 500 ml biljnog mleka.

  4. Kuvati na jačoj temperaturi dok mleko ne provri, zatim smanjiti na najmanju jačinu, poklopiti i kuvati 12 minuta.

  5. Isključiti ringlu i ostaviti da odstoji poklopljeno još 30 minuta – tokom tog vremena pirinač će upiti mleko i omekšati.

  6. Pred serviranje dodajte zaslađivač po želji i pospite cimetom.

Ukoliko volite malo tečniju strukturu, po potrebi možete da dodate još malo mleka.

 

 

Zašto praviti sutlijaš sa integralnim pirinčem?

Za razliku od rafinisanog belog pirinča, integralni pirinač zadržava spoljašnji omotač (mekunju) bogat vlaknima, mineralima i antioksidansima.

 

To znači da ovakva verzija sutlijaša:

  • Daje duži osećaj sitosti

  • Stabilizuje nivo šećera u krvi

  • Pomaže boljoj probavi

  • Ima više magnezijuma, selena i vitamina B kompleksa

Takođe, integralni pirinač ima prijatnu orašastu aromu koja se sjajno slaže sa cimetom i biljnim mlekom, što ovu poslasticu čini ne samo zdravijom već i ukusnijom.

 

 

Dodatni saveti za pripremu i jelo

Bademovo mleko daje nežnu, slatkastu notu, ali možete da koristite i mleko od lešnika, kokosa, ovsa ili pirinča. Mnogi često greše što odmah zaslade. Umesto toga zaslađivač dodajte na kraju, kada se sutlijaš prohladi - kako bi ukus bio izraženiji.

 

Ukoliko koristite med, pazite da ga ne dodajete dok je sutlijaš vreo, da ne bi izgubio korisna svojstva.

 

Ako volite da eksperimentišete, možete u sutlijaš da dodate i vanilu, narendanu koru limuna ili pomorandže za osvežavajuću notu. Možete dodati i voće – komadiće jabuke, kruške, urme ili grožđice za prirodnu slatkoću i raznolikost.

 

Da li da ga poslužite kao hladan ili topao dezert? Izbor je na vama. U obe varijente biće savršen. Osim kao dezert, sutlijaš sa integralnim pirinčem savršen je i za doručak ili užinu, kako za decu, tako i za celu porodicu.