Verine posne sarme sa orasima

Da li poznajete barem jednu osobu koja ne jede sarme? Priznaćete da je to nemoguća misija jer je sarma jelo koje jednostavno mora da se voli.

Verine posne sarme sa orasima

Nema ništa bolje od tradicionalne posne sarme, dugo krčkane na tihoj vatri, baš kako običaji nalažu. Iskoristite kiseli kupus i obradujte porodicu ovim toplim, laganim i zdravim jelom za svakodnevni ručak ili svečanu priliku.

 

Sarme su bez glutena, bogate ukusom i jednostavne za pripremu!

 

 

Zašto su posne sarme odličan izbor?

Posne sarme su lagane za varenje, bogate vlaknima i biljnim proteinima, a orasi daju bogatstvo ukusa i dodatnu nutritivnu vrednost.

 

 Idealne su za dane posta, ali i za sve koji žele zdraviju verziju tradicionalnog jela. Kiseli kupus dodatno pomaže varenju i obogaćuje organizam probioticima.

 

 

Šta vam je potrebno za Verine posne sarme?

Sastojci:

  • 350 g integralnog pirinča

  • voda (za potapanje pirinča)

  • 2 kašike maslinovog ili hladno ceđenog suncokretovog ulja

  • 3 velike glavice luka ili 5 struka praziluka (sitno seckanih)

  • tamari sos ili morska nerafinisana so (po ukusu)

  • 1/2 kašičice mlevenog lovora

  • 1 kašičica aleve paprike (po želji dodatno malo čilija)

  • 100 g oraha

  • 12–15 listova kiselog kupusa

  • voda sa 2 kašike maslinovog ili hladno ceđenog suncokretovog ulja (za kuvanje)

 

 

Kako se prave Verine posne sarme?

  1. Potopite integralni pirinač u vodu i ostavite ga da stoji oko 24 sata.

  2. Sutradan, na ulju propržite sitno seckani luk ili praziluk dok ne porumeni.

  3. Dodajte oceđeni pirinač, posolite tamarijem ili morskom solju, pa dinstajte još 2–3 minuta.

  4. Ubacite mleveni lovor, alevu papriku i po želji malo čilija.

  5. U blenderu grubo sameljite orahe i umešajte ih u pirinač.

  6. Operite listove kiselog kupusa od viška soli. Na svaki list stavite nadev i pažljivo uvijte sarme.

  7. Sarme složite u šerpu i prelijte vodom u kojoj ste razmutili 2 kašike ulja.

  8. Kada voda provri, smanjite vatru i ostavite sarme da se krčkaju na tihoj vatri oko 2,5 sata (koristite difuzor plamena ako ga imate).

 

Saveti za savršene posne sarme

  • Kupus: Birajte srednje čvrst, dobro ukiseljen kupus bez mnogo soli. Ako je preslan, properite ga u vodi.

  • Pirinač: Integralni pirinač daje punoću ukusa i odličnu teksturu, ali možete koristiti i beli pirinač ako želite bržu pripremu.

  • Začini: Lovor, aleva paprika i čili daju dubinu ukusa – slobodno prilagodite količine svom ukusu.

  • Vreme kuvanja: Što se duže sarme krčkaju na tihoj vatri, to će biti mekše i ukusnije.

 

Kada je najbolje služiti posne sarme?

Verine posne sarme idealne su za svečane trenutke tokom posta, posebno za Badnji dan, Božićne i novogodišnje trpeze. Takođe su sjajan izbor za sve zimske porodične ručkove, kada želimo toplu, punu i zdravu hranu.

Prijatno!