Osnovne namirnice
Organski proizvodi
Zdravi napici
Posebna ishrana
Lekoviti dodaci
Kozmetika i higijena
Kuhinja i dom
Osnovne namirnice
Organski proizvodi
Zdravi napici
Posebna ishrana
Lekoviti dodaci
Kozmetika i higijena
Kuhinja i dom
Da li poznajete barem jednu osobu koja ne jede sarme? Priznaćete da je to nemoguća misija jer je sarma jelo koje jednostavno mora da se voli.
Nema ništa bolje od tradicionalne posne sarme, dugo krčkane na tihoj vatri, baš kako običaji nalažu. Iskoristite kiseli kupus i obradujte porodicu ovim toplim, laganim i zdravim jelom za svakodnevni ručak ili svečanu priliku.
Sarme su bez glutena, bogate ukusom i jednostavne za pripremu!
Posne sarme su lagane za varenje, bogate vlaknima i biljnim proteinima, a orasi daju bogatstvo ukusa i dodatnu nutritivnu vrednost.
Idealne su za dane posta, ali i za sve koji žele zdraviju verziju tradicionalnog jela. Kiseli kupus dodatno pomaže varenju i obogaćuje organizam probioticima.
Sastojci:
350 g integralnog pirinča
voda (za potapanje pirinča)
2 kašike maslinovog ili hladno ceđenog suncokretovog ulja
3 velike glavice luka ili 5 struka praziluka (sitno seckanih)
tamari sos ili morska nerafinisana so (po ukusu)
1/2 kašičice mlevenog lovora
1 kašičica aleve paprike (po želji dodatno malo čilija)
100 g oraha
12–15 listova kiselog kupusa
voda sa 2 kašike maslinovog ili hladno ceđenog suncokretovog ulja (za kuvanje)
Potopite integralni pirinač u vodu i ostavite ga da stoji oko 24 sata.
Sutradan, na ulju propržite sitno seckani luk ili praziluk dok ne porumeni.
Dodajte oceđeni pirinač, posolite tamarijem ili morskom solju, pa dinstajte još 2–3 minuta.
Ubacite mleveni lovor, alevu papriku i po želji malo čilija.
U blenderu grubo sameljite orahe i umešajte ih u pirinač.
Operite listove kiselog kupusa od viška soli. Na svaki list stavite nadev i pažljivo uvijte sarme.
Sarme složite u šerpu i prelijte vodom u kojoj ste razmutili 2 kašike ulja.
Kada voda provri, smanjite vatru i ostavite sarme da se krčkaju na tihoj vatri oko 2,5 sata (koristite difuzor plamena ako ga imate).
Kupus: Birajte srednje čvrst, dobro ukiseljen kupus bez mnogo soli. Ako je preslan, properite ga u vodi.
Pirinač: Integralni pirinač daje punoću ukusa i odličnu teksturu, ali možete koristiti i beli pirinač ako želite bržu pripremu.
Začini: Lovor, aleva paprika i čili daju dubinu ukusa – slobodno prilagodite količine svom ukusu.
Vreme kuvanja: Što se duže sarme krčkaju na tihoj vatri, to će biti mekše i ukusnije.
Verine posne sarme idealne su za svečane trenutke tokom posta, posebno za Badnji dan, Božićne i novogodišnje trpeze. Takođe su sjajan izbor za sve zimske porodične ručkove, kada želimo toplu, punu i zdravu hranu.
Prijatno!
Povezane priče
Koristimo kurirsku službu BEX za dostavu paketa
paket od 0kg do 1kg 320 RSD
paket od 1kg do 5kg 340 RSD
paket od 5kg do 20kg 540 RSD
paket od 20kg do 50kg 900 RSD
Dostava za područja opština u Beogradu - dodatno 60 RSD na iznos poštarine
Dostava za ruralna područja koja su navedena u ovom cenovniku - dodatno 120 RSD na iznos poštarine
Koristimo kurirsku službu GLS za dostavu paketa
paket < 2kg 384 RSD
paket < 3kg 409 RSD
paket < 5kg 449 RSD
paket < 10kg 409 RSD
paket < 15kg 579 RSD
paket < 20kg 639 RSD
paket < 25kg 694 RSD
paket < 30kg 749 RSD
paket < 40kg 809 RSD