Osnovne namirnice
Organski proizvodi
Zdravi napici
Posebna ishrana
Lekoviti dodaci
Kozmetika i higijena
Kuhinja i dom
Osnovne namirnice
Organski proizvodi
Zdravi napici
Posebna ishrana
Lekoviti dodaci
Kozmetika i higijena
Kuhinja i dom
Tražite recept za zdrave veganske mafine koji su mekani, mirisni i puni ukusa? Priprema je jednostavna, a ove sočne mafine obožavaju i deca i odrasli.
Veganski mafini sa bananom i čokoladnim komadićima, bez jaja i mleka, idealni su za sve ljubitelje zdravih poslastica.
Sastojci koje već imate kod kuće: zrele banane, biljno mleko i malo čokolade, pretvaraju se u savršenu užinu ili zdrav slatki zalogaj uz kafu. Jednostavni, sočni i slatki taman koliko treba, ovi mafini su omiljeni među mališanima, ali i odraslima.
Potrebni sastojci:
210 g speltinog brašna (ili drugog brašna po izboru)
1 ½ kašičica praška za pecivo
½ kašičice sode bikarbone
¼ kašičice soli
60 ml blagog maslinovog ulja ili rastopljenog kokosovog ulja
60 ml biljnog mleka (bademovo, ovseno, sojino...)
1 kašičica ekstrakta vanile
60 g kokosovog ili trščanog šećera
350 g izgnječenih prezrelih banana (4 male ili 3 veće banane)
50 g čokoladnih komadića (ili više po ukusu)
Koraci:
Zagrejte rernu na 180°C. Pripremite kalup za mafine – podmažite ga ili obložite papirnim korpicama.
Pomešajte suve sastojke: brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i so.
U drugoj činiji sjedinite mokre sastojke: ulje, biljno mleko, šećer i ekstrakt vanile.
Izgnječite banane viljuškom dok ne postanu kremaste.
Dodajte mokre sastojke i banane u činiju sa suvim sastojcima i kratko promešajte.
Ubacite čokoladne komadiće i nežno promešajte.
Rasporedite smesu u kalup za mafine, puneći modle do ⅔ visine.
Pecite 20–25 minuta, dok mafini ne dobiju zlatnu boju i čačkalica izađe suva.
Ostavite da se hlade 10 minuta pre vađenja iz kalupa.
Zdraviji izbor – sadrže manje ulja i bez mlečnih proizvoda.
Brza priprema – sve što vam treba verovatno već imate kod kuće.
Višenamenski – odlični za doručak, užinu ili slatki zalogaj između obaveza.
Hranljivi sastojci – banane su bogate kalijumom i vlaknima i prirodno zaslađuju smesu. Speltino brašno sadrži više proteina i vlakana od belog brašna. Biljno mleko doprinosi mekoj teksturi i ne sadrži holesterol. Čokoladni komadići daju dozu slatkoće bez preterivanja.
Na sobnoj temperaturi: u hermetički zatvorenoj kutiji sa papirnim ubrusom (da upije višak vlage), do 3–4 dana.
U frižideru: do 7 dana u zatvorenoj posudi.
U zamrzivaču: do 2 meseca u kutiji ili kesici koja je pogodna za zamrzavanje.
Koristite zrele banane sa što više crnih tačkica – one daju prirodnu slatkoću i bolju teksturu.
Nemojte previše mešati smesu – da bi mafini ostali mekani.
Po želji, dodajte orašaste plodove, suvo voće ili dodatne komadiće tamne čokolade.
Preporučeno
Povezane priče
Koristimo kurirsku službu BeX za dostavu paketa
paket od 0kg do 1kg 320 Din.
paket od 1kg do 5kg 340 Din.
paket od 5kg do 20kg 540 Din.
paket od 20kg do 50kg 900 Din.
Dostava za područja opština u Beogradu - dodatno 60 RSD na iznos poštarine
Dostava za ruralna područja koja su navedena u ovom cenovniku - dodatno 120 RSD na iznos poštarine