Zdravi mafini sa čokoladom za celu porodicu

Tražite recept za zdrave veganske mafine koji su mekani, mirisni i puni ukusa? Priprema je jednostavna, a ove sočne mafine obožavaju i deca i odrasli.

Zdravi mafini sa čokoladom za celu porodicu

Veganski mafini sa bananom i čokoladnim komadićima, bez jaja i mleka, idealni su za sve ljubitelje zdravih poslastica.

 

Sastojci koje već imate kod kuće: zrele banane, biljno mleko i malo čokolade, pretvaraju se u savršenu užinu ili zdrav slatki zalogaj uz kafu. Jednostavni, sočni i slatki taman koliko treba, ovi mafini su omiljeni među mališanima, ali i odraslima.

 

Sastojci za zdrave veganske mafine sa čokoladom

Potrebni sastojci:

  • 210 g speltinog brašna (ili drugog brašna po izboru)

  • 1 ½ kašičica praška za pecivo

  • ½ kašičice sode bikarbone

  • ¼ kašičice soli

  • 60 ml blagog maslinovog ulja ili rastopljenog kokosovog ulja

  • 60 ml biljnog mleka (bademovo, ovseno, sojino...)

  • 1 kašičica ekstrakta vanile

  • 60 g kokosovog ili trščanog šećera

  • 350 g izgnječenih prezrelih banana (4 male ili 3 veće banane)

  • 50 g čokoladnih komadića (ili više po ukusu)

 

Priprema zdravih mafina sa komadićima čokolade

Koraci:

  1. Zagrejte rernu na 180°C. Pripremite kalup za mafine – podmažite ga ili obložite papirnim korpicama.

  2. Pomešajte suve sastojke: brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i so.

  3. U drugoj činiji sjedinite mokre sastojke: ulje, biljno mleko, šećer i ekstrakt vanile.

  4. Izgnječite banane viljuškom dok ne postanu kremaste.

  5. Dodajte mokre sastojke i banane u činiju sa suvim sastojcima i kratko promešajte.

  6. Ubacite čokoladne komadiće i nežno promešajte.

  7. Rasporedite smesu u kalup za mafine, puneći modle do ⅔ visine.

  8. Pecite 20–25 minuta, dok mafini ne dobiju zlatnu boju i čačkalica izađe suva.

  9. Ostavite da se hlade 10 minuta pre vađenja iz kalupa.

 

Zašto volimo ove zdrave mafine?

  • Zdraviji izbor – sadrže manje ulja i bez mlečnih proizvoda.

  • Brza priprema – sve što vam treba verovatno već imate kod kuće.

  • Višenamenski – odlični za doručak, užinu ili slatki zalogaj između obaveza.

  • Hranljivi sastojci – banane su bogate kalijumom i vlaknima i prirodno zaslađuju smesu. Speltino brašno sadrži više proteina i vlakana od belog brašna. Biljno mleko doprinosi mekoj teksturi i ne sadrži holesterol. Čokoladni komadići daju dozu slatkoće bez preterivanja.

 

Kako da mafini ostanu sveži?

  • Na sobnoj temperaturi: u hermetički zatvorenoj kutiji sa papirnim ubrusom (da upije višak vlage), do 3–4 dana.

  • U frižideru: do 7 dana u zatvorenoj posudi.

  • U zamrzivaču: do 2 meseca u kutiji ili kesici koja je pogodna za zamrzavanje.

 

Saveti za savršene zdrave mafine

  • Koristite zrele banane sa što više crnih tačkica – one daju prirodnu slatkoću i bolju teksturu.

  • Nemojte previše mešati smesu – da bi mafini ostali mekani.

  • Po želji, dodajte orašaste plodove, suvo voće ili dodatne komadiće tamne čokolade.

 

Zdravi mafini sa komadićima čokolade – bez jaja i mleka, idealni za decu i odrasle! Jednostavan recept za sočne mafine od banana i speltinog brašna.

PROIZVOD JE DODAT U KORPU
Image of product added to cart