• Proizvodi
  • Saveti
  • Recepti
  • Prodavnice
  • Naša priča
  • Kontakt
0
Kategorije
0
Korpa
Prijavi se
Bio Spajz/Saveti/Vasabi - zanimljivo ljuto, hrana i lek

Vasabi - zanimljivo ljuto, hrana i lek

Vasabi ili japanski ren u Japanu nazivaju još i „nami da“ – suze. Ovaj jak, aromatičan začin koji daje „udarac“ sušiju i koji je sve popularniji na Zapadu i kod nas, pročišćava sinuse, pomaže u smanjenju rizika od raka i srčanih bolesti kao i kod upale zglobova i mišiča.

Takođe se koristi u borbi protiv bakterijskih infekcija, respiratornih problema a pomaže i u smanjenju posledica sezonskih alergija.

Iako ima jak ljut ukus, razlikuje se od kapsaicina, sastojka koji čili papričicama daje ljutinu. Dok od kapsaicina gori jezik, vasabi se oseća u nazalnom prolazu i ukus mu je sličan jakom senfu. Zbog toga što nema uljanu bazu, ljutina kraće traje.

Vasabi sadrži dijetetska vlakna, proteine i ima energetsku vrednost. Kada je reč o mineralima, sadrži kalcijum, gvožđe, magnezijum, fosfor, natrijum i cink, bogat je vitaminom C, A i B6, ima i visok nivo određenih antioksidanasa poput izotiocijanata.

Studije su pokazale da, zahvaljujući izotiocijanatima, vasabi pomaže u borbi protiv određenih vrsta raka – leukemije, raka stomaka, dojke i melanoma. Takođe je dobar u prevenciji kardiovaskularnih oboljenja, artritisa, bakterijskih infekcija – pre svega ešerihije koli i stafilokoka a pomaže i u lečenju respiratornih oboljenja.

Iako su prednosti vasabija velike, potrebno ga je konzumirati umereno. Ako preopteretite telo vasabijem, možete da uništite svoju jetru jer telo neće moći da procesuira toksine. Takođe, imajte na umu da neki ljudi mogu da budu alergični na vasabi.

Bio Špajz već dugi niz godina sarađuje sa japanskom kompanijom Mitoku i prodaje tradicionalni Mitokuov vasabi prah koji nema veštačke boje i dodatake ukusa. Kada se prah pomeša sa vodom (jedna mera vode na dve praha) dobija se pasta koju treba pripremiti desetak minuta pre jela i samo onoliko koliko vam je potrebno jer ukus vremenom slabi. Pasta treba da bude gusta i sivkasto zelene boje koja je pokazatelj da nema veštačkih boja.

Ostale podkategorije saveta