Osnovne namirnice
Organski proizvodi
Zdravi napici
Posebna ishrana
Lekoviti dodaci
Kozmetika i higijena
Kuhinja i dom
Zova (Sambucus nigra), poznata i kao bazga, je grm ili nisko drvo rasprostranjeno širom Evrope. Njeni kremasto-beli cvetovi, skupljeni u velike kišobrane, mirišu na muskat, a plodovi -tamnoljubičaste bobice sazrevaju u jesen.
Cvetovi se beru krajem proleća i od njih se pravi ukusan, lekoviti sirup. U nastavku teksta pročitajte za šta se zova preporučuje i koji su najbolji recepti za sok od zove i koji matični sok od zove kupiti.
Hipokrat je zovu nazivao "seoskom apotekom". U srpskoj tradiciji, sok od zove korišćen je protiv groznice, prehlade i za jačanje imuniteta. Cvetovi su se sušili za čajeve, a od bobica pravili pekmezi i sirupi.
Sok je koncentrat beneficija: očuva aromu cvetova, a kod bobica – koncentriše antioksidanse.
Potvrđena lekovita svojstva su:
Antivirusno i imunomodulatorno delovanje - sok od zove smanjuje trajanje i težinu simptoma gripa i prehlade za 3–4 dana
Vrhunski antioksidativni kapacitet - neutrališe slobodne radikale, smanjuje oksidativni stres (povezan sa kancerom, kardiovaskularnim bolestima), štiti kožu od UV zračenja
Protivupalno delovanje
Kardiovaskularna zaštita
Poboljšava zdravlje disajnog sistema
Metabolički efekti
Reguliše šećer u krvi - povećava osetljivost na insulin.
Poboljšava probavu
Domaći lekoviti sok od zove i limuna tradicionalno se pravi na dva načina:
1. Sok od zove sa kuvanjem:
Sastojci:
40–50 čistih cvetova zove
2 l vode
1 kg šećera
2 limuna (iseckana na kolutove)
Postupak: U emajliranu šerpu staviti cvetove, limun i vodu. Poklopiti i ostaviti da macerira 24 sata na sobnoj temperaturi, a zatim prokuvati 10 minuta, skloniti sa vatre i procediti kroz pamučno platno. Dodati šećer, vratiti na ringlu i kuvati još 15 minuta (neka ključa). Dok je sirup topao sipati u pasteurizovane flaše i dobro zatvoriti. Ovako pripremljen sirup traje 1–2 godine (u hladnom mračnom mestu).
Sastojci:
40 čistih cvetova
1.5 l ključale vode (ohlađene na 30°C)
1 kg šećera
2 limuna ( i kora i sok)
Postupak: U staklenu posudu staviti cvetove i iseckan limun, sipati šećer preko cvetova, pa preliti ohlađenom ključalom vodom. Prekriti krpom i ostavite na tamnom mestu 48 sati (mešajte 2 puta dnevno). Procedite kroz gazu i sipajte u flaše. Ovakav sirup čuvajte u frizideru (do 2 meseca) ili u zamrzivaču.
Savet: Ako želite intenzivniji sok od zove, recept 50 cvetova je idealan za vas. Oba tradicionalna recepta možete praviti i sa 50 cvetova.
Sastojci:
1 kg zrelih bobica (očišćenih)
0.5 l vode
500 g šećera
1 štapić cimeta (opciono)
Postupak: Bobice pomešati sa vodom i cimetom i prokuvati 20 minuta (dok bobice ne popucaju). Procedіti kroz džem cediljku (da uklonite seme), dodati šećer i kuvati još 10 minuta. Sipajte u flaše, pa pasteurizujte 15 minuta u posudi sa vrućom vodom.
Sok od zove nije samo sok, to je prirodni preparat sa multidimenzionalnim delovanjem na organizam. Njegova snaga leži u kombinaciji imunostimulativnih sastojaka, visokog antioksidativnog potencijala i protivupalnih i kardioprotektivnih efekata.
U kombinaciji sa zdravom ishranom, fizičkom aktivnošću i adekvatnim snom, ovaj osvežavajući napitak učiniće čuda za vaše zdravlje.
Preporučeno
Koristimo kurirsku službu BEX za dostavu paketa
paket od 0kg do 1kg 320 RSD
paket od 1kg do 5kg 340 RSD
paket od 5kg do 20kg 540 RSD
paket od 20kg do 50kg 900 RSD
Koristimo kurirsku službu GLS za dostavu paketa
paket < 2kg 384 RSD
paket < 3kg 409 RSD
paket < 5kg 449 RSD
paket < 10kg 409 RSD
paket < 15kg 579 RSD
paket < 20kg 639 RSD
paket < 25kg 694 RSD
paket < 30kg 749 RSD
paket < 40kg 809 RSD