Šitake pečurke – zdravlje i lekovitost na tanjiru

Pečurke su blago prirode koje je u ishrani neopravdano zapostavljeno i potisnuto u drugi plan u odnosu na biljke i životinje.

Šitake pečurke – zdravlje i lekovitost na tanjiru

No, kada im date šansu da ih bolje upoznate, oduševiće vas širok spektar lekovitog svojstva, ukusa, načina pripreme i recepata, a jedna od kraljica u konzumaciji je i šitake pečurka.

 

Pročitajte sve o šitake pečurkama i saznajte zašto lekovite gljive treba da budu češće u vašoj ishrani.

 

 

Šitake pečurke u tradicionalnoj medicini

Šitake pečurke (Lentinula edodes) spadaju u jedne od najpoznatijih lekovitih gljiva koje se vekovima koriste u tradicionalnoj kineskoj i japanskoj medicini. Smatra se da su namirnica neutralne termalne prirode sa blagim, slatkastim ukusom. Posebno se cene zbog toga što se veruje da stimulišu imuni sistem i pomažu organizmu u borbi protiv bolesti.

 

Prema istraživanjima, šitake pečurke sadrže jedinjenja koja podstiču prirodnu proizvodnju interferona – proteina koji jača otpornost organizma protiv virusnih infekcija. Upravo zbog toga često se ističe njihova uloga u prevenciji i dodatnoj podršci kod različitih oboljenja.

 

 

Šitake pečurke i imunitet

Jedna od najvećih vrednosti koje šitake nude jeste jačanje imuniteta. Sadrže polisaharid lentinan, za koji se u tradicionalnoj medicini veruje da može da doprinese u borbi protiv tumora. 

 

Takođe, zahvaljujući prisustvu germanijuma, retkog elementa koji poboljšava snabdevanje ćelija kiseonikom, šitake pomažu boljoj otpornosti i vitalnosti organizma.

 

Zbog ovih osobina, širom sveta se koriste i kao dodatak ishrani kroz suplemente u obliku praha, kapsula ili ekstrakta.

 

 

Uticaj na nivo masti i holesterola

Redovna konzumacija šitake pečurki u ishranu može da doprinese smanjenju nivoa masti i holesterola u krvi, čime posredno čuvaju zdravlje srca i krvnih sudova. 

 

Njihova pročišćavajuća svojstva posebno su cenjena u balansiranoj ishrani, jer pomažu eliminaciju ostataka životinjskih proteina nagomilanih u organizmu. Ovo ih čini odličnim izborom za one koji nastoje da smanje unos crvenog mesa i očiste organizam.

 

 

Da li jesti stabljiku šitake pečurke?

Često pitanje je da li se stabljika šitake pečurke koristi u ishrani? Iako je drška žilavija i teža za žvakanje, ona nije štetna i može se iseći i dodati jelima tokom kuvanja. 

 

Na taj način se u potpunosti koristi cela pečurka, a u vodu prelaze dragoceni hranljivi sastojci. Ako želite mekšu teksturu, dršku možete koristiti u supama, varivima i čajevima, dok se šeširi obično pripremaju u glavnim jelima.

 

Šitake pečurke

 

 

Način pripreme šitake pečurki

Pre upotrebe sušene šitake pečurke potrebno je potopiti u vodi (hladnoj ili toploj) dok ne povrate volumen i mekoću. One mogu stajati u vodi i nekoliko sati pre kuvanja, čime postaju mekane i spremne za dalju pripremu.

 

Čaj od šitake pečurke

  • Jedan šešir šitake pečurke potopiti u dve šolje vode na sat vremena.

  • Zatim pečurku iseći, posoliti i kuvati oko 20 minuta.

  • Procediti tečnost i piti po pola šoljice u više navrata tokom dana.

  • Dršku pečurke ne treba bacati, iseckana može biti dodatak supama i varivima.

 

Šitaki pečuke - upotreba u jelima

Šitake pečurke mogu da se pripremaju na razne načine, kao i druge gljive – dodaju se supama, varivima, rižotima, testenini ili povrtnim jelima. 

 

Njihov specifičan, blago dimljeni ukus obogaćuje svako jelo i daje mu posebnu aromu. Često se kombinuju sa povrćem, tofuom ili integralnim žitaricama u vegetarijanskim i veganskim receptima.

 

 

Kada treba biti oprezan?

Iako su šitake veoma korisne, postoje situacije kada ih treba konzumirati umereno. Osobama koje se dugo hrane isključivo veganskom ishranom preporučuje se da pečurke koriste ređe, jer njihova svojstva mogu da budu preintenzivna za organizam.

 

Takođe, nisu uvek pogodne u periodu rekonvalescencije – kada je telu potrebna dodatna snaga za oporavak. U tim slučajevima, najbolje je posavetovati se sa lekarom ili nutricionistom.

 

Šitake pečurke su pravi dar prirode – utiču na imunitet, pomažu u regulaciji holesterola i pružaju organizmu dragocene minerale i antioksidanse. 

 

Bilo da ih pijete u vidu čaja ili dodajete omiljenim jelima, one mogu da budu vredan deo zdrave ishrane. 

 

Ipak, kao i kod svake namirnice sa jakim dejstvom, važno je konzumirati ih umereno i u skladu sa potrebama organizma.