Veganska pašteta od pečuraka

Ako tragate za ukusnim i zdravim namazom, ova pašteta od pečuraka oplemeniće vaše užine i lagane obroke.

Veganska pašteta od pečuraka

Sastojci:
200 g šampinjona
125 g zelenog sočiva, kuvanog
1 crni luk
3 čena belog luka
2 kašike maslinovog ulja
1 kašičica soli
1 kašičica tamari
1 kašika balzamiko sirćeta
1 šolja tostiranih oraha
2 kašičice sušene paradajz paste
1 kašičica ruzmarina
1 kašičica žalfije
1 kašičica timijana

 

Način pripreme:

1. Prženje luka i pečuraka
Zagrejte 1 kašiku maslinovog ulja u tiganju. Dodajte sitno seckani crni luk i dinstajte dok ne postane staklast.
Dodajte sitno seckane šampinjone, beli luk, so, ruzmarin, žalfiju, timijan, balzamiko sirće, tamari i pastu od sušenog paradajza. Pržite sve zajedno dok pečurke ne omekšaju i tečnost ne ispari.

 

2. Priprema oraha
U međuvremenu, u secku ili procesoru za hranu sameljite prethodno tostirane orahe dok ne dobijete sitnu strukturu.

 

3. Blendanje i spajanje
Skinite mešavinu sa šporeta i ostavite nekoliko minuta da se prohladi. Zatim je prebacite u procesor za hranu, dodajte kuvano zeleno sočivo i mlevene orahe. Miksajte dok se ne dobije ujednačena, glatka pašteta. Po potrebi, dodajte još malo ulja ili vode za kremastiju teksturu. Prijatno!

 

Kako se čuva:

Gotovu paštetu čuvajte u staklenoj ili plastičnoj zatvorenoj posudi, u frižideru. Ostaće sveža do 7 dana.

 

Preporuka za posluživanje:

Maziva, bogatog ukusa, savršena je kao namaz na topli hleb, uz krekere, sveže povrće ili kao dodatak uz tanjir sa žitaricama i salatom.

 

Zašto je ova pašteta dobra za vas?

Ova veganska pašteta kombinuje hranljive sastojke u jednostavan, ali bogat obrok. Pečurke su niskokalorične, a bogate mineralima i vlaknima, dok sočivo donosi obilje biljnih proteina i kompleksnih ugljenih hidrata. Orasi doprinose zdravim mastima i energiji, a aromatično bilje poput ruzmarina, žalfije i timijana podržava varenje i unosi antioksidanse. Sve to bez mlečnih proizvoda i aditiva – samo čiste, biljne namirnice koje hrane i telo i ukus.