Heljda (organski proizvod) 200 g Bio Špajz

Organski proizvod

Heljda je žitarica velike hranljive vrednosti i korisno ju je uvrstiti u ishranu. Ona je jedna od najstarijih žitarica. Lako se priprema i kao prilog možete je poslužiti uz razna jela od povrća, mahunarki...

257,00 RSD
Za komad. PDV je uključen u cenu.
-
+
kom
Total:
257,00 RSD

Besplatna dostava za narudžbine iznad 5.000 RSD!

Rok dostave unutar Srbije je kroz 1-3 radna dana.

Naruči telefonom

064 6412721

Šifra proizvoda: 4501002

Brend: Bio Špajz

Zemlja porekla: Holandija

Pakovanje: 200.00 g

Svojstva

Ako je tostirana, heljda se često koristi kao kaša i tada ona postaje jedna od retkih alkalnih žitarica. Tostirana haljda je tamna, crvenkasto-smeđe boje. Prirodna, netostirana heljda je skoro bele boje. Mlado zrnevlje heljde može se ostaviti i da klija (jaka, teško svarljiva crna ljuska tada spada) i ono je izuzetan izvor hlorofila, vitamina i enzima.

Isceljuje sluzokožu tankog creva, poboljšava cirkulaciju i stanje kapilara i krvnih sudova.


Vrlo efikasna za lečenje dijareje i hronične dizenterije. Rutin, bioflavonoid koji nalazimo u heljdi ojačava kapilare i krvne sudove, sprečava pojavu hemoroida, smanjuje krvni pritisak i pojačava cirkulaciju u rukama i nogama. Rutin je lekovit i nakon izloženosti X zračenju ili drugim formama radijacije.
Heljda se koristi spolja, za kožu koja je u nekoj vrsti zapaljenja ili u slučaju opekotina. Napraviti oblogu od tostiranog brašna heljde pomešanog sa sirćetom.

 

Heljda sadrži i mikroelemente kao što su jod, cink, brom i druge, organske kiseline i rutin (iz grupe vitamina P), koji predstavlja izvanredno lekovito sredstvo za bolesti kao što su hipertenzija (povišeni pritisak), reumatizam, glaukom, dijabetes i bolesti koje nastaju zbog povećane radijacije. Heljda je bogata svim vitaminima grupe B.

 

Opomena – nije preporučljiva za one koji pokazuju znake toplote a to su: povišena temperatura, crveno lice, tamno crveni jezik, visoki pritisak, ili one koji imaju poremećaj elementa vetra a to su dezorijentacija, nervoza, vrtoglavica, grčevi i emocionalna nestabilnost.

Za one koji bi da znaju više

Insekti ne napadaju heljdu kao ni žen-šen.
Heljda će uvenuti kada se tretira hemikalijama.

Način pripreme

1 šolju heljde preliti sa 5 šolja kipuće vode i prstohvatom soli. Poklopiti, smanjiti temperaturu i kuvati 30 minuta.

Nutritivne vrednosti

na 100g

Energetska vrednost (kcal): 343

Masti: 3.4 g

Zasićene masti: 0.7 g

Ugljeni hidrati: 61.5 g

Ugljeni hidrati (šećeri): 2 g

Vlakna: 10 g

Proteini: 13.3 g

So: 0.02 g

Pogledajte još i...

Bez dodatog šećera Bez glutena

Schar

Suvi kvasac (sert. bez glutena) 2x10 g Schar
159,00 RSD

Kvasac za intolerantne na gluten.

Aleksandrija

Pirinčane taljatele (sert. bez glutena) 210 g Aleksandrija
215,00 RSD

Bez alergena, veganski proizvod.

Simić voće

Čokoladirana šljiva punjena orasima 200 g Simić voće
292,00 RSD

Čokoladirana šljiva prelivena kakao prelivom. Posno.

Novo

Kuvane bamije u paradajz sosu 280 g Paliria
465,00 RSD

Bamija u sosu od luka i paradajza priprema se od pažljivo biranih, sitnih i nežnih plodova bamije, koji zadržavaju svoju teksturu i pun ukus.

Biotta

Mutni sok od divljih brusnica (organski proizvod) 500 ml Biotta
821,00 RSD

Biotta sok od brusnica je proizveden od plodova brusnice iz biološkog uzgoja kojima je dodat čaj od breze i 17% koncentrat agave. Sok od brusnica ima visok sadržaj prirodnih proantocijanida. Brusnice mogu pozitivno uticati na stanje bešike. 

Origano
1.280,00 RSD / kg

 

Lučar

Integralno heljdino brašno 500 g Lučar
187,00 RSD
Integralno heljdino brašno, mlinski proizvod od heljde, je bogato rastvorljivim vlaknima, koja redukuju loš holesterol u krvi i odličan su saveznik u dijetama.