Heljda (organski proizvod) 200 g Bio Špajz

Organski proizvod
Opis proizvoda

Heljda je žitarica velike hranljive vrednosti i korisno ju je uvrstiti u ishranu. Ona je jedna od najstarijih žitarica. Lako se priprema i kao prilog možete je poslužiti uz razna jela od povrća, mahunarki...

255,00 RSD
Za komad. PDV je uključen u cenu.
-
+
kom
Total:
255,00 RSD

Besplatna dostava za narudžbine iznad 5.000 RSD!

Rok dostave unutar Srbije je kroz 1-3 radna dana.

Naruči telefonom

064 6412721

Šifra proizvoda: 4501002

Brend: Bio Špajz

Zemlja porekla: Holandija

Pakovanje: 200.00 g

Svojstva

Ako je tostirana, heljda se često koristi kao kaša i tada ona postaje jedna od retkih alkalnih žitarica. Tostirana haljda je tamna, crvenkasto-smeđe boje. Prirodna, netostirana heljda je skoro bele boje. Mlado zrnevlje heljde može se ostaviti i da klija (jaka, teško svarljiva crna ljuska tada spada) i ono je izuzetan izvor hlorofila, vitamina i enzima.

Isceljuje sluzokožu tankog creva, poboljšava cirkulaciju i stanje kapilara i krvnih sudova.


Vrlo efikasna za lečenje dijareje i hronične dizenterije. Rutin, bioflavonoid koji nalazimo u heljdi ojačava kapilare i krvne sudove, sprečava pojavu hemoroida, smanjuje krvni pritisak i pojačava cirkulaciju u rukama i nogama. Rutin je lekovit i nakon izloženosti X zračenju ili drugim formama radijacije.
Heljda se koristi spolja, za kožu koja je u nekoj vrsti zapaljenja ili u slučaju opekotina. Napraviti oblogu od tostiranog brašna heljde pomešanog sa sirćetom.

 

Heljda sadrži i mikroelemente kao što su jod, cink, brom i druge, organske kiseline i rutin (iz grupe vitamina P), koji predstavlja izvanredno lekovito sredstvo za bolesti kao što su hipertenzija (povišeni pritisak), reumatizam, glaukom, dijabetes i bolesti koje nastaju zbog povećane radijacije. Heljda je bogata svim vitaminima grupe B.

 

Opomena – nije preporučljiva za one koji pokazuju znake toplote a to su: povišena temperatura, crveno lice, tamno crveni jezik, visoki pritisak, ili one koji imaju poremećaj elementa vetra a to su dezorijentacija, nervoza, vrtoglavica, grčevi i emocionalna nestabilnost.

Za one koji bi da znaju više

Insekti ne napadaju heljdu kao ni žen-šen.
Heljda će uvenuti kada se tretira hemikalijama.

Način pripreme

1 šolju heljde preliti sa 5 šolja kipuće vode i prstohvatom soli. Poklopiti, smanjiti temperaturu i kuvati 30 minuta.

Nutritivne vrednosti

na 100g

Energetska vrednost (kcal): 343

Masti: 3.4 g

Zasićene masti: 0.7 g

Ugljeni hidrati: 61.5 g

Ugljeni hidrati (šećeri): 2 g

Vlakna: 10 g

Proteini: 13.3 g

So: 0.02 g

Pogledajte još i...

Bio Špajz

Musli kranči sa borovnicom i malinom (organski proizvod) 65 g Bio Špajz
117,00 RSD

Hrskavi musli proizvod sa borovnicom i malinom. Organski proizvod.
Bez suvog grožđa. Posno. Bogat vlaknima.

Leblebija pečena
510,00 RSD

Naut ili slanutak (Cicer arietinum) je mahunarka, puna belančevina. Pečeni naut se u našim krajevim zove leblebija i koristi se kao ukusna i hranljiva grickalica.

Bio Špajz

Pirinač jasmin integralni (organski proizvod) Bio Špajz
910,00 RSD

Jasmin integralni pirinač je aromatičan i lak za varenje.

Bio Špajz

Ovsene pahuljice sitne (organski proizvod) Bio Špajz
730,00 RSD

Ovsene pahuljice su od davnina deo ljudske ishrane. Mogu se koristiti u kašama, supama, hlebovima, poslasticama.

Aenaon

Ekstra devičansko maslinovo ulje 250 ml Aenaon
542,00 RSD

Ekstra devičansko maslinovo ulje dobijeno hladnim ceđenjem maslina sorte Koroneiki.


PROIZVOD JE DODAT U KORPU
Image of product added to cart