Heljda (organski proizvod) 450 g Bio Špajz

Heljda je žitarica velike hranljive vrednosti i korisno ju je uvrstiti u ishranu. Ona je jedna od najstarijih žitarica. Lako se priprema i kao prilog možete je poslužiti uz razna jela od povrća, mahunarki...

457,00 RSD
Za komad. PDV je uključen u cenu.
-
+
kom
Total:
457,00 RSD

Besplatna dostava za narudžbine iznad 5.000 RSD!

Rok dostave unutar Srbije je kroz 1-3 radna dana.

Naruči telefonom

064 6412721

Šifra proizvoda: 4516079

Brend: Bio Špajz

Pakovanje: 450.00 g

Svojstva

Ako je tostirana, heljda se često koristi kao kaša i tada ona postaje jedna od retkih alkalnih žitarica. Tostirana haljda je tamna, crvenkasto-smeđe boje. Prirodna, netostirana heljda je skoro bele boje. Mlado zrnevlje heljde može se ostaviti i da klija (jaka, teško svarljiva crna ljuska tada spada) i ono je izuzetan izvor hlorofila, vitamina i enzima.

Isceljuje sluzokožu tankog creva, poboljšava cirkulaciju i stanje kapilara i krvnih sudova.
Vrlo efikasna za lečenje dijareje i hronične dizenterije. Rutin, bioflavonoid koji nalazimo u heljdi ojačava kapilare i krvne sudove, sprečava pojavu hemoroida, smanjuje krvni pritisak i pojačava cirkulaciju u rukama i nogama. Rutin je lekovit i nakon izloženosti X zračenju ili drugim formama radijacije.
Heljda se koristi spolja, za kožu koja je u nekoj vrsti zapaljenja ili u slučaju opekotina. Napraviti oblogu od tostiranog brašna heljde pomešanog sa sirćetom.

Heljda sadrži i mikroelemente kao što su jod, cink, brom i druge, organske kiseline i rutin (iz grupe vitamina P), koji predstavlja izvanredno lekovito sredstvo za bolesti kao što su hipertenzija (povišeni pritisak), reumatizam, glaukom, dijabetes i bolesti koje nastaju zbog povećane radijacije. Heljda je bogata svim vitaminima grupe B.
 

Napomena

Opomena – nije preporučljiva za one koji pokazuju znake toplote a to su: povišena temperatura, crveno lice, tamno crveni jezik, visoki pritisak, ili one koji imaju poremećaj elementa vetra a to su dezorijentacija, nervoza, vrtoglavica, grčevi i emocionalna nestabilnost.

Za one koji bi da znaju više

Insekti ne napadaju heljdu kao ni žen-šen. Heljda će uvenuti kada se tretira hemikalijama.

Način pripreme

Isperite 1 šolju heljdei dodajte u 2 šolje ključale vode sa prstohvatom soli. Kuvajte na tihoj vatri 15-20 minuta dok voda ne bude apsorbovana, a zatim ostavite poklopljeno 5 minuta. Prijatno!

Nutritivne vrednosti

na 100g

Energetska vrednost (kj): 1440

Energetska vrednost (kcal): 343

Masti: 3.4 g

Zasićene masti: 0.7 g

Ugljeni hidrati: 71.5 g

Ugljeni hidrati (šećeri): 2 g

Vlakna: 10 g

Proteini: 13.3 g

Pogledajte još i...

Interpak

Griz od prosa 250g Interpak
140,00 RSD

Griz od prosa je prirodan proizvod. Dobijen tehnološkim postupkom mlevenja očišćenog zrna prosa. Žute je boje i ujednačene granulacije. Bogat je mineralima pre svega fosforom i magnezijumom, ali i kompleksom vitamina B. Ne sadrži gluten. Odličan je za spremanje raznih jela, naročito proje i mafina.

Beyond

Brezin šećer 300 g Beyond
696,00 RSD

Brezin šećer je potpuno prirodni zaslađivač - dobijen izdvajanjem iz drveta breze. Pogodan i za ishranu dijabetičara.

Volim

Testenina heljda taljatela (organski proizvod) 250 g Volim
248,00 RSD

Organska testenina sa heljdom - tagliatella. Posno. Bez E brojeva.

Bio Špajz

Crvena kinoa (organski proizvod) Bio Špajz
1.900,00 RSD / kg

Kinoa je izuzetno hranljiva sadrži više kalcijuma od mleka, a za ishranu ima bolji sastav aminokiselina od bilo koje druge žitarice. Odličan je izvor gvožđa, fosfora, vitamina B i E. Jača organizam. Koristi se kao pirinač: ili kao glavno jelo, kao kaša ili kao prilog uz povrće, pasulj, u salatama i supama.

Speltine mekinje 300 g Spelta Jevtić
184,00 RSD

Mekinje od spelte su prirodni izvor vlakana i energije.