Umeboši šljive 100 g Mitoku

Ukiseljene japanske umeboši šljive. Koriste se više od 2000 godina kao dodatak jelu, veoma popularan u Japanu. Fermentišu u zemljama ćupovima i do pet godina uz dodatak shiso lišća i morske soli. Koriste se kao slani začin u jelima od žitarica i mahunarki i za pripremu umaka i variva.

837,00 RSD
Za komad. PDV je uključen u cenu.
-
+
kom
Total:
837,00 RSD

Besplatna dostava za narudžbine iznad 5.000 RSD!

Rok dostave unutar Srbije je kroz 1-3 radna dana.

Naruči telefonom

064 6412721

Šifra proizvoda: 1515100

Brend: Mitoku

Zemlja porekla: Japan

Pakovanje: 100.00 g

Svojstva

Umeboši šljive su jako bogate mineralima i belančevinama. Sadrže mnogo gvožđa (iz lišća šiso), kalcijuma, fosfora - više nego bilo koje drugo voće: Ca 24mg, Fe 1,7mg, K 250mg, P 22mg. Sadrže i vitamine B1, B2, nijacin. Imaju antiseptičko i antibiotičko dejstvo. Dr Kio Sato sa univerziteta Hio-Saki izdvojio je dvanaest umeboši supstanci koje deluju kao antibiotik.
Sadrže veliku količinu limunske kiseline, koja je mnogo boljeg kvaliteta i većeg sadržaja vitamina C od limunske kisline koju nalazimo u limunu. Limunska kiselina čisti masnu jetru, pomaže njen rad i na taj način vrši detoksikaciju organizma.

Korišćenje umeboši proizvoda će prijati i trudnicama jer im je potreban kalcijum, a vitamin C (snažan antioksidans) iz limunske kiseline poboljšava apsorbciju kalcijuma.
Prirodni enzimi regulišu varenje i rad želuca. Katenin ubrzava rad creva, povećava svarljivost proteina i ima antiseptičko dejstvo, što dovodi do otklanjanja umora i povećanja izdržljivosti. Katenin takođe prebacuje teške metale iz pojedinih organa do bubrega i probavnog trakta i vrši njihovu eliminaciju.
Pirinska kiselina iz umebošija stimuliše funkciju jetre i pomaže čišćenju organizma od veštačkih hemijskih materija, a katenin ubrzava rad creva i ima antiseptičko dejstvo, što dovodi do otklanjanja umora i povećanja izdržljivosti.

Fermentisani umeboši proizvodi menjaju pH vrednost krvi iz kisele u baznu i stvaraju veću otpornost organizma na grip i prehlade a deluju veoma lekovito i kod stomačnih tegoba i mučnine na putovanju. Kada unosimo dosta šećera u organizam (sokovi, poslastice, voće, belo brašno...), što se u modernoj ishrani dešava veoma često, povećava se kiselost organizma. Ovakvo stanje pogoduje razvoju bakterije, virusa, gljivica. Prirodno stanje zdravog organizma je blaga baznost. Da bi povratilo balans naše telo ,,čupa’’ minerale iz svojih depoa, jer su minerali (magnezijum, kalcijum) ti koji imaju sposobnost da vraćaju baznost. Umeboši šljive su proizvod koji organizmu omogućava da lako povrati baznost.

Sastojci

Japanska Umeboši šljiva, šizo lišće, morska so.

Za one koji bi da znaju više

Umeboši šljive su fermentisana vrsta japanske kajsije. Njihovo ime u znači: sušene ume. Ume je drvo iz roda Prunus, i, mada se u srpskom jeziku nazivaju šljive u stvari su ovi plodovi srodniji kajsijama.
Ponuda umeboši šljiva i umeboši pasta iz Bio Špajza je najboljeg kvaliteta: plodovi su iz biološkog uzgoja, a tehnika obrade je vrhunska.

Mitoku Rjuđin Juki umeboši pasta pravi se od divljih plodova umea koji su vrlo oporog ukusa i izuzetnih lekovitih svojstava, a beru se u šumama Japanskih Alpi. Mitoku ove plodove otkupljuje od stanovnika sela Rjuđin koji umeboši šljive beru porodično, sa stabala koja su stara i preko 100 godina. Ova stabla nikada nisu bila tretirana pesticidima ili veštačkim đubrivima.
Šljive se beru u junu mesecu i stavljaju u zemljane ćupove, sa morskom solju i šizo lišćem. Nakon toga plodovi se svaki dan tačno određenim pokretom vade i slažu na asure kako bi se izložila svaka strana šljive suncu, a uveče se vraćaju u ćupove pažlivo slažući red po red. Sutradan ceo proces se ponavlja i tako danima sve dok šljive ne dobiju određenu vlažnost. U sledećoj fazi ćupovi se zatvaraju teškim poklopcem te dragoceni sokovi iz šljiva polako izlaze stvarajuci lekovito umeboši sirće i fermentisane umeboši šljive. Proces stvaranja ovog čudesnog dodatka jelima traje i do pet godina. Šljive se uzgajaju na tradicionalan način i to u biološkom uzgoju. Ručno se beru u tačno određenom trenutku zrenja da bi zatim fermentisale prirodnim putem. Da bi održale privlačnu crvenu boju pri fermetaciji im se dodaje šizo (shiso) lišće. Šljive se beru u junu mesecu i stavljaju se u bačve, sa solju. Šljive se zatim poklope teškim poklopcem te polako iz njih izlaze dragoceni sokovi koji se kasnije sakupljaju i pakuju (umeboši ,sirće’).

Umeboši šljive našem organizmu omogućavaju da:
- pročisti krv i postigne idealnu alkalnost krvi (pH 7,35)
- neutrališe kiselost krvi(kod prekomernog korištenja šećera, alkohola)
- se očisti od toksina odnosno izvrši detoksikaciju
- smiri upalne procese posebno kod gripa i prehlada
- reguliše varenje i zdravu funkciju želuca
- ubrza peristaltiku creva i svarljivost proteina
- stimuliše i pomaže rad jetre i bubrega
- se poveća vitalnost, da se organizam relaksira i podmladi
- se uspori starenje uz pomoć antioksidacionog dejstva umeboši šljiva

Umeboši šljive su korisne i za rešavanje manjih zdravstvenih tegoba:
- Neizostavni su sastojak mnogih lekovitih napitaka za jačanje sistema za varenje.
- Pomažu kod mučnine na putovanjima, kod prehlada, proliva.
- Preporućuju se u slučajevima trovanja hranom.
- Mogu poslužiti kao blagi laksativ kod konstipacije (zatvora).
- Otklanjaju glavobolju i umor.

Umeboši šljive slabijeg kvaliteta se u savremeno doba masovne produkcije proizvode i bržim procesima: manje su soljene, ukiseljene su u prethodno pripremljenoj tečnosti sa kiseljenje ili u sirćetu, obojene su veštatački, a dodaje im se i ukus i slatkoća.

Način pripreme

Umeboši šljiva se koristi kao slani začin pri pripremanju jela sa žitaricama i mahunarkama, te za pripremanje umaka i variva. Koštice se mogu staviti u supu ili pri kuvanju povrća. Njihova predivna crvena boja ukrašava i daje privlačnost i najprostijem jelu, ali umeboši šljiva nije samo dodatak jelu ona je i lek.

Nutritivne vrednosti

na 100g

Energetska vrednost (kcal): 28

Masti: 0.1 g

Zasićene masti: 0.09 g

Ugljeni hidrati: 6.4 g

Ugljeni hidrati (šećeri): 0 g

Proteini: 0.7 g

So: 20.8 g

Pogledajte još i...

Bez dodatog šećera

Koska

Tahan halva za dijabetičare 40 g Koska
94,00 RSD
Tahan halva za dijabetičare, bez dodatog šećera.

Granum

Energetska štanglica - bar sa suncokretom i lanom 30 g Granum
56,00 RSD

Bar sa suncokretom i lanom.
Veganski proizvod, bez glutena i veštačkih dodataka.

Simić voće

Čoko jagoda 100 g Simić voće
292,00 RSD

Osmotski sušena jagoda prelivena kakao prelivom (50 %). Posno.

Bez dodatog šećera

Momentous

Urmolada namaz sa malinom 350 g Momentous
713,00 RSD
Namaz sa urmom i malinom. U urmoladu se ne dodaju šećer, ulje, emulgatori, aditivi, konzervansi i arome.

Eterra

Ašvagandha ulje 10 ml Eterra
995,00 RSD

Ašvagandha - Ashwagandha (Withania somnifera – ona koja donosi san) je jedna od najcenjenijih biljaka u ajurvedi, tradicionalnom zdravstvenom sistemu Indije. Ašvagandha se koristi kao tonik i pomaže telu da se prilagodi stresu. 

Delicia

Čia energetska štanglica sa urmom 40 g Delicia
102,00 RSD

Energetska štanglica sa čija semenkama i urmom.

Granum

Suncokretov puter 170 g Granum
328,00 RSD

Puter od pečenih semenki suncokreta.


PROIZVOD JE DODAT U KORPU
Image of product added to cart