Kako napraviti savršen suši uz nori alge?

Nori alga dolazi iz Japana i nezaobilazan je sastojak u mnogim tradicionalnim jelima.

Kako napraviti savršen suši uz nori alge?

 

Upotrebljava se za suši (sushi), mali rolat od pirinča i povrća, ali i za pripremu supa, rezanaca, garniranje salata i kao začin sa sojasosom.

 

U nastavku ćete pronaći savršen recept za pripremu ukusnog sušija uz povrće iz mora – nori alge.

 

Šta je nori alga?

Nori alga je vrsta jestive morske trave koja se često koristi u japanskoj kuhinji. Najpoznatija je kao sastojak za suši, ali njena se upotreba ne završava tu.

 

Ona sadrži visok nivo minerala i drugih hranljivih sastojaka koji poboljšavaju zdravlje, te je odličan predstavnik makrobiotičke ishrane.

 

Nori alga je bogata mineralima, vitaminima i belančevinama, ali gotovo da nema kalorija. Poznata je po tome što pomaže u detoksikaciji organizma i čisti ga od teških metala poput arsena, kadmijuma i olova.

 

Takođe, pozitivno utiče na bubrege, organe za mokrenje, reproduktivne organe, pa čak i na zaštitu od zračenja. Nori alga je izuzetno korisna za imunološki sistem, sprečava razvoj virusa, herpesa i tumora.

 

 

Nori alge i zdravlje

Nori alga, kao i druge alge, gotovo da nema kalorija, ali zato ima minerala više nego bilo koja druga hrana.

 

Posebno je zdrava za bubrege, organe za mokrenje i reproduktivne organe. Nori alga iz vašeg tela čisti holesterol. Pošto sadrži i alginsku kiselinu, koja se ne resorbuje u ljudskom telu, ali ima svojstvo da snažno vezuje sve teške metale (arsen, kadmijum, olovo i dr.), nori alga čisti organizam i štiti od negativnog uticaja zračenja.

 

Zatim, sprečava razvoj virusa, herpesa, HIV-a i tumora. Gospodin Mičio Kuši "otac makrobiotike" preporučuje jedan list nori alge dnevno za dobro zdravlje.

 

Oni koji imaju problem tiroidne žlezde treba da konsultuju svog lekara, pošto ona sadrži jod.

 

Listovi nori alge na tanjiru

 

 

Kako koristiti nori alge?

Nori alga može se koristiti na nekoliko načina. Isečena u trakice, može se dodati u supu od povrća, 5 minuta pre kraja kuvanja, kako bi obogatila jelo belančevinama i dala mu blagi ukus mora.

 

Takođe, nori alga je savršen sastojak za suši, što ćemo detaljno objasniti u sledećem delu.

 

 

Recept za suši sa nori algama – korak po korak

Za pripremu sušija sa nori algama, pratite sledeće korake:

  1. Pripremite sastojke:

        ·       list nori alge

        ·       Pirinač (oko 1 cm debljine sloj)

        ·       Povrće po izboru (šargarepa, praziluk, peršun), prethodno blanširano i isečeno na štapiće

        ·       Turšija ili umeboši pasta (po želji)

  1. Priprema pirinča: Prvo, skuvajte pirinač i ostavite da se ohladi.

  2. Pripremite nori alge: Na list nori alge nanesite sloj pirinča debljine oko 1 cm. Ostavite oko 5 cm nepokrivenog kraja na jednom kraju alge.

  3. Dodajte povrće: Na kraju sa strane gde je pirinač, stavite isečeno povrće po želji. Preporučujemo šargarepu, praziluk i peršun. Dodajte malo turšije ili umeboši paste za dodatni ukus.

  4. Uvijanje sušija: Počnite pažljivo da uvijate Nori alge sa pirinčem i povrćem u rolat. Kada dođete do kraja, pokvasite nepokriveni deo alge sa malo vode da biste je zalepili.

  5. Sečenje sušija: Nakon što ste urolali nori alge, koristite oštar nož i seckajte rolat na komade debljine oko 5 cm.

Napomena: Ako je list nori alge crne boje, znak je da nije tostiran. Nori se tostira tako što se list okrenut sjajnom stranom nagore nadnosi nad slab plamen – 15 cm iznad plamena i polako tostira, pomerajući ga svake 2-3 sekunde, dok boju ne promeni u zelenu.

 

Uživajte u savršenom sušiju pripremljenom kod kuće. Prijatno!

Pripremite savršen suši sa nori algama, uz jednostavan recept. Otkrijte nutritivne prednosti nori algi i kako ih koristiti u svakodnevnoj ishrani.

PROIZVOD JE DODAT U KORPU
Image of product added to cart