Alge nori 5 listova Bio Špajz

Nori alge su verovatno napoznatija vrsta algi na svetu. Svoju popularnost duguju ugodnom, slatkastom ukusu kao i cenjenosti sušija, jer se upravo listovima nori algi listovi omotavaju suši loptice od pirinča, povrća ili ribe. Nori se ubrajaju u porodicu crvenih algi i jedne su od malobrojnih morskih algi koje se i uzgajaju.

420,00 RSD
Za komad. PDV je uključen u cenu.
-
+
kom
Total:
420,00 RSD

Besplatna dostava za narudžbine iznad 5.000 RSD!

Rok dostave unutar Srbije je kroz 1-3 radna dana.

Naruči telefonom

064 6412721

Šifra proizvoda: 1522010

Brend: Bio Špajz

Zemlja porekla: Nemačka

Pakovanje: 5.00 kom

Svojstva

Najvažnija osobina alge nori je obilje vitamina A, čak 2-4 puta više nego što ga ima ista količina šargarepe. Nori alga ima i izuzetno visoki sadržaj kvalitetnih belančevina (dvaput više od iste količine goveđeg odreska). Nori alge su bogate vitaminima B i C, kacijumom i gvožđem, nijacinom (vitamin B3), kao i cijanokobalaminom (vitamin B12) koji pomaže funkciju nervnog sistema i snižava nivo holesterola. Nori alga sadrži i ulja koja sprečavaju zakrčenja arterija i taurin (aminokiselinu koja smanjuje krvni pritisak). Nori pomaže i u lečenju bolesti beri-beri.

Sastojci

Alge nori 100 %.

Za one koji bi da znaju više

Bez obzira da li vaša svakodnevna ishrana sadrži alge ili ne, malo je verovatno da niste čuli za čuveno japansko jelo suši. Upravo je ovo jelo, koje se danas služi u restoranima širom sveta, proslavilo nori algu.
Mada su se u početku naravno koristile samo divlje nori alge, one se već 300 godina uspešno uzgajaju u Japanu. Mreže ispletene od konopaca se zatežu između dugih bambusovih štapova (stubova) pobodenih u dno zaliva. Za vreme dugih zimskih meseci, nori polako rastu, dok ne pokriju celu mrežu. Mreže su tako postavljene da alge ostaju iznad nivoa vode za vreme oseke, kako bi imale što više sunca u periodu rasta.
Tokom januara i februara, ove nežne alge se ručno beru, a zatim se na obali ispiraju, najpre morskom, a zatim i slatkom vodom, nakon čega se postavljaju na ramove od bambusa, kako bi se polako prirodno osušile. Poput mnogih vrsta hrane u Japanu, nori alge su dostupne u više klasa. ,Sendai Select’ japanske firme Mitoku nalaze se u samom svetskom vrhu kvaliteta.
U Evropi se nori alge tradicionalno beru divlje. U Škotskoj su poznate kao ,laver', a u Irskoj kao ,sloke'.

Način pripreme

Listove nori alge pre kuvanja ne treba prati i namakati. Kako bi se povećala njihova probavljivost ipak je neophodno blago ih termički obraditi: uglavnom se tostiraju tako što se svetla strana drži oko 15 cm iznad lagane plinske vatre, ili se peku u pećnici na 150 stepeni (20-30 minuta uz stalno okretanje).
Nori alge se upotrebljavaju kao dodatak u pripremi supa, salata, prženog pirinča i naravno sušija.
Vrlo su ukusne i samo tostirane. Dovoljno je narezati ih na tanke vrpce.

Nutritivne vrednosti

na 100g

Energetska vrednost (kcal): 188

Masti: 4.8 g

Zasićene masti: 0 g

Ugljeni hidrati: 44.3 g

Ugljeni hidrati (šećeri): 0 g

Proteini: 41.4 g

So: 0 g

Pogledajte još i...

Borovnica suva
2.520,00 RSD / kg
Osmotski sušena borovnica

Rummo Spa

Testenina od kukuruznog i pirinčanog brašna penne rigate (sert. bez glutena) 400 g Rummo Spa
392,00 RSD

Sušena testenina bez glutena od kukuruznog i pirinčanog brašna.

Gušt

Humus sa kombu algom 180 g Gušt
302,00 RSD

Humus je pogodan za korišćenje u ishrani vegetarijanaca i veganaca, kao kompletan proteinski obrok.

Bez dodatog šećera

Bio Špajz

Ovsena kaša sa malinom i vanilom bez glutena 60 g Bio Špajz
131,00 RSD

Bez glutena, bez dodatog šećera, sa inulinom, posna, bogata vlaknima, sa Vitaminom C, bez laktoze.

Spelta zrno 500 g Spelta Jevtić
188,00 RSD

Spelta u zrnu – ukus tradicije i snaga prirode.