Kus kus i salata od pečene cvekle

Laka za pripremu, a puna tekstura i aroma – ova salata donosi savršen spoj pečene cvekle, začina i blagih žitarica.

Kus kus i salata od pečene cvekle

Sastojci:

  • 10 manjih očišćenih cvekli
  • 60 ml ekstra devičanskog maslinovog ulja za preliv, plus dodatno za premazivanje cvekle
  • 250 g kuskusa, bulgura ili prosa ispranog, oceđenog
  • 1 češanj usitnjenog belog luka
  • 1 kašičica meda
  • 2 kašičice mlevenog kima
  • 1 crveni luk, narezan na kolutove
  • 2 kašike sitno seckane ljute papričice
  • 80 g seckanih badema
  • 1 veza korijandera

 

Način pripreme:

1. Ispeci cveklu
Zagrej rernu na 180 °C. Svaku cveklu stavi na komad aluminijumske folije, pokapaj sa malo maslinovog ulja, zamotaj i poređaj na pleh. Peci oko 25 minuta, dok ne omekša. Ohladi i naseckaj na kockice.

2. Skuvaj kus-kus
U međuvremenu, u loncu zakuvaj vodu. Dodaj kus-kus (ili bulgur/proso) i kuvaj 15–20 minuta, dok ne omekša. Ocedi i ostavi da se ohladi.

3. Umuti preliv
U manjoj činiji pomešaj 60 ml maslinovog ulja, usitnjeni beli luk, med i kim.

4. Sastavi salatu
U velikoj činiji sjedini kuvani kus-kus, pečenu cveklu, crveni luk, ljutu papričicu, bademe i seckani korijander. Dodaj pripremljeni preliv i lagano promešaj.

 

Savet + čuvanje

Ova salata je sjajna i topla i hladna, a u frižideru može da stoji 2–3 dana. Ako je praviš unapred, dodaj bademe pred serviranje da bi ostali hrskavi. Prijatno!
Bilo da je poslužiš kao glavno jelo ili kao prilog uz obrok, ova salata će oduševiti bogatstvom ukusa i tekstura.

 

Za koga je ovo dobar izbor?

  • Za one kojima je potrebna dugotrajna energija bez osećaja težine – uz podršku kus-kusa, bulgura ili prosa.
  • Za osobe koje vode računa o balansu vlakana, zdravih masti i biljnih proteina – uz pomoć badema i začina.
  • Za one koji traže laganu, ali zasitnu salatu, pogodnu za ručak, večeru ili obrok za poneti.
  • Za sve koji biraju ishranu bez namirnica životinjskog porekla – recept je u potpunosti biljni.