Pikantni puter sa kombu algama

Neobičan spoj umamija i biljne elegancije – ovaj puter je slatko-slani zalogaj koji će obogatiti vaša jela na nov način.

Pikantni puter sa kombu algama

Sastojci:
5 komada kombu algi
2 kašike šoju soja sosa
1 kašičica slatkog soja sosa
2 kašike pirinčanog sirćeta
2 kašike mirina (pirinčano vino za kuvanje) ili zamenite sa pirinčanim sirćetom uz dodatak 1 kašičice šećera
1 kašika Dashi začina (opciono)
1 kašika šećera
voda
230 g gi putera
prstohvat soli

 

Način pripreme:

1. Kuvanje kombu algi
Isperite kombu hladnom vodom i stavite u šerpu. Dodajte šoju, slatki soja sos, pirinčano sirće, mirin, dashi (ako koristite) i šećer. Nalijte vodu tek toliko da prekrije kombu.
Prokuvajte i kuvajte na tihoj vatri dok alge ne omekšaju. Po potrebi dolivajte još malo vode. Kada su kuvane, ostavite mešavinu da se ohladi.

 

2. Priprema momoja paste
Procedite kuvanu smesu kroz sito i sačuvajte tečnost. Kombu prebacite u blender, dodajte oko 1/4 šolje sačuvane tečnosti i blendajte dok ne dobijete glatku pastu (poznatu kao momoia). Čuvajte je u frižideru.

 

3. Spajanje sa gi puterom
U blender ubacite 230 g gi putera, 2 kašike momoe i prstohvat soli. Blendajte dok se potpuno ne sjedini i postane kremasto. Prijatno!


Kako se čuva:

Gotov puter možete odmah koristiti ili ga zamrznuti u silikonskim kalupima ili maloj posudi kako bi se učvrstio. U frižideru traje do dve nedelje.

 

Preporuka za posluživanje:

Savršen za premazivanje grilovanog povrća, dodatak pirinču, nudlama ili kao aromatičan namaz uz tostirani hleb.

 

Zašto je ovaj puter dobar za vas?

Kombu alge su izuzetno bogate mineralima, posebno jodom i kalcijumom, a takođe podstiču varenje i unose prirodni umami. Gi puter, iako je masnoća, ne sadrži laktozu i lakše se vari od klasičnog putera, dok fermentisani sastojci poput soja sosa i sirćeta doprinose ravnoteži crevne flore. Ovaj puter je balans između ukusa i funkcionalnosti – neobičan dodatak koji oplemenjuje obrok.