Veganske pljeskavice od prosa

Pljeskavice od povrća poslednjih godina postaju sve popularnije.

Veganske pljeskavice od prosa

Ne samo kod vegana i u periodu posta, već kod svih koji žele da smanje unos mesa ili da u svoju ishranu uključe više povrća i celovitih žitarica.

 

Ove pljeskavice mogu da se prave na razne načine i da se kombinuju uz mnoge začine, a u nastavku vam predstavljamo recept koji će vas oboriti s nogu – neprikosnovene veganske pljeskavice od prosa.

 

 

Pljeskavice od povrća

Pljeskavice u kojima su biljke glavni sastojak i koje ne sadrže meso, osim što su jednostavne za pripremu, u zavisnosti od sastojaka, mogu da budu odličan izvor biljnih proteina, vlakana, vitamina i minerala.

 

Biljne pljeskavice se najčešće se prave od:

  • mahunarki (leblebije, pasulj, sočivo)
  • žitarica (proso, ovas, pirinač)
  • drugog povrća (šargarepa, tikvica, cvekla)
  • začina i biljnih masnoća po izboru

Kako u ove pljeskavice ne idu jaja, uloga veziva u veganskim receptima obično pripada lanenom semenu, chia semenkama, pireu od krompira ili tahiniju.

 

Uz pravilan izbor sastojaka, biljne pljeskavice mogu da budu jednako zasitne i ukusne kao i one sa mesom – ali s daleko manje zasićenih masti i bez holesterola.

 

 

Pljeskavice od prosa – benefiti

Proso je jedna od najstarijih žitarica na svetu, a sve više se vraća u svakodnevnu ishranu zbog svog nutritivnog sastava i lake probavljivosti. Ne sadrži gluten, pa je pogodan za osobe sa celijakijom ili osetljivošću na gluten. Pored toga, bogat je:

  • magnezijumom, koji pomaže radu srca i mišića

  • fosforom, važnim za zdravlje kostiju i zuba

  • gvožđem, ključnim za prenos kiseonika u telu

  • vitaminima B kompleksa, koji podržavaju metabolizam i nervni sistem

  • biljnim vlaknima, koja pospešuju varenje i balansiraju nivo šećera u krvi

Proso ima blag, prijatan ukus koji se lako kombinuje sa raznim začinima i dodacima. U ovom receptu kombinuje se sa tahinijem ili puterom od kikirikija, koji obezbeđuju dodatne proteine i zdrave masti, te čine ove pljeskavice punim i zaokruženim obrokom.

 

 

Pljeskavice od prosa – recept

Sastojci:

  • 150 g prosa

  • 700 ml vode

  • 1 kašičica ulja

  • 1 crni luk, sitno seckan

  • 2 čena belog luka, sitno seckana

  • 180 g tahinija ili putera od kikirikija

  • 1 kašika soja sosa ili tamarija

  • 1/4 kašičice soli

 

Kako pripremiti veganske pljeskavice od prosa  - korak po korak

  1. Proso najpre dobro isperite pod mlazom hladne vode, a zatim ga kuvajte u 700 ml vode na tihoj vatri oko 45 minuta, dok ne postane mekan i kremast. Povremeno promešajte da se ne zalepi.

  2. U tiganju zagrejte kašičicu ulja i propržite crni i beli luk dok ne postanu staklasti i blago karamelizovani.

  3. Kada su luk i proso spremni, sjedinite ih u tiganju, dodajte tahini (ili kikiriki puter), soja sos i so. Dobro promešajte dok ne dobijete kompaktnu smesu. Po potrebi ostavite da se malo ohladi.

  4. Oblikujte pljeskavice debljine 2–3 cm (najlakše ide mokrim rukama), rasporedite ih na pleh obložen papirom za pečenje i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 175°C oko 20–25 minuta, dok ne dobiju blagu zlatnu koricu.

Ukoliko želite da pljeskavice budu hrskavije, okrenite ih posle 15 minuta pečenja. Kako bi dobile dodatnu punoću ukusa i nove arome, možete da dodate seckan peršun, korijander, kurkumu ili dimljenu papriku.

 

Dodatno, umesto tahinija možete da koristite i bademov puter, ili čak pire od leblebija.

 

 

Pljeskavice od prosa – sa čime jesti

Ove pljeskavice osim što su veoma jednostavne za pripremu, veoma su zahvalne i kada je serviranje u pitanju, te mogu da se služe na više načina:

  • U lepinji ili na integralnom hlebu - uz dodatak zelene salate, paradajza, krastavaca, avokada i domaćeg sosa (tahini dresing, veganski majonez, ajvar) – savršene za zdrav sendvič ili "burger".

  • Uz prilog od grilovanog ili barenog povrća - kao što su brokoli, šargarepa, karfiol ili batat.

  • Kao deo glavnog jela - uz salatu od kinoe, bulgura ili integralnog pirinča, obogaćenu orašastim plodovima i svežim začinskim biljem.

  • Sa fermentisanim dodacima, poput kiselog kupusa ili turšije

Zbog svog blagog, orašastog ukusa, pljeskavice od prosa veoma se lako mogu uklopiti u različite kuhinje – od mediteranske do azijske, u zavisnosti od toga koje začine i prelive izaberete.

 

Na vama je samo da eksperimentišete sa začinima, odaberite omiljenu kombinaciju i uživate u zdravom i nutritivno bogatom obroku. Prijatno!