Osnovne namirnice
Organski proizvodi
Zdravi napici
Posebna ishrana
Lekoviti dodaci
Kozmetika i higijena
Kuhinja i dom
Osnovne namirnice
Organski proizvodi
Zdravi napici
Posebna ishrana
Lekoviti dodaci
Kozmetika i higijena
Kuhinja i dom
Pljeskavice od povrća poslednjih godina postaju sve popularnije.
Ne samo kod vegana i u periodu posta, već kod svih koji žele da smanje unos mesa ili da u svoju ishranu uključe više povrća i celovitih žitarica.
Ove pljeskavice mogu da se prave na razne načine i da se kombinuju uz mnoge začine, a u nastavku vam predstavljamo recept koji će vas oboriti s nogu – neprikosnovene veganske pljeskavice od prosa.
Pljeskavice u kojima su biljke glavni sastojak i koje ne sadrže meso, osim što su jednostavne za pripremu, u zavisnosti od sastojaka, mogu da budu odličan izvor biljnih proteina, vlakana, vitamina i minerala.
Biljne pljeskavice se najčešće se prave od:
Kako u ove pljeskavice ne idu jaja, uloga veziva u veganskim receptima obično pripada lanenom semenu, chia semenkama, pireu od krompira ili tahiniju.
Uz pravilan izbor sastojaka, biljne pljeskavice mogu da budu jednako zasitne i ukusne kao i one sa mesom – ali s daleko manje zasićenih masti i bez holesterola.
Proso je jedna od najstarijih žitarica na svetu, a sve više se vraća u svakodnevnu ishranu zbog svog nutritivnog sastava i lake probavljivosti. Ne sadrži gluten, pa je pogodan za osobe sa celijakijom ili osetljivošću na gluten. Pored toga, bogat je:
magnezijumom, koji pomaže radu srca i mišića
fosforom, važnim za zdravlje kostiju i zuba
gvožđem, ključnim za prenos kiseonika u telu
vitaminima B kompleksa, koji podržavaju metabolizam i nervni sistem
biljnim vlaknima, koja pospešuju varenje i balansiraju nivo šećera u krvi
Proso ima blag, prijatan ukus koji se lako kombinuje sa raznim začinima i dodacima. U ovom receptu kombinuje se sa tahinijem ili puterom od kikirikija, koji obezbeđuju dodatne proteine i zdrave masti, te čine ove pljeskavice punim i zaokruženim obrokom.
Sastojci:
150 g prosa
700 ml vode
1 kašičica ulja
1 crni luk, sitno seckan
2 čena belog luka, sitno seckana
180 g tahinija ili putera od kikirikija
1 kašika soja sosa ili tamarija
1/4 kašičice soli
Proso najpre dobro isperite pod mlazom hladne vode, a zatim ga kuvajte u 700 ml vode na tihoj vatri oko 45 minuta, dok ne postane mekan i kremast. Povremeno promešajte da se ne zalepi.
U tiganju zagrejte kašičicu ulja i propržite crni i beli luk dok ne postanu staklasti i blago karamelizovani.
Kada su luk i proso spremni, sjedinite ih u tiganju, dodajte tahini (ili kikiriki puter), soja sos i so. Dobro promešajte dok ne dobijete kompaktnu smesu. Po potrebi ostavite da se malo ohladi.
Oblikujte pljeskavice debljine 2–3 cm (najlakše ide mokrim rukama), rasporedite ih na pleh obložen papirom za pečenje i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 175°C oko 20–25 minuta, dok ne dobiju blagu zlatnu koricu.
Ukoliko želite da pljeskavice budu hrskavije, okrenite ih posle 15 minuta pečenja. Kako bi dobile dodatnu punoću ukusa i nove arome, možete da dodate seckan peršun, korijander, kurkumu ili dimljenu papriku.
Dodatno, umesto tahinija možete da koristite i bademov puter, ili čak pire od leblebija.
Ove pljeskavice osim što su veoma jednostavne za pripremu, veoma su zahvalne i kada je serviranje u pitanju, te mogu da se služe na više načina:
U lepinji ili na integralnom hlebu - uz dodatak zelene salate, paradajza, krastavaca, avokada i domaćeg sosa (tahini dresing, veganski majonez, ajvar) – savršene za zdrav sendvič ili "burger".
Uz prilog od grilovanog ili barenog povrća - kao što su brokoli, šargarepa, karfiol ili batat.
Kao deo glavnog jela - uz salatu od kinoe, bulgura ili integralnog pirinča, obogaćenu orašastim plodovima i svežim začinskim biljem.
Sa fermentisanim dodacima, poput kiselog kupusa ili turšije
Zbog svog blagog, orašastog ukusa, pljeskavice od prosa veoma se lako mogu uklopiti u različite kuhinje – od mediteranske do azijske, u zavisnosti od toga koje začine i prelive izaberete.
Na vama je samo da eksperimentišete sa začinima, odaberite omiljenu kombinaciju i uživate u zdravom i nutritivno bogatom obroku. Prijatno!
Povezane priče
Koristimo kurirsku službu BEX za dostavu paketa
paket od 0kg do 1kg 320 RSD
paket od 1kg do 5kg 340 RSD
paket od 5kg do 20kg 540 RSD
paket od 20kg do 50kg 900 RSD
Dostava za područja opština u Beogradu - dodatno 60 RSD na iznos poštarine
Dostava za ruralna područja koja su navedena u ovom cenovniku - dodatno 120 RSD na iznos poštarine
Koristimo kurirsku službu GLS za dostavu paketa
paket < 2kg 384 RSD
paket < 3kg 409 RSD
paket < 5kg 449 RSD
paket < 10kg 409 RSD
paket < 15kg 579 RSD
paket < 20kg 639 RSD
paket < 25kg 694 RSD
paket < 30kg 749 RSD
paket < 40kg 809 RSD