Veganski Chili Con Carne sa pečenim leblebijama

Topao, sočan i potpuno biljni obrok, pun proteina i vlakana za energiju i vitalnost.

Veganski Chili Con Carne sa pečenim leblebijama

Napravite svoj veganski čili i otkrijte kako jednostavni, sezonski sastojci mogu da stvore ukusan, hranljiv i potpuno biljni obrok za celu porodicu.

 

Sastojci:

  • 200 g crnog ili crvenog pasulja
  • 2-3 kašike maslinovog ulja
  • 2 crna luka
  • 2 šargarepe
  • 5 paprika različitih boja
  • 6 srednjih paradajza
  • 150 g kukuruza šećerca
  • So i biber po ukusu
  • 70 g pečenih leblebija za posipanje
  • Čips od kukuruznih tortilja (po želji)

 

Priprema:

  1. Operite i skuvajte pasulj prema uputstvu na pakovanju.
  2. Na maslinovom ulju propržite iseckan crni luk i šargarepu dok ne omekšaju.
  3. Dodajte iseckane paprike i paradajz, pa kuvajte još nekoliko minuta dok povrće ne omekša.
  4. Dodajte kuvani pasulj i kukuruz šećerac, začinite solju i biberom, pa kuvajte još 5 minuta.
  5. Servirajte jelo i pospite odozgo pečene leblebije za hrskavi dodatak.
  6. Po želji, dodajte čips od kukuruznih tortilja za dekoraciju i dodatni ukus.

 

Zašto je ovaj obrok zdrav

Ovaj veganski chili con carne nije samo ukusan – svaki sastojak doprinosi vašem zdravlju i energiji. Pasulj i pečene leblebije bogati su biljnim proteinima koji pomažu izgradnji mišića i obnavljanju tela, a vlakna iz ovih mahunarki podržavaju probavu i produžavaju osećaj sitosti.

 

Povrće – paprika, šargarepa i paradajz – puni su vitamina, minerala i antioksidanasa, koji jačaju imuni sistem i pomažu telu da se bori protiv slobodnih radikala. Svaka boja povrća donosi svoje nutritivne benefite, pa vaš tanjir postaje prava mala riznica zdravlja.

 

Kukuruz šećerac ne samo da dodaje prirodnu slatkoću i sočnost jelu, već pruža vitamine B grupe i minerale koji podržavaju energiju i vitalnost.

 

Maslinovo ulje, koje koristimo za prženje povrća, izvor je zdravih mononezasićenih masti koje čuvaju zdravlje srca i krvnih sudova, dok pečene leblebije na kraju jelu dodaju hrskavost, dodatne proteine i vlakna, čineći obrok kompletno zasitnim i balansiranim.

 

Ovaj obrok je savršen primer kako sezonski, biljni sastojci mogu zajedno da stvore ukusan, hranljiv i potpuno veganski obrok – tanjir koji hrani telo i dušu.