Alge hidžiki 25 g Mitoku

Hidžiki (hijiki) su tanke smeđe igličaste alge. Glavni snabdevač japanske firme Mitoku hidžiki algama je porodica Nišikava, koja je svoje tradicionalno ribarsko zanimanje zamenila specijalizacijom za sakupljanje i pripremu ove vrste algi. Rano proleće, kada hidžiki dostiže vrhunac svog ukusa, je idealno vreme za berbu. Alge se nakon berbe obrađuju tradicionalnom metodom, zatim se suše na suncu i  pakuju. Njihove grube crne niti postaju vrlo nežne ako se pravilno kuvaju. Hidžiki u sebi zadržavaju jak ukus okeana pa su zbog tog gorkastog ukusa vrlo cenjene.

681,00 RSD
Za komad. PDV je uključen u cenu.
-
+
kom
Total:
681,00 RSD

Besplatna dostava za narudžbine iznad 5.000 RSD!

Rok dostave unutar Srbije je kroz 1-3 radna dana.

Naruči telefonom

064 6412721

Šifra proizvoda: 1522004

Brend: Mitoku

Zemlja porekla: Japan

Pakovanje: 25.00 g

Svojstva

Popravljaju krvnu sliku 
Ojačavaju zidove kapilara
Uništavaju bakterije truljenja    
Poboljšavaju funkcionisanje creva 

Hidžiki alge sadrže deset puta veću količinu kalcijuma nego ista količina mleka, sira ili drugih mlečnih proizvoda. Veoma su korisne u ishranu dijabetičara. Gvožđe (55mg na 100gr sušenih algi) potpomognuto kalcijumom (1400 mg u 100gr sušenih algi), koji omogućava njegovu ugradnju, popravlja kvalitet krvi. Natrijum, kalijum, fosfor i jod su neophodni minerali koji regulišu metaboličke procese u organizmu. Vitamini B1, B2, B3 omogućavaju nesmetano funkcionisanje nervnog sistema, ojačavaju zidove kapilara i obnavljaju crevnu floru. U tradicionalnoj medicini hidžiki alge se koriste za jačanje creva jer imaju jako antiseptičko i antitoksično delovanje (uništavaju bakterije truljenja).

Sastojci

Hidžiki alge.

Za one koji bi da znaju više

Hidžiki (hijiki) su tanke igličaste smeđe morske alge koje rastu u vodama koje zapljuskuju obale Japana, Kine i Hong Konga.
Prema predanju, Japanke imaju tamnu, sjajnu, gustu i bujnu kosu upravo zahvaljujući redovnom konzumiranju hidžiki algi. Istraživanja su pokazala du su minerali veoma važni za zdravlje kose, a ove alge sadrže neverovatnih 34 grama minerala, na 100 grama sopstvene težine. Štaviše, jedna studija je pokazala da 100 grama hidžiki algi ima 10 puta više kalcijuma, nego ista količina mleka. Bogate gvožđem, belančevinama, vitaminima A, B1 i B12 ne doprinose samo boljem kvalitetu kose, već jačaju creva i čiste krv. U Japanu, u kojem je upotreba algi u ishrani ravnopravna upotrebi povrća, jedna od najpopularnijih vrsta algi su ,,Bošu' hidžiki', koje rastu duž kamene obale istoimenog poluostrva na najvećem japanskom ostrvu Kjušu.
Mitokuov glavni snabdevač hidžiki algama, porodica Nišikava, neguje tradicionalan način pripreme hadžiki algi. U rano proleće, kada hidžiki dostiže vrhunac svog ukusa, alge se beru. Ubrane alge se zatim peru, te se devet sati pare u sopstvenim sokovima. Na taj način omekšavaju, a boja im se menja iz svetlo smeđe u crnu. Suše se na suncu, a potom se pakuju. Ova tradicionalna metoda se veoma razlikuje od komercijalne, tokom koje se hidžiki alge prokuvavaju dugi vremenski period, što dovodi do gubitka minerala.

Način pripreme

Namaču se 3-4 minuta u hladnoj vodi pa se onda kuvaju dok proključaju, zatim na tihoj vatri se kuvaju još pola sata. Na kraju se dodaje šoju sos i kuva otklopljeno dok ne ispari višak vode.
Ako ste pripremili preveliku količinu hidžiki algi možete ih odložiti u frižider, jer se one u njemu mogu dobro očuvati.
Ova končasta alga je izvrsna u kombinaciji sa povrćem. Priprema se tako što se korenasto povrće (šargarepa, celer, paškanat) iseče na štapiće ili kolutove i dinsta kratko na susamovom ulju preko čega se stave oprane hidžiki alge, zatim se doda čaša vode i bez mešanja nastavi se kuvanje.  Sve ostalo ide prema originalnom receptu.
Hidžiki alge mogu se pržiti i peći u dubokom ulju. Leti Japanci ih rado jedu u salatama, uz malo malo šoju sosa.

Nutritivne vrednosti

na 100g

Energetska vrednost (kcal): 185

Masti: 2 g

Zasićene masti: 0.8 g

Ugljeni hidrati: 0.2 g

Ugljeni hidrati (šećeri): 0.1 g

Vlakna: 66.8 g

Proteini: 8.3 g

So: 7 g

Pogledajte još i...

Bio Špajz

Bulgur (organski proizvod) 450 g Bio Špajz
548,00 RSD

Bulgur tonificira bubrege, hrani srce, smiruje i fokusira um. Koristi se i kod menopauzne iritabilnosti. Posebno je dobar za decu i starije osobe.

Bio Špajz

Aru prah (organski proizvod) 200 g Bio Špajz
492,00 RSD

Organski aru prah, 100% sirov, 100% veganski, bez aditiva. Ne razgrađuje se sa kiselim sastojcima. Čistoća u svakoj kašičici.

Komorač
1.140,00 RSD / kg

 

Suva kajsija
1.220,00 RSD / kg

Suva kajsija

-15%

Kuvane bamije u paradajz sosu 280 g Paliria
395,25 RSD 465,00 RSD

Bamija u sosu od luka i paradajza priprema se od pažljivo biranih, sitnih i nežnih plodova bamije, koji zadržavaju svoju teksturu i pun ukus.

Seme crnog kima
1.590,00 RSD / kg

Crni kim je začin karakterističnog ukusa i bogate tradicije, poznat još iz kuhinja i narodnih apoteka Bliskog istoka i Indije.
Koristi se i danas – kako zbog jedinstvene arome, tako i zbog brojnih blagotvornih svojstava za organizam.

Bio Špajz

Kus kus (organski proizvod) Bio Špajz
940,00 RSD / kg

Kus kus je instant proizvod od pšenice. Vrlo je ukusan, lako se priprema i dobro kombinuje sa drugim namirnicama.

Bio Špajz

Naut - leblebija (organski proizvod) Bio Špajz
1.140,00 RSD / kg

Belančevine nauta mogu, slično soji, da zamene belančevine iz mesa, posebno kada se koriste zajedno sa pirinčom ili krompirom.

Bio Špajz

Sočivo žuto (organski proizvod) Bio Špajz
1.200,00 RSD / kg

Sočivo žuto blago nauljeno, bogato proteinima i vlaknima.