Osnovne namirnice
Organski proizvodi
Zdravi napici
Posebna ishrana
Lekoviti dodaci
Kozmetika i higijena
Kuhinja i dom
Alge su hiljadama godina deo ljudske ishrane, a kod nas postaju sve popularnije poslednjih decenija.
Dolaze iz mora i podsećaju nas na “početak života“. Uz to, zanimljivo je i da sastav morske vode po mnogim mineralima podseća na minerale prisutne u ljudskoj krvi.
Zbog te činjenice, nije slučajno što se alge širom sveta koriste kao hranljiv, mineralima bogat dodatak obroku.
U nastavku pročitajte zašto su alge značajne za zdravlje, kako ih pravilno pripremiti i koji su najukusniji recepti sa algama.
U širokom smislu, alge su organizmi koji žive u vodi. One obuhvataju više grupa koje se razlikuju po boji i pigmentima, te se tako dele npr. na zelene, crvene, smeđe, plavo-zelene i žuto-zelene alge.
Same njihove osobine zavise od faktora sredine - staništa, dubine i dela sunčevog spektra koji koriste. Zbog toga i ukus, tekstura i nutritivni profil variraju od vrste do vrste.
U ishrani su najpoznatije: nori, wakame, kombu, arame, hijiki, ali i evropske/američke vrste (npr. Ulva, Fucus).
Alge su prirodna riznica minerala. Često sadrže 10–20 puta više minerala od kopnenih biljaka. Bogate su jodom (posebno smeđe alge poput kombua), kalcijumom, gvožđem, magnezijumom i elementima u tragovima, kao i vitaminima i polisaharidima (alginati, agar) koji doprinose gustini i geliranju jela.
Tradicionalno se alge koriste za:
podršku balansu minerala i svakodnevnoj energiji
varenje i osećaj lakoće (posebno u supama i varivima)
ukus umami koji obogaćuje jela i pomaže da se smanji preterana upotreba soli
Iako su zdrave, bitno je napomenuti da alge obiluju jodom, te da osobe sa problemima štitne žlezde treba da prate preporuke stručnjaka i da ne preteruju s količinom. Umeren, redovan unos je ključ, kao i kod unosa drugih namirnica.
Možda ste se zapitali kako alge mogu biti zdrave ako se nalaze u vodi koja je zagađena? To je isti slučaj kao kod biljaka koje uzgajamo u raznim zemljištima.
Dakle, kao i kod svake namirnice, poreklo je važno. Delovi okeana mogu biti zagađeni (npr. teškim metalima). Zato je važno kupovati od proizvođača sa jasnim poreklom i sertifikatima o bezbednosti, kvalitetu i iz kontrolisanih voda.
Alge su veoma zdrave i pružaju brojne benefite po zdravlje. Međutim, bitno ih konzumirati na pravi način.
Za svakodnevnu ishranu dovoljno je 5–15 g suvih algi dnevno kao dodatak jelima. Malo, ali redovno. U malim količinama alge daju ukus, a značajno podižu mineralni unos. Posebno su praktične u postu, veganskoj kuhinji i jelima koja traže umami.
Krenite sa postepenim uvođenjem dok se ne priviknete. Dajte sebi 7-10 dana kako bi se culo ukusa i organi za varenje prilagodili. Ukoliko primetite da vam smeta što su “slane” možete ih kratko isprati i kratko potopiti.
Eksperimentišite sa začinima kiselo-slatko (sirće I agava/med) lepo zaokruže ukus. Alge možete dodati u supe, variva, salate, žitarice, pasulj, umake, suši ili kao posip preko riže/tofua.

Alge se spremaju brzo i jednostavno. Ispratite samo nekoliko osnovnih saveta:
Sveže alge je potrebno oprati u hladnoj vodi i koristiti odmah (salate, suši, supice).
Sušene alge možete čuvati na tamnom, suvom mestu (staklena/zatamnjena tegla). Pre upotrebe potopiti u vodi. Imajte u vidu, što duže stoje, to su lakše za varenje.
U nastavku pogledajte listu algi koje se najčešće koriste u ishrani:
Wakame (smeđa, u jelima „zelena“) – Blagog ukusa, brzo omekša. Sjajna za miso supe, salate i variva.
Nori (crvena – prerađena u listove) – Koristi se za suši, ali i tostirana, usitnjena kao posip preko riže, jaja/tofua ili supa.
Kombu (smeđa) – Daje snažan umami i pomaže da pasulj i žitarice budu mekši pri kuvanju. Možete dodati trakicu u variva, a zatim je izvaditi ili iseckati.
Arame i hijiki (smeđe) – Intenzivnijeg ukusa, često za salate i topla jela uz šargarepu, pečurke, tofu.
„Bele alge“ / blagog ukusa (npr. neke Ulva vrste) – Tanke, nežne, odlične za sveže salate, posip i brze supe.
Alge su pravo blago za zdravlje i riznica esencijalnih minerala:
Kalcijum: sušene hijiki, arame, wakame mogu imati više kalcijuma od mleka (po 100 g suvog proizvoda).
Gvožđe: hijiki i wakame ponekad sadrže više gvožđa od goveđeg mesa (na 100 g suvog).
Jod: kombu i arame su prirodno vrlo bogate jodom (otuda potreba da se umereno koriste u ishrani).
Fluor: neke alge sadrže fluor ako ga ciljano unosite, jedite ih potopljene/sirove (deo fluora se gubi kuvanjem), ali birajte vrste blagog ukusa (npr. arame) i male porcije.
Imajte na umu da vrednosti mogu varirati i da zavise od vrste i porekla. Uvek se oslanjajte na deklaraciju i preporuke proizvođača.

Isprobajte brze i ukusne recepte sa algama koja će vas oduševiti na prvi zalogaj.
Potopiti wakame 5–8 min, iscediti i iseckati.
Dodati krastavac na kriške, pirinčano sirće, prstohvat šećera/meda ili agave, soja sos/tamari, susamovo ulje, seme susama.
Po želji možete dodati čili, mladi luk.
Poslužiti kao predjelo uz suši, rižu ili tofu.
U lonac sa pasuljem staviti trakicu kombua (5–7 cm).
Krčkati kao i inače, kombu na kraju izvaditi (ili iseckati i vratiti).
Rezultat je mekši pasulj, bogatiji ukus, više minerala.
Nori list kratko tostirati na suvom tiganju (par sekundi po strani).
Namati tanko susamovo ulje, posuti susamom i solju, iseći na trake.
Grickati uz supu, salatu ili kao zdravu užinu.
Potopiti arame 10 minuta i isprati.
Na malo ulja propržiti šargarepu na štapiće i tofu na kockice.
Dodati arame, tamari, đumbir, malo sirćeta.
Kratko krčkati i poslužiti uz integralni pirinač.
Ukoliko odlučite da uvedete alge u svoju ishranu, birajte proverene proizvođače i jasno poreklo. Za početak možete uzeti wakame (za salate/supe) i nori (za suši/posip). Uz to, odličan izbor za variva su kombu, ili pak arame ili hijiki, ukoliko volite intenzivniji ukus.
Ne zaboravite da čuvate alge na suvom i tamnom mestu. Uživajte u novim ukusima i isprobavanju novih i zdravih recepata.
Preporučeno
Koristimo kurirsku službu BEX za dostavu paketa
paket od 0kg do 1kg 320 RSD
paket od 1kg do 5kg 340 RSD
paket od 5kg do 20kg 540 RSD
paket od 20kg do 50kg 900 RSD
Koristimo kurirsku službu GLS za dostavu paketa
paket < 2kg 384 RSD
paket < 3kg 409 RSD
paket < 5kg 449 RSD
paket < 10kg 409 RSD
paket < 15kg 579 RSD
paket < 20kg 639 RSD
paket < 25kg 694 RSD
paket < 30kg 749 RSD
paket < 40kg 809 RSD