• Proizvodi
  • Saveti
  • Recepti
  • Prodavnice
  • Naša priča
  • Kontakt
0
Kategorije
0
Korpa
Prijavi se
Bio Spajz/Saveti/Šitake pečurke - ukratko

Šitake pečurke - ukratko

Ove pečurke po tradicionalnoj kineskoj medicini spadaju u namirnicu neutralne termalne prirode,imaju slatkast ukus, smatra se da su prirodni izvor interferona. Interferon je protein koji se čini da ima uticaj na podizanje imuniteta protiv raka i različitih virusnih oboljenja. Šitake pečurke koriste se naročito u tretmanu raka stomaka i grlića materice.

Šitake pečurke utiču i na smanjenje nivoa masti i holesterola  krvi,  a veoma je koristan i za izbacivanje ostataka životinjskih proteina, nagomilanih u organizmu.
Ove pečurke su i dobar izvor germanijuma, hemijskog elementa koji poboljšava ćelijsku snabedevenost kiseonikom i na taj način podiže imunitet. Kineska pečurka Ganoderma najbolje podiže imunitet i smatra se da ima velik uticaj na tumore i rak.

Upozorenje: Ljudi koji se dugo hrane veganskim načinom ishrane pečurke treba u ishrani da koriste retko.
Takodje, ne preporučuje se ni ljudima u periodu rekonvalenscencije (pročišćavajuća svojstva pečuraka mogu delovati negativno).

način pripreme:
Pre upotrebe osušene šitake pečurke držati u vodi (može i toploj) dok ne povrate volumen i mekoću. One mogu u vodi stajati i više sati.

Čaj
Jedan šešir šitake pečurke potopiti u dve šolje vode 1 čas. Pečurku zatim iseći i malo posoliti, pa kuvati dvadesetak minuta. Voda u kojoj je pečurka kuvana se procedi i pije po pola kafene šoljice odjednom, raspoređeno u toku celog dana. Dršku pečurke ne treba baciti, nego je slobodno nasečenu možete dodati  jelima.

Upotreba u jelima

Šitake pečurke možete slobodno dodavati i jelima, kao bilo koje druge pečurke.

(izvor Healing with whoe foods - oriental traditions and modern nutrition  Paul Pitchford)

Ostale podkategorije saveta