• Proizvodi
  • Saveti
  • Recepti
  • Prodavnice
  • Naša priča
  • Kontakt
0
Kategorije
0
Korpa
Prijavi se
Bio Spajz/Saveti/Crni susam u savremeno doba

Crni susam u savremeno doba

Hranu možemo posmatrati i kroz njene sastojke, što je osnova savremene nauke o ishrani. Crni susam sadrži vitamine E i B, a od minerala magnezijum, kalcijum, gvožđe, fosfor, bakar, mangan i cink. Obiluje uljem kojeg ima više nego u drugim semenkama, a karakteristika ovog ulja je da duže ostaje sveže i teže oksidiše. Lignani sezamin i sezamolin deluju kao antioksidansi. Bogat je vlaknima i biljnim sastojcima poput fitosterola, pa ovakav sastav crnog susama upućuje na mnogostruko povoljan uticaj na zdravlje, pri čemu se u nekim segmentima navodi kineske tradicionalne medicine i savremene nauke o ishrani podudaraju.
 
Za mladolik izgled
Ako nešto priželjkujemo osim dobrog zravlja, onda je to mladolik izgled koji će nas pratiti i kroz zrelo doba. Prirodan način na koji ovo postižemo uključuje kvalitetne namirnice, a među njima je crni susam u samom vrhu. Tako kaže tradicionalna kineska medicina, ali i moderna nauka o ishrani. Istraživanja su pokazala da osobe koje imaju nedostatak vitamina B i gvožđa lakše sede, slabije čuju i imaju poteškoće sa pamćenjem, a to su prepoznatljivi indikatori starenja. Crni susam je bogat ovim nutrijentima, pa uz vitamin E i antioksidanse koje sadrži odlaže pojavu bora, sede kose, sprečava stvaranje fleka na koži i štiti je od štetnog dejstva sunčevih zraka. Posebno se preporučuje ženama u post-menopauzi jer balansira nivo hormona.

Od dobrog varenja do zdravlja srca
Još jedno svojstvo crnog susama koje se navodi u tradicionalnim spisima, a potvrđuje ga  savremena nauka jeste prevencija zatvora, što se objašnjava prisutnim vlaknima. Osim toga, crni susam olakšava izbacivanje parazita iz digestivnog trakta.

Sezamin iz susamovog semena čuva jetru od oštećenja slobodnim radikalima, a uz ostale lignane i fitosterole štiti od pojave raka debelog creva. Kalcijum i cink kosti čine jačim i gušćim, čime se smanjuje rizik od pojave osteoporoze, što je još jedan razlog za upotrebu crnog susama u zrelom životnom dobu. Peporučuje se i dojiljama, jer olakšava stvaranje majčinog mleka.

Srce i krvni sudovi dobijaju svoju porciju zdravlja od crnog susama. Obilje magnezijuma, zatim prisustvo sezamina i polinezasićenih masnih kiselina olakšavaju kontrolu visokog krvnog pritiska, dok fitosteroli pomažu održavanje zdravog nivoa holesterola. Biljni steroli i holesterol imaju sličnu hemijsku strukturu i prolaze kroz iste metaboličke puteve, ali može biti iskorišćena samo određena količina ili jedne ili druge komponente. Ako je ishrana bogata fitosterolima, to znači da će biti apsorbovana manja količina holesterola, što povoljno utiče na zdravlje kardiovaskularnog sistema.

Detoks svojstva crnog susama
U vreme kada teški metali lako nalaze put do naših tkiva, od posebne važnosti postaju namirnice koje će olakšati njihovu eliminaciju. Za razliku od ostalih helirajućih agenasa koji ne prave razliku između esencijalnih jona i toksičnih jona teških metala, pa uz teške metale vezuju još i kalcijum, cink i gvožđe - dovodeći na taj način do nedostatka ovih minerala u organizmu - crni susam je specifičan jer selektivno vezuje upravo teške metale, pre svega kadmijum, olovo i živu i izbacuje ih iz organizma, što se pripisuje uticaju lignana. Kako su ovi teški metali prisutni u lancu ishrane, dodatak crnog susama svakodnevnom jelovniku predstavlja jednostavan način na koji se smanjuje mogućnost njihovog nakupljanja u organizmu.


Ostale podkategorije saveta