• Proizvodi
  • Saveti
  • Recepti
  • Prodavnice
  • Naša priča
  • Kontakt
0
Kategorije
0
Korpa
Prijavi se
Bio Spajz/Saveti/Kuzu prah - lekoviti skrob

Kuzu prah - lekoviti skrob

Akizuki kuzu prah se odlično rastapa, dobro želira i daje pripremljenoj hrani satenski sjaj. Ovaj fini kuzu prah je lekovitiji od industrijski proizvedenog kuzua.
 

Kuzu delotvorno jača organizam kod prehlada, neuralgija i reume jer ublažava upalu i snižava temperaturu. Kuzu sadrži veliku količinu izoflavona koji opuštaju mišiće i krvne žile, a posebno je delotvoran za regulaciju probave, a  podržava i pravilan rad želuca i creva.

Kompanija Mitoku kuzu praha nabavlja od najvećeg japanskog proizvođača kompanije Hirohačido. Ova kompanija se proizvodnjom kuzua bavi od 1875. godine. Mali deo proizvodnje i dalje se obavlja ručno i upravo taj najfiniji kuzu prah – Akizuki kuzu - Mitoku odkupljuje.

Proces proizvodnje kuzu praha traje 120 dana. Kuzu koren se vadi tokom decembra meseca, kada se sva snaga biljke kuzu koncentriše upravo u korenu. Depoi skroba u korenu biljke kuzu su u tom periodu najveći. Kada je godina dobra i kada se steknu svi povoljni uslovi kuzu koren sadrži čak 13% skroba.

Koren se secka, melje i ispira do se ne napravi gusta pasta koja se u radionici u selu Akizuki  zatim dalje obrađuje kako bi se odstranili preostali gorki tanini i biljna vlakna. Proces ispiranja i filtriranja se ponavlja sve dok se ne formira glinolika masa. Kada dobije ovaj oblik skrob se seče u blokove koji se u papiru, u specijalnim uslovima suše nekih mesec dana. Prejaka svetlost, vlaga, toplota tokom sušenja uništavaju kuzu prah. Blokovi kuzua redovno se premeštaju i pažljivo okreću kako bi se ravnomerno osušili. Ukoliko je pravilno osušen, svaki blok kuzua sadrži 16% vlage.

Na kraju se Akizuki kuzu blokovi samo prebrišu suvom četkom, mrve se i pakuju. Samo poređenja radi, u Hirohačido fabrici, isti broj radnika proizvodi 50 puta veću količinu kuzu praha.

Napici od kuzu praha koriste se u kineskoj i japanskoj ishrani i medicini zato što su vrlo lekoviti. Kuzu hladi i umiruje stomak i creva, preporučuje se u slučaju problema sa varenjem, slabog varenja, bolova u stomaku, kao i u slučaju dijareje. Ukoliko se redovno uzima kuzu će ojačati slab digestivni trakt i smanjiti  simptome kao što su gasovi ili česta stolica.
Tradicionalna kineska medicina preporučuje kuzu i u slučaju visokog krvnog pritiska, povišenog holesterola, a i kao prevencija pojave krvnih ugrušaka i srčanih problema. Napici od kuzu praha mogu odkloniti i dugotrajne migrene.
Napici od kuzu preporučuju se u ranoj fazi prehlada, kada nos jako curi.
U Kini, napici od kuzua tradicionalno se koriste i kao lek protiv mamurluka. Moderna medicina potvrdila je pozitivno delovanje kuzu napitaka kao pomoćnog sredstva u lečenju alkoholizma, zato što ovaj napitak smanjuje želju za alkoholom i obnavlja organe oštećene dugotrajnim konzumiranjem alkoholnih napitaka.

Ostale podkategorije saveta