Laneno seme – kako se koristi i za šta je dobro?

Lan je zaista blagorodna biljka. Naše bake i prabake koristile su ga, gajile su ga, obrađivale i tkale od njega čvrsto, belo, dugotrajno platno.

Laneno seme – kako se koristi i za šta je dobro?

Možda kod kuće još uvek imate neki takav nasleđeni komad predačke tkanine.

 

Osim stabljike lana, od koje se pravi laneno platno na najrazličitije načine se upotrebljava i laneno seme.

 

Lan - stabljika, semenke i njihovo ulje - u upotrebi su od najdavnijih vremena. Danas, za vas smo pripremili tekst o upotrebi ove zdrave semenke u ishrani i lečenju.

 

 

Laneno seme – osnovne karakteristike

Laneno seme (lat. Linum usitatissimum) jedno je od najcenjenijih semena u ishrani i često se svrstava u superhranu.

 

Seme lana je oblika suze i veoma je sjajno. Može biti tamnije ili svetlije smeđe boje. Ukus lana je orašast i vrlo blag, tako da se u kuvanju ne koristi gurmanski, već mu je primena pre svega zbog njegove hranljivosti.

 

Naime, laneno seme je odličan izvor vlakana (i onih koji se razlažu i onih koji se ne razlažu), jedan od najboljih prirodnih izvora omega 3 masnih kiselina i lignana.

 

Lignani su fitoestrogeni i imaju antioksidativno dejstvo, a smatra se i da imaju preventivno dejstvo kod kancera - antioksidativno dejstvo smanjuje dejstvo aktivnosti slobodnih radikala koji uništavaju ćelije.

 

Sve u svemu, laneno seme je jedno od super-vrednih a u savremenoj ishrani premalo prisutnih namirnica. Iako ima brojne zdravstvene prednosti, važno je znati i kako se pravilno koristi – i kada nije preporučljivo

 

Laneno seme pored cveta lana

 

 

Za šta je dobro laneno seme?

Laneno seme je korisno za:

  • Zdravlje srca i krvnih sudova – snižava holesterol i krvni pritisak

  • Hormonski balans – lignani deluju kao prirodni fitoestrogeni

  • Zdravu probavu – vlakna pomažu rad creva i ublažavaju zatvor

  • Snižavanje glikemijskog indeksa – korisno kod insulinske rezistencije

  • Podršku mršavljenju – daje osećaj sitosti i stabilizuje šećer u krvi

  • Zdravlje kože i kose – zahvaljujući omega-3 masnim kiselinama

Zahvaljujući svom sastavu, laneno seme je odličan saveznik u prevenciji hroničnih oboljenja.

 

 

Laneno seme kao lek

Brojne studije potvrđuju lekovita svojstva lanenog semena, a neka u kojima se lan pokazao posebno dobar je da:

  • Reguliše nivo holesterola – posebno LDL (loš) holesterol

  • Deluje antiinflamatorno i antioksidativno

  • Može da pomogne u regulaciji hormona kod žena, posebno u menopauzi

  • Podržava zdravlje kardiovaskularnog sistema

  • Smanjuje rizik od određenih oblika raka, naročito karcinoma dojke i debelog creva

Lignani prisutni u lanu posebno su značajni za žensko reproduktivno zdravlje i imaju ulogu u balansiranju estrogena.

 

 

Kako konzumirati laneno seme?

Kako biste najlakše uvrstili laneno seme u ishranu zgodno je imati mlin za semenje ili za kafu (ali koji je sasvim čist). Ovo je potrebno zato što je opna lanenog semena teška za varenje tako da je potrebno smrviti je.

 

Semenje lana, kao i druge orašaste namirnice, treba mleti pre nego što ćete ih koristiti jer je u pitanju namirnica koja lako užegne kada se samelje. 

 

Samleveno seme lana možete dodavati u razne recepte - u hlebove, kolače, mafine, palačinke njima možete posipati razna jela, čorbe, salate.

 

Najveći efekti lanenog semena postižu se kada se sveže samelje neposredno pre konzumacije. Celo seme može proći kroz digestivni trakt bez varenja.

 

Ulje od lanenog semena u staklenoj boci

 

Laneno seme - načini upotrebe:

  • 1–2 kašike mlevenog lanenog semena dnevno, u jogurtu, smutiju ili kaši

  • Potopljeno u vodi – stvara gelastu masu koja blagotvorno deluje na creva

  • Kao dodatak u testu za hleb, granolu, domaće pločice

  • Lanena voda – 1 kašika lana u 2 dl vode, ostavi se preko noći, popije ujutru

Uvek je važno piti dovoljno tečnosti uz lan, kako bi vlakna efikasno delovala.

 

Još jedan kvalitet lanenog semena otkriva se kada se lanenom semenu doda voda: dovoljno je potopiti lan, cela ili mlevena zrna. Tada se pojavljuje sluzava opna oko svakog semena (ona ima ulogu u procesu klijanja semenki).

 

Već nakon vrlo kratkog vremena naše semenke lana potopljene u vodu nalaze se u želatinastoj masi. Ovakva masa idealno zamenjuje jaja koja biste koristili u pripremi peciva i kolača jer ima dobra vezivna svojstva. 

 

Zbog ovoga se laneno seme preporučuje vegancima i svim osobama koje su alergične na jaja ili jednostavno ako se nađete u situaciji da nešto treba da pripremite a trenutno u kući nemate jaja.

 

Koje su mere? Za svako jaje stavljate jednu supenu kašiku semenki lana potopljenu u tri supene kašike vode koje ste ostavili nekoliko minuta poklopljene. To ubacite u smesu koju pripremate, i niko za tu malu ,prevaru'' ne mora ni da zna.

 

 

Ko ne sme da koristi laneno seme?

Iako prirodno i korisno, laneno seme nije za svakoga. Oprez je potreban u sledećim slučajevima:

  • Osobe s crevnim opstrukcijama ili digestivnim smetnjama (ileus, Crohn, divertikulitis)

  • Ljudi sa sindromom iritabilnog creva – može izazvati nadimanje

  • Trudnice i dojilje – zbog fitoestrogena, preporučuje se konsultacija sa lekarom

  • Osobe koje koriste lekove za razređivanje krvi (antikoagulanse)

  • Ljudi sa hormonski osetljivim stanjima, poput karcinoma dojke

Uvek se savetuje postepeno uvođenje lana u ishranu, uz posmatranje reakcije organizma.

 

Vrline lanenog semena obrnuto su proporcionalno njegovoj sićušnoj veličini, tako da zaista - nađite malo mesta za njega u vašem ormaru sa namirnicama.