Kako se sprema integralni pirinač?

Kuvanje integralnog pirinča je osnova makrobiotičke kuhinje.

Kako se sprema integralni pirinač?

Moglo bi se reći da se pažnja posvećuje svakom koraku pripreme pirinča i da je skuvati pirinač na odgovarajući način prava nauka.

 

Koji pirinač jesti u kojoj situaciji, koliko ga namakati, na koliko jakoj vatri ga kuvati i koliko dugo, koliko sačekati pre posluživanja - sve su ovo pitanja koja interesuju ljude koji se zdravo hrane i često jedu pirinač.

 

Ovde vam donosimo osnovni recept za kuvanje integralnog pirinča.

 

 

Zašto je važno pravilno kuvati integralni pirinač?

Integralni pirinač je bogat vlaknima, vitaminima i mineralima, ali za razliku od belog pirinča, zahteva pažljiviju pripremu da bi postao mekan, ukusan i lakše svarljiv.

 

Pravilna priprema pomaže da se sačuvaju svi nutritivni sastojci i prirodni, blago slatkast ukus zrna.

 

 

Koji integralni pirinač koristiti?

Za svakodnevnu upotrebu u makrobiotičkoj ishrani preporučuje se integralni pirinač kratkog ili srednjeg zrna.

 

Ove vrste su bogatije hranljivim materijama i imaju puniji ukus u poređenju sa dugim zrnom.

 

 

Kako pravilno kuvati integralni pirinač – korak po korak

Sastojci za pripremu integralnog pirinča

  • 1 šolja integralnog pirinča (kratkog ili srednjeg zrna)

  • 2 do 2,5 šolje izvorske vode po šolji pirinča

  • Prstohvat morske soli po šolji pirinča

 

1. Pranje i namakanje pirinča

Nežno isperite pirinač pod mlazom hladne vode. Stavite ga u lonac i izravnajte površinu. Zatim polako dolijte vodu da bi površina ostala ravna. Ako imate vremena, ostavite pirinač da se namače najmanje 2–3 sata. Namakanje pomaže da zrna omekšaju i skrate vreme kuvanja.

 

2. Prvo kuvanje na tihoj vatri

Ekspres lonac stavite na tihu vatru, bez poklopca ili samo delimično pokriven. Nakon 10–15 minuta, kada voda počne da vri, dodajte morsku so.

 

3. Kuvanje pod pritiskom

Zatvorite poklopac ekspres lonca i podesite temperaturu tako da pritisak polako raste. Kada ventil počne da šišti i okreće se punom snagom, stavite metalni prigušivač ispod lonca i smanjite vatru. Kuvajte još oko 50 minuta.

 

4. Odmaranje pirinča nakon kuvanja

Kada je pirinač gotov, sklonite lonac sa vatre, ali ga još ne otvarajte. Ostavite da odstoji najmanje 5 minuta, a idealno 10–15 minuta. Time se dodatno poboljšava tekstura pirinča i razvija pun ukus.

 

5. Mešanje i posluživanje

Drvenom kašikom prespite pirinač u veću činiju i nežno izmešajte. Na ovaj način se ravnomerno kombinuju čvršći pirinač sa dna i laganiji, pahuljasti pirinač sa vrha.

 

 

Saveti za savršen integralni pirinač

  • Koristite filtriranu ili izvorsku vodu za bolji ukus.

  • Ako nemate ekspres lonac, integralni pirinač možete kuvati u običnom loncu, ali će mu trebati oko 45–60 minuta na tihoj vatri.

  • Po želji, možete dodati komadić kombu alge prilikom kuvanja za dodatnu mineralnu vrednost.

Pirinač kuvan pod pritiskom na tradicionalan način ima prirodno sladak, pun ukus i pruža osećaj sitosti i zadovoljstva.

 

Ova jednostavna, ali pažljiva priprema integralnog pirinča ključna je za zdraviju ishranu i bolju apsorpciju hranljivih materija.

 

Prijatno!

Naučite da napravite integralni pirinač uz uputstvo korak po korak. Saznajte koji pirinač koristiti, kako ga namakati i kuvati za najbolji ukus i teksturu.

PROIZVOD JE DODAT U KORPU
Image of product added to cart