Osnovne namirnice
Organski proizvodi
Zdravi napici
Posebna ishrana
Lekoviti dodaci
Kozmetika i higijena
Kuhinja i dom
Osnovne namirnice
Organski proizvodi
Zdravi napici
Posebna ishrana
Lekoviti dodaci
Kozmetika i higijena
Kuhinja i dom
Kuvanje integralnog pirinča je osnova makrobiotičke kuhinje.
Moglo bi se reći da se pažnja posvećuje svakom koraku pripreme pirinča i da je skuvati pirinač na odgovarajući način prava nauka.
Koji pirinač jesti u kojoj situaciji, koliko ga namakati, na koliko jakoj vatri ga kuvati i koliko dugo, koliko sačekati pre posluživanja - sve su ovo pitanja koja interesuju ljude koji se zdravo hrane i često jedu pirinač.
Ovde vam donosimo osnovni recept za kuvanje integralnog pirinča.
Integralni pirinač je bogat vlaknima, vitaminima i mineralima, ali za razliku od belog pirinča, zahteva pažljiviju pripremu da bi postao mekan, ukusan i lakše svarljiv.
Pravilna priprema pomaže da se sačuvaju svi nutritivni sastojci i prirodni, blago slatkast ukus zrna.
Za svakodnevnu upotrebu u makrobiotičkoj ishrani preporučuje se integralni pirinač kratkog ili srednjeg zrna.
Ove vrste su bogatije hranljivim materijama i imaju puniji ukus u poređenju sa dugim zrnom.
Sastojci za pripremu integralnog pirinča
1 šolja integralnog pirinča (kratkog ili srednjeg zrna)
2 do 2,5 šolje izvorske vode po šolji pirinča
Prstohvat morske soli po šolji pirinča
Nežno isperite pirinač pod mlazom hladne vode. Stavite ga u lonac i izravnajte površinu. Zatim polako dolijte vodu da bi površina ostala ravna. Ako imate vremena, ostavite pirinač da se namače najmanje 2–3 sata. Namakanje pomaže da zrna omekšaju i skrate vreme kuvanja.
Ekspres lonac stavite na tihu vatru, bez poklopca ili samo delimično pokriven. Nakon 10–15 minuta, kada voda počne da vri, dodajte morsku so.
Zatvorite poklopac ekspres lonca i podesite temperaturu tako da pritisak polako raste. Kada ventil počne da šišti i okreće se punom snagom, stavite metalni prigušivač ispod lonca i smanjite vatru. Kuvajte još oko 50 minuta.
Kada je pirinač gotov, sklonite lonac sa vatre, ali ga još ne otvarajte. Ostavite da odstoji najmanje 5 minuta, a idealno 10–15 minuta. Time se dodatno poboljšava tekstura pirinča i razvija pun ukus.
Drvenom kašikom prespite pirinač u veću činiju i nežno izmešajte. Na ovaj način se ravnomerno kombinuju čvršći pirinač sa dna i laganiji, pahuljasti pirinač sa vrha.
Koristite filtriranu ili izvorsku vodu za bolji ukus.
Ako nemate ekspres lonac, integralni pirinač možete kuvati u običnom loncu, ali će mu trebati oko 45–60 minuta na tihoj vatri.
Po želji, možete dodati komadić kombu alge prilikom kuvanja za dodatnu mineralnu vrednost.
Pirinač kuvan pod pritiskom na tradicionalan način ima prirodno sladak, pun ukus i pruža osećaj sitosti i zadovoljstva.
Ova jednostavna, ali pažljiva priprema integralnog pirinča ključna je za zdraviju ishranu i bolju apsorpciju hranljivih materija.
Prijatno!
Preporučeno
Povezane priče
Koristimo kurirsku službu BeX za dostavu paketa
paket od 0kg do 1kg 320 Din.
paket od 1kg do 5kg 340 Din.
paket od 5kg do 20kg 540 Din.
paket od 20kg do 50kg 900 Din.
Dostava za područja opština u Beogradu - dodatno 60 RSD na iznos poštarine
Dostava za ruralna područja koja su navedena u ovom cenovniku - dodatno 120 RSD na iznos poštarine