• Proizvodi
  • Saveti
  • Recepti
  • Prodavnice
  • Naša priča
  • Kontakt
0
Kategorije
0
Korpa
Prijavi se
Bio Spajz/Recepti/Razna jela/ Povrće spremljeno na nišime način (bez glutena)

Povrće spremljeno na nišime način (bez glutena)

Nišime je jedan od omiljenih načina kuvanja u makrobiotici i potiče iz tradicije japanske kuhinje. U pitanju je dinstanje povrća, najčešće sa sa kombu algom, bez ulja i sa vrlo malo vode. Suština je da se razno povrće uredno rasporedi u šerpi i ne meša do pred sam kraj kuvanja. Odlično za vas, jer ovo će biti još jedno od mnogih zdravih jela koja se kuvaju bez mnogo stajanja kod šporeta. Nišime je inače način kuvanja koji se primenjuje više zimi, jer je više jang, budući da se dugo kuva i priprema uglavnom od korenastog povrća. Na nišime način se još spremaju bundeva i crni luk, ali nikako zeleno povrće, koje uvek treba kratko kuvati.
Povće koje možete pripremati na nišime način: luk, bundeva, dajkon, šargarepa, koren celera, paškanat, bela rotkva, keleraba, repa). Nišime povrće je izuzetno slatko i ukusno, Japanci imaju običaj da ga služe bolesnima, ali i kao specijalitet za Novu godinu.

Sastojci:
7-8 cm kombu alge, pola šolje vode, rotkva sa crvenom korom, 2 šargarepe, 2-3 kašike šoju sosa (ili malo manje tamarija)


Način pripreme:
Prvo potopite 7-8 cm kombu alge u pola šolje vode. Istrljajte čestkicom ili oljuštite (ako povrće nije organsko) povrće: na primer - jednu rotkvu sa crvenom korom i 2 deblje šargarepe. Isecite povrće na velike krupne komade: rotkvu na kriške, šargarepu ukoso na kolutove debele oko 1 cm. Povrća treba ukupno da ima 2 činijice.

Omekšalu kombu algu isecite na trake i stavite u sredinu šerpe. Oko kombu alge uredno poređajte povrće, s jedne strane jedno, s druge strane drugo. Vodu od natapanja kombu alge polako sipajte u šerpu i stavite sve na plamen da voda oko povrća provri. Onda smanjite plamen na najmanje, po mogućnosti stavite ispod šerpe difuzor plamena i krčkajte poklopljeno, bez mešanja i otklapanja oko 20 minuta.

Otklopite šerpu, prelijte povrće sa 2-3 kašičice šoju sosa (ili malo manje tamarija), pa izmešajte tek sada prvi put povrće, ali nežno, da se ne raspadne. Kuvajte još 5 minuta. Servirajtre uz žitaricu, recimo proso sa kukuruzom.