• Proizvodi
  • Saveti
  • Recepti
  • Prodavnice
  • Naša priča
  • Kontakt
0
Kategorije
0
Korpa
Prijavi se
Bio Spajz/Saveti/Jabukovo sirće - prirodni eliksir širokog spektra lekovitog delovanja

Jabukovo sirće - prirodni eliksir širokog spektra lekovitog delovanja

Jabukovo sirće nastaje fermentacijom soka od jabuka. Najbolje je koristiti prirodno jabukovo sirće, koje ne sadrži nikakve dodatke. Tokom procesa fermentacije prirodni šećeri iz jabuka razlažu se, uz pomoć bakterija i kvasca. Ono što nastaje je prvo alkohol, a zatim i sirće.

Jabukovo sirće prodaje se najčešće nefiltrirano i nepasterizovano i kada se boca otvori ono vremenom oksidiše i postaje tamnosmeđe boje. U dnu boce će se vremenom pojaviti oblak taloga, i to je sasvim u redu. Ovaj talog sastoji se uglavnom od bakterija sirćetne kiseline, a nazivaju ga i ,,majkom sirćeta''.

Jabukovo sirće koristi se u kuvanju ali je njegova namena prvenstveno u lečenju zaista velikog broja tegoba i bolesti. Neretko, jabukovo sirće se preporučuje kao ,,lek za sve''.

Preporučena dnevna doza
Preporučena dnevna doza jabukovog sirćeta koju treba uzeti u toku jednog dana je rastvor od 2 kašike sirćeta u mlakoj vodi (koju možete prethodno prokuvati) uz dodatak dve kašičice meda. Ovakav eliksir, osim što je veoma ukusan, ima široku primenu: on pomaže kod bolesti grla, kod neuredne probave, slabe cirkulacije i uopšte slabe razmene materija u organizmu, preporučuje se i kod bolesti srca, bubrega i krvnih sudova...  Dokazano je i da jabukovo sirće snižava povišeni krvni pritisak i da je odličan saveznik u očuvanju vitke linije.

A sad evo i još nekih od primena jabukovog sirćeta
Za blistavu kožu i protiv svraba na koži preporučuje se spoljna upotreba razblaženog sirćeta, a trljanje i masiranje ovim rastvorom izvanredno prija i potpuno zdravim osobama. Osim osećanja svežine koje dugo traje jabukovo sirće daje koži mekoću, vlažnost i zdravo rumenilo.

U svojstvu obloga ili sredstva za utrljavanje, jabukovo sirće se takođe primenjuje kod proširenih vena: u kombinaciji sa unutrašnjom upotrebom sirćeta, prelaskom na zdraviju ishranu i čišćenjem organizma, postižu se dobri rezultati.

Na isti način, jabukovo sirće olakšava i neke reumatske bolesti i otklanja osećaj stalnog umora, na koji se žali sve više ljudi.

Nerazblaženim jabukovim sirćetom ispira se grlo kod prvih znakova prehlade, a vrlo je preporučljivo poneti na put (pogotovo leti) bočicu sirćeta da bi se sprečile nelagodnosti u probavi koje se obično vezuju za promenu vode i hrane.

U ishrani sportista, ali i intelektualaca, jabukovo sirće i njegova kombinacija sa medom trebalo bi da zauzmu važno mesto.

Ovo sirće je prebogato kalijumom, a on utiče na rad mišica i nerava, a učestvuje i u biohemijskim procesima na ćelijskom nivou. Ako ste sa svojim lekarom isključili druge uzroke, a osećate slabost, pospanost, grčenje i bolove u mišićima, verovatno vam samo nedostaje kalijum: kura sa jabukovim sirćetom daće ubrzo odlične rezultate.

Protiv hroničnog umora: pomešati tri kašičice jabukovog sirćeta sa šoljom meda, sipati u teglu i uzimati svako veče pred spavanje po dve kašičice ove mešavine. Drugi način je da kašičicu sirćeta sipati u čašu vode i piti za vreme ručka.

Protiv glavobolje: popiti čašu vode u kojoj su razmućene dve kašike meda i dve kašike jabukovog sirćeta.

Protiv opekotina: na opekotinu naneti jabukovo sirće nekoliko puta. To ce sprečiti pojavu plika i ublažiti bol.

Za snižavanje krvnog pritiska: tri puta dnevno piti čašu vode sa dve kašičice jabukovog sirćeta.

Za ispiranje grla: u čašu vode sipati kašičicu sirćeta i ispirati grlo na svaka dva sata.

Protiv bolova u sinusima: na svaki sat, sedam sati za redom, popiti po jednu čašu vode u kojoj je razmućena kašičica jabukovog sirćeta.

Protiv reumatičnih bolova zglobova: bolna mesta u toku noći obložiti platnenom tkaninom koja je dobro natopljena jabukovim sirćetom a odozgo uviti suvom flanelskom tkaninom. Uz svaki obrok popiti čašu vode u kojoj je razmućeno deset kašičica jabukovog sirćeta.

Protiv ekcema: obolela mesta mazati jabukovim sirćetom četiri puta dnevno i tri puta u toku noći. Ubrzo će ekcem i svrab nestati.

Za mršavljenje: svako jutro na prazan želudac piti čašu vode sa jednom do dve kašičice sirćeta ili uz svaki obrok popiti casu vode sa dve kašičice sirceta. Terapija traje dva meseca. Jabukovo sirće utiče na sagorevanje suvišnog masnog tkiva.

Protiv proširenih vena: svakog jutra i večeri istrljati čistim jabukovim sirćetom kožu preko proširenih vena i dva puta dnevno popiti čašu vode sa dve kašičice sirćeta. Ova terapija traje mesec dana.

Za čistije lice, protiv mitesera: jedan deo jabukovog sirćeta izmešati sa osam delova vode i tom tečnošcu tri puta dnevno prskati lice.

Za zdraviju kosu: nakon što ste oprali kosu, nekim prirodnim šamponom, isperite sa malo vode u koju ste dodali kašiku jabukovog sirćeta (ova količina vode sa sirćetom može vam koristiti za nekoliko pranja kose).

Ostale podkategorije saveta